Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple Watch - vilken skall jag välja?

Går du i tankarna att köpa din första Apple Watch, eller börjar din gamla bli trött? Vi benar ut skillnaderna mellan de tre olika Apple Watch-klockorna som går att köpa.

Vad är nytt från Series 4?

Den 20 september förra året lanserades Apple Watch Series 5 och även fast det inte var några extrema skillnader från Series 4 så blev det en helt annan upplevelse för oss. Den största nyheten med Series 5 är att klockans display nu alltid är på. Det kan låta som en liten grej men det gör att Apple Watch känns mer som en riktig klocka. Undertecknad har haft en Apple Watch sedan den första kom men den har alltid varit lite av en leksak för mig. Mycket av det berodde just på att skärmen slocknade och att det bara såg ut som en svart fyrkant som satt där på handleden. Men vi vill verkligen betona här att skillnaden mellan en släckt och alltid tänd Apple Watch är väldigt stor.

Svart som döden utan always on-display.

Något annat som är nytt med Series 5 är att vi även fick en inbyggd kompass och en kompass-app. Kompassen hjälper till att registrera och visa aktuell riktning, latitud, longitud och lutning. Detta gör att Kartor blir bättre och att navigera sig via klockan blir lite smidigare då vi nu även ser vilket håll vi är vända åt. Den sista saken som skiljer klockorna åt är den interna lagringen som har gått från 16GB till 32GB.

Enkelt att se vilket håll vi skall gå åt direkt på klockan.

Så vilken skall jag välja?

När Series 5 lanserades så valde Apple att plocka bort Series 4 ur sortimentet och säljer istället Series 3 och 5. Men Series 4 finns fortfarande kvar i många andra butiker och den billigaste modellen med en boett på 44mm kostar i skrivande stund 4 687 kronor. En Series 5 med samma storlek och materialval kostar i skrivande stund 5 269 kronor.

Det ger oss en ungefärlig prisskillnad på en femhundring och att få mer lagringsutrymme, kompass och framförallt en skärm som alltid lyser för cirka 500 kronor extra är värt det alla dagar i veckan.

Känns det lite dyrt?

Att lägga 5 269 kronor på en klocka kanske inte alla har lust med och därför har Apple kvar Series 3 som ett billigare alternativ. I skrivande stund kostar den billigaste Series 3 med en boett på 42mm 2 890 kronor. När vi jämför Series 3 och 5 så börjar dock skillnaderna mellan klockorna bli lite tydligare. För det första så har Series 3 två millimeter mindre skärm, den är på 312 x 390 pixlar jämfört med Series 5 som har 368 x 448 pixlar. När det kommer till funktioner så saknar Series 3 saker som EKG-mätning, falldetektering och kompass.

Värt att tänka på också är att Series 3 kommer med en äldre processor och det märks stor skillnad i prestanda mellan Series 3 och 5. Men med det sagt så är Series 3 än idag en väldigt bra klocka som passar utmärkt för dig som vill ha lite notiser på skärmen och framförallt logga din träning, men förvänta dig att den stundtals kan upplevas som lite slö.

Behöver jag en modell med e-SIM?

Det här är högst individuellt och alla har olika behov men är planen att Apple Watch skall bli din bästa träningskompis och du helst lämnar telefonen hemma under träningen så kan det vara värt att köpa cellular-modellen. Då kan du ta samtal, lyssna på musik, ladda ned appar och mycket mer helt utan din iPhone i närheten. Värt att notera är att klockan blir dyrare att köpa med cellular men sen tillkommer även en kostnad från din operatör för ett extra e-SIM.

Är det fortfarande svårt att välja?

Utvecklingen kring Apple Watch kan tyckas gå sakta men hoppet mellan Series 3 och Series 5 är stort, speciellt om vi tittar på prestanda och utseende. Att skärmen har blivit cirka 30 procent större märks. Vi slipper mycket av den svarta ramen runt boetten vilket redan där gör att det känns mer som en vanlig klocka. Men som vi skrev i början så är det att skärmen alltid lyser på Series 5 som gör att vi älskar vår Apple Watch lite extra. En annan grej är att antalet urtavlor även är fler på Series 4/5 än Series 3. Så har du pengarna - köp en Series 5. Vill du komma billigt undan och bara ha något för träning och notiser - köp Series 3.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.