Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Skapa mys med Philips Hue Play HDMI Sync Box

Produkten med det nätta namnet Philips Hue Play HDMI Sync Box testas tillsammans med andra Hue-produkter. Man kan uttyda att boxen har HDMI och synkroniserar Hue-lampor. Men vad gör den för nytta egentligen? Det ska vi gå till botten med.

Installation

Installationen är enkel och smidig och för att få det att fungera krävs en Hue-brygga och har man använt Hue tidigare och till och med kanske har en underhållningszon gjord i Hue-appen blir installationen tämligen smärtfri. En HDMI-kabel in i teven och sen ansluter man den enheten man vill få ljus-synk ifrån till boxen. Man kan ansluta upp till fyra enheter och den känner av vilken enhet som ger signal (måste aktiveras). Annars byter man lätt ingång via knappen på framsidan av boxen eller via Hue Sync-Appen - som man blir ombedd att ladda ner under installationen.

Där sker de flesta inställningar när det kommer till denna box. Men installationen startar i den traditionella Hue-appen där sätter man också upp en underhållszon med de färgade huelamporna man vill synka. Värt att tillägga är att den här produkten enbart fungerar med färgade Hue-lampor.

Användning

Vi började med att ansluta en Apple TV och allt funkade som det ska på direkten. Vi använde den även tillsammans med en Philips Amilight TV vilket betyder att teven redan har inbyggt ljus som är synkroniserat med bilden, men denna box ska alltså förhöja upplevelsen ytterligare och dessa förväntningar möts. Om man har ett par färgade Hue-lampor så får man enkelt till synkroniseringen och det lyfter faktiskt rummet.

En oro var att vi skulle uppleva fördröjning i synkroniseringen eller att den inte skulle matcha så väl som man vill. Men det är inget vi upplevt. Även på full ljusstyrka och med högsta synkronisering hänger lamporna med bra. Dock är det sällan man vill ha så extremt blinkade ljus, skönast och bäst upplever vi är när man vill ha ett lugnt avslappnade ljus under myskvällen.

Boxen upplevs stabil men vid några få tillfällen har den inte aktiverats automatiskt och någon gång inte känt av signalen från den inkopplade enheten. Men i båda dessa fall har det räckt med en omstart så fungerar det felfritt igen. Eller att man går in i appen och väljer enheten manuellt i vissa fall. Förhoppningsvis är detta en bugg som i framtiden fixas med en uppdatering. För sådana små moment kan störa upplevelsen avsevärt.

I detta test använder vi även ett par Hue Play placerade under tv-bänken, en Hue Signe Golvlampa och en vanlig färgad E14-lampa i en SYMFONISK-högtalare.

De lekfulla Hue Play

Hue Play säljs både som enkel, par och även större flerpack. Det är en liten ljuslimpa med fot som man kan placera var och i nästan vilken vinkel man vill. Överraskande starkt sken och med alla färger ger den stora möjligheter. Paketet med ett par som vi testar kostar runt 1 200 kronor, och en ensam 700 kronor. Så detta är en prisvärd, lättplacerad liten lampa som känns som gjord för att fylla upp rummet med färgat ljus - särskilt i kombination med Hue Sync Hdmi Sync Box. Ett plus är att adaptern som medföljer har tre ingångar. Så båda lamporna platsar i samma adapter och det är även en likadan adapter som medföljer till boxen. Så med andra ord kan man driva två play-lampor och boxen med samma adapter. Det undviker endel trassel och trängsel i eluttagen.

Den ståtliga Hue Signe Golvlampa

Denna lampa är snygg, enkel och möter alla ens förväntningar både i kvalitet och funktion - men priset skrämmer. För 2 700 kronor får man ett kvastskaft med en Hue light strip dit tejpad. Riktigt så är det såklart inte utan lampan är gjord med kärlek och foten ger en perfekt tyngd som gör att lampan står stadigt, det höga skaftet är i snygg aluminium och ena sidan har en infälld rundad frostad plastskena som lamporna sitter under. Placerar man den nära väggen med en liten vinkel får man ett fantastiskt ljus. Den är snygg som den är med fast ljus men är optimal att ha bredvid teven tillsammans med Sync-boxen.

Funktion

Det fungerar precis som man förväntar sig, allt bildmaterial som skickas via boxen speglas ut i Hue-lamporna och det ger en väldigt fin atmosfär runt teven och i rummet. Vi har anslutit Apple TV, Playstation 4, Blu-ray-spelare och Nintendo Wii U och samtliga har presterat bra. Ingen upplevelse av kvalitetsförlust eller liknande. Via appen ändrar man enkelt både styrka på ljusets sken och hur hårt och snabbt ljuset ska synkroniseras med bilden. Undertecknad föredrar ett svagare sken med mjuka övergångar när man ser på film och tv, men gärna starkare och mer blinkande ljus när man spelar och möjligen om man skulle se en Michael Bay-rulle. Ens inställningar sparas även i tre olika lägen; video, musik och spel. Så det är väldigt enkelt att navigera bland sina förinställningar.

Det är ingen nyhet men i Hue-appen när vi sätter upp vår underhållningszon placerar vi enkelt ut vilka lampor och var de står, med ett enkelt tryck ändrar man också placeringshöjden på lampan vilket ändrar ljusbilden avsevärt. Om den är placerad på golv, i tevens höjd eller i taket. Här kan man prova sig fram tills man hittar ljusbilden man trivs med. En sidnot som överraskar är att när man har en lampa på sidan av teven och bilden visar en person som lämnar tv-bilden åt något håll så blinkar lampan till som att personen passerar lampan och kastar en skugga. Det är en liten men rolig funktion som de har lagt till.

Domen

Samtliga av dessa produkter är bra och vi får precis det som vi som snöat in oss på Hue önskar och förväntar sig. Men det kommer till ett pris och självklart kommer vi inte få se dessa produkter i vartenda vardagsrum i framtiden. Men det är roliga produkter som ger en mysig atmosfär och är enkla att installera och handskas med. Så för den inbitna Hue-användaren som vill utöka sitt system med ytterligare funktioner är det ett självklart köp, men för den som bara vill öka mysfaktorn kring teven kan jag rekommendera att köpa ett paket med Hue Play för att lätt placera och enkelt få till myset. Signe-lampan är mer för den designmedvetna med mer pengar än vad de behöver. Lampan gör ett kanonjobb och ser kanon ut men är man inte helt förälskad i den så finns det billigare alternativ - nöj dig med en lightstrip. Du kan alltid köpa ett tillhörande kvastskaft.

Plus

  • Enkel installation.

  • Som Hue-användare förstår man alla funktioner direkt.

  • Funktion möter förväntning.

  • Enkel och snygg design som är lätt att placera.

  • Switch med 4 st HDMI-ingångar.

Minus

  • Högt pris.

  • Man förlorar funktionen att kunna använda sin vanliga tv-kontroll till t.ex. Apple TV när den är kopplad via boxen.

  • Har buggat vid några tillfällen.

Produktsidor:
Hue Play HDMI Sync Box
Hue Play
Hue Signe

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.