Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Håll koll på hemmet med Arlo

Vi har testat Arlos övervakningssystem där vi jämför Arlo Pro 2 med Arlo Pro 3 och där den förstnämnda hade HomeKit-stöd redan från början och den sistnämnda fick det först förra veckan. Så vad gör HomeKit-stödet för skillnad frågade vi oss?

Arlo är numera en välkänd övervakningskameratillverkare som ägs till största del av Netgear och använder sig av deras teknik. Dessa kameror kommer tillsammans med en basstation som delar ut WiFi till kamerorna och tillsammans med Arlo-appen utgör de ett enklare larm för ditt hem. I detta test använder vi oss av en Arlo Pro 2-kamera tillsammans med basenhet som kostar cirka 3 300 kronor och två Arlo Pro 3-kameror tillsammans med basenhet som man får betala strax över 6 000 kronor för.

Från vänster: Arlo Pro 2 monterad på vägg inomhus, Arlo Pro 3 monterad med skruvat stativ utomhus och Arlo Pro 3 enkelt placerad med magnetisk fot.

Som redan nämnt så fanns HomeKit-stöd i starten av denna recension enbart till Arlo Pro 2, vilket gjorde att den kändes att föredra för oss Apple-användare fast att specifikationerna var mycket trevligare på Arlo Pro 3. Recensionen tog en vändning nu i veckan när Arlo rullade ut sitt HomeKit-stöd även till Arlo 3.

Installation av den här typen är vi vana vid nu. Vi ansluter basstationen till vår router, laddar ner tillverkarens app och ansluter och installerar de tillhörande enheterna via den. Vi behöver dessutom inte vara det minsta händiga för att montera upp dessa kameror, en skruv eller till och med spik räcker för att hålla fästet på plats och sen fäster kameran med en magnet i fästet.

Båda kamerorna vi testar är vädertåliga och klarar ett liv både inom- och utomhus. De tar båda emot ljud och kan spela upp ljud om vi skulle vilja skälla på någon som smyger omkring i sin trädgård eller bara hälsa på brevbäraren. Det inbyggda batteriet gör att vi inte behöver dra fram någon ström till kameran, men vill man göra det så kan man förse kameran med el genom en medföljande USB-kabel. Vi har använt oss av batteriet i närmare en månad och ingen av enheterna har passerat 50% av sin laddning.

Arlo Pro 2 erbjuder 1080p inspelning med ljud och är en stilig pjäs och något enklare att montera då den enbart använder sig av magnet. Den saknar lampa men ger ändå en bra bild vid mörker som aktiveras automatiskt när sensorn känner att ljuset börjar falla.

Arlo Pro 3 bjuder på 2K HDR som ger en fylligare bild med mer färger och detaljer, en bredare brännvidd på hela 160 grader vidvinkel, inbyggd lampa som lyser upp ordentligt men har även mörkerläge i färg.

Arlos molntjänst är gratis och då kan vi lagra upp till en veckas bild och ljud, men vi kan även köpa till mer utrymme om det skulle behövas. Det finns också möjligheten att lagra materialet lokalt genom att ansluta en USB-disk till basstationen. Tillsammans med Arlo Pro 3 blir man bjuden på tre månader av 30-dagars inspelning, men om man inte vill betala för det i slutändan så kan man gå tillbaka till gratisalternativet.

Arlos egen app är enkelt uppbyggd men gör jobbet. Vi ser våra enheter direkt när vi går in i appen och genom att klicka oss in på någon av enheterna så ser vi livestreamen och kan enkelt välja att starta en inspelning, ta stillbild, aktivera avlyssning eller prata genom enheten och i Arlo Pro 3 fall även styra den inbyggda lampan.

Det finns förinställningar för hur kamerorna ska aktiveras

  • Aktiverat så kommer kamerorna känna av varje rörelse och vi får en notis varje gång en kamera känner av något, inspelningen och varje notis sparas i en kalenderfunktion i Arlo-appen.

  • Avaktiverat ser vi bara strömmen när vi själva går in och tittar och notiser är med andra ord avstängda.

  • Schema så får vi helt enkelt schemalägga vilka tider basenhet och kameror ska vara aktiverade.

  • Geofencing aktiverar systemet när vi lämnar hemmet, men inte om vi är den enda som är ansluten till appen och lämnar sambo och barn kvar i hemmet, för då kommer notiserna rasa in. Vilket undertecknad har fått uppleva.

Så det kan krävas lite pill för att få det som man vill. Vi kan också välja att lägga till egna lägen där vi kan kombinera flera av dessa inställningar, vilket kan vara värt att lägga lite tid på.

HomeKit kändes som att det skulle spela en stor roll och till en början föredrog vi Arlo Pro 2 eftersom den hade HomeKit-stöd redan när vi installerade systemet. Men efter en stunds användande inser vi att HomeKit inte gör så stor skillnad. Vi får ändå göra alla inställningar via Arlo-appen och det är där videos och notiser sparas. Vi får även notiser i Hem-appen om vi väljer att aktivera det, men då får vi se en stillbild och skickas sedan till sin livestream och det skulle betyda att vi med största sannolikhet missar förövaren som var inne på gården och pallade äpplen.

HomeKit är utmärkt om man vill få en snabb överblick över sina domäner men det ger ingen trygghetskänsla eller någon direkt larm-funktion. Det vi får upp i HomeKit är helt enkelt live-feeden från kamerorna och vi kan också använda kamerans sensor som rörelsesensor i scenarier men det känns ändå begränsat. Arlo stödjer heller inte Apples krypterade övervankningstjänst till iCloud än. Här är det Apple själva som står i vägen, men enligt rykten så kommer Homekit-stödet förbättras och få fler funktioner och mer valmöjligheter genom tredjepartsutvecklare tillsammans med iOS14.

Genom Google Home upplever vi samma sak som med HomeKit, där kan vi välja att se en livestream från våra kameror men inte så mycket mer. Ett plus är såklart att man kan få upp sin livefeed på sin Google Home Nest Hub om man skulle vilja se vem som är vid dörren.

Det är två utomordentliga kameror Arlo visar upp och med deras egna app får vi precis vad man förväntar sig. Det är kvalité och om vi får och kan tycka att en övervakningskamera är snygg så väljer vi att göra det. Till en ganska hög prislapp så får vi ett enkelt hemlarm med övervakning som även den med tummen mitt i handen lyckas montera och möjligheten finns att äga sitt eget material och inte förlita sig på någon molntjänst.

Det är när det kommer till HomeKit och den direkta integrationen i vårt ekosystem vi blir lite besvikna. Men det tror vi kommer med tiden. Dessa kameror kommer även inom en snar framtid att integreras i det befintliga systemet Verisure använder sig av och kommer säkerligen då erbjuda en hel del andra tjänster och verkligen kunna trygga ditt hem, till en kostnad då givetvis.

Så för att sammanfatta detta så får vi kameror av hög kvalitet vilken utav dem man än skulle välja, installationen är enkel och tillsammans med Arlo-appen får vi bra och en enkel överblick över våra övervakningskameror och vi förstår väldigt snart hur de ska hanteras. Att det finns ett visst HomeKit-stöd är såklart trevligt, men det når inte ända fram. Kan man se förbi det och vill ha ett övervakningssystem i hemmet där du inte behöver betala höga månadsavgifter så kan vi inte annat än rekommendera Arlo, det är ett tryggt och säkert köp.

Varje version av kamerorna kommer med sin egen basstation men har viss bakåtkompatibilitet om man har rätt version av basstationen. Läs mer om detta här innan köp.

Läs mer på tillverkarens hemsida:
Arlo Pro 2
Arlo Pro 3

Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
15 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.