Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Denon Home - balsam för öronen

Denon har lanserat en helt ny serie smarta högtalare som vi har lagt vantarna på, och frågan är hur bra de låter?

För ett par år sedan fanns det egentligen bara en spelare på marknaden när det kom till smarta multi-room-högtalare men idag ser det helt annorlunda ut. Vi har testat två nya multi-room-högtalare från Denon, en liten och en stor som heter Home 150 och Home 350.

En första titt:

Om vi börjar med lillebror, Home 150 så är den relativt lik Sonos One både till storlek och form. Högtalaren har en fin tyngd och den känns gediget byggd. Högtalaren är klädd i ett snyggt grått tyg som passar väldigt bra med den vita plastkroppen. På baksidan av högtalaren hittar vi en ethernet-port, USB-A, AUX och en knapp för att para direkt via Bluetooth. Tittar vi på ovansidan av Home 150 så ser vi inga fysiska knappar eller några touch-baserade knappar som lyser hela tiden. Istället har Denon satt in sensorer i toppen som känner av när vår hand närmar sig ovansidan och då tänds panelen upp och vi kan justera volym, pausa eller byta låt - en snygg och smart lösning.

När det kommer till storebror Home 350 så är även den omsvept i ett tyg med en stor touchpanel med sensorer på ovansidan. Designen påminner närmast som en gigantisk brödrost och till en början var vi inte helt sålda på designen men den börjar växa på oss. På baksidan hittar vi precis som på lillebror en ethernet-port, USB-A, AUX In och en knapp för att para direkt via Bluetooth och en likadan panel på toppen av högtalaren som tänds upp när vi närmar oss med handen.

Installation:

Att installera Denon är något jag skulle kunna ge i uppdrag till min otekniske mor och känna mig trygg med att det blir gjort. Vi kopplar in strömsladden, laddar ned HEOS-appen och på några knapptryck är högtalaren installerad. Vi anslöt båda högtalarna via WiFi, men de har båda ethernet om så önskas. Under installationen får vi döpa högtalaren och i sedvanlig ordning när det kommer till smarta, uppkopplade produkter så fanns där en uppdatering som behövde göras innan vi kunde trycka på play.

Ljud som nästan ger oss gåshud

Då var högtalarna installerade och uppdaterade och det är dags att trycka på Play och luta oss tillbaka. Som alltid när undertecknad testar högtalare går vi igenom allt från klassisk rock till rap och house för att se hur den presterar. Vi börjar med Home 150 och på insidan av högtalaren hittar vi en 3,5-tums bas och 1-tums diskant-enhet. Högtalaren ger ett högt och samtidigt fylligt ljud som utan problem får oss att röra på mungiporna lite extra. Den hanterar all typ av musik vi testar utan problem och trycket från basen är väldigt behagligt trots sin lilla stolek.

Nu tar vi fram det tunga artilleriet och vänder blickarna mot Denon 350. I denna brödrostformade design gömmer det sig dubbla 6,5-tums baselement, två 19 millimeters diskantelement där varje element har ett alldeles eget Klass-D slutsteg och sist ut har vi dubbla 2-tums mellanregister. Ivriga i vågen börjar vi med att dra igång The Unforgiven med Metallica så högtalaren får en mjukstart de första trettio sekunderna. När låten sedan tar fart så blir vi faktiskt riktigt imponerade. Denon 350 bjuder på ett fylligt och detaljrikt ljud som fyller hela vårt vardagsrum. Vi trotsar gudarna och hoppas att grannarna inte vräker oss och vi kan bekräfta att även på riktigt höga volymer låter Denon Home 350 riktigt bra.

HEOS-appen lämnar mycket att önska

Denon har verkligen lyckats med ljudet på sin nya Home-serie men tyvärr så förstörs mycket av upplevelsen på grund av den rätt dåliga app vi använder för att styra musiken i hemmet. Designen av appen känns som något vi hade kunnat förvänta oss för 7-8 år sedan och den är inte speciellt smart, tyvärr. Vi märkte redan vid installationen av högtalarna att de hade missat vissa saker. När vi hade lagt till den ena högtalaren i vårt hemma-nätverk och den andra skulle läggas till så kom den inte ihåg WiFi-lösenordet utan vi fick knappa in det en gång till.

Det finns en rad olika tjänster vi kan spela upp musik från i HEOS-appen där vi bland annat hittar TuneIn, Napster, Tidal, Soundcloud och Spotify. Den sistnämnda har dock ingen inbyggd spelare i HEOS-appen utan vi skickas istället till Spotify´s egna app där vi får välja högtalare och skicka ljudet via Spotify Connect. Vill vi skapa en grupp så görs det under fösta fliken i appen och vi drar då namnet på den ena högtalaren till den andra och det känns inte heller speciellt modernt. Appen är rent generellt rätt fattig på funktioner och vi hoppas verkligen den får sig en ordentlig uppdatering.

Summering:
Denon har lyckats skapa två riktigt trevliga högtalare som både låter och ser bra ut. De bjuder på många möjligheter så vi kan koppla in USB-minnen och annat för att spela upp musik och uppkopplingen mot AirPlay 2 är väldigt stabil. Tyvärr är ju halva grejen med smarta högtalare att de också ska vara lite smarta och det är inte HEOS-appen. Men det är inget lite kodare kan lösa så vi får hoppas att det är något de kommer lägga krut på.

Heos 150 finns i utförandet vitt eller svart och kostar i skrivande stund 2 798 kronor. Heos 350 kommer även den i vitt eller svart utförande och kostar 7 498 kronor.

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.