Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Köpguide: Hur mycket Apple får vi till priset utav en iPhone?

Något gammalt, något nytt, något lånat och något rymdgrått. Vi går igenom vad man kan få för genomsnittet utav en ny iPhone och hur stor del av Apples ekosystem man får ta del av för den summan.

Apples produkter är inte kända för att vara billiga och allt som oftast nöjer man sig med en produkt i taget. Men om vi istället väljer bort en ny iPhone och tittar på hur mycket vi kan få för ungefär samma summa, låt oss sätta en budget på 11 000 kronor, vad får vi då? För att kunna göra en rättvis bedömning måste jag helt utgå från mina behov och ni som läser kan ha helt andra. Men jag ska försöka ge en fingervisning i hur ni ska gå tillväga för att hitta det ni vill ha om det så är nytt eller begagnat.

Kravet kommer att vara att produkterna ska vara godkända för senaste operativsystemen.

iOS 13: iPhone 6S och senare
iPadOS 13: iPad Air 2 och senare
macOS 10.15 Catalina: Alla Macs från mitten av 2012 och senare
watchOS 6.0: Apple Watch series 1 och senare
tvOS 13: Apple TV fjärde generation och senare

Sprillans nytt

Att få så mycket produkter för pengarna som möjligt är som svårast när det kommer till nytt. Apple ger väldigt lite spelrum för återförsäljarna att hålla priserna lågt så här får man försöka välja ut det mest prisvärda.
Här plockade jag ihop två alternativ hos Netonnet

En liten skärm och en stor skärm

I detta paketet får jag 2020-års iPhone SE med A13 bionic och dess kompetenta kamera, sedan får jag Apples prisvänliga iPad sjunde generation från 2019 med processorn A10 Fusion. Slutligen en Apple Pencil som man kan byta ut mot en bluetooth-mus eller tangentbord om man så vill.

På språng

I denna fokuserade jag helt på en mobil lösning med en iPhone XR från 2018 tillsammans med Apple Watch Series 3 och AirPods. Man kan ju även byta ut någon av de senare tillbehören mot en Apple TV t ex.

Begagnat med garanti

Det finns ju onlinebutiker som erbjuder begagnade produkter med viss garanti och som ofta ger en bra bild av vilket skick produkterna är i.
I skrivande stund fanns dessa produkter som jag fastnade för hos Mresell

Grymma skärmar

En iPhone X som drivs utav en A11 med 64 GB lagring och OLED-skärm, en stor iPad Pro med 120hz 12.9” skärm från 2017 med A10X Fusion.

Begagnat - Welcome to the jungle

Nu är det dags för MacBooks att äntra guiden och med detta kommer begagnatmarknadens kaotiska prissättningar. Man kan dela upp säljarna av Macs i tre fack:

Den gode: Säljaren värderar sin dator efter rättvist prisfall på ålder och skönhetsfel, vill oftast bara få sålt datorn snabbt och utan tjafs. Underbara människor!

Den onde: Säljaren anser att eftersom det är en dator med äpplet på och att hen gav 25 000 kronor för den 2015, så har den bara minskat 1 000 kronor per år i dennes pedantiska ägo. Kammar du säljaren medhårs så kan du få ned priset till en mer realistisk nivå.

Den fule: Säljaren kommer att ha otydliga annonser med orealistiska priser.
”MacBook Pro 2ghz, 256GB, 6 500kr” för en annons på en MBP från 2008 t ex. Information saknas ofta i annonsen så som RAM-minne, SSD och utgivningsår. Undvik!

Viktigt att tänka på

Bestäm din budget och se över begagnatmarknaden till vilken Mac och försäljningsår du hamnar kring. Läs på om just denna Mac, se gamla recensioner och benchmarks för att se att den klarar sig inom ditt användningsområde. EveryMac ger dig möjlighet att läsa på kring varje enskild Mac.
Tänk på att dessa Macs inte går att uppgradera RAM på:

iMac Pro (Alla modeller)
Retina MacBook (Alla modeller)
MacBook Air 11” (Alla modeller)
MacBook Air 13” (Alla modeller)
MacBook Pro 13” med Retina (Alla modeller)
MacBook Pro 13” med Touch Bar (Alla modeller)
MacBook Pro 15” med Retina (Alla modeller)
MacBook Pro 15” med Touch Bar (Alla modeller)

Så för att känna dig någorlunda bekväm 2020 så är det minst 8GB RAM som gäller. SSD är också något som du borde se som krav och i sämsta fall Apples så kallade Fusiondrive.

När det kommer till MacBook Pro som jag bestämt mig för i min jakt så finns det ett par modeller man ska se upp med. Mellan 2011-2013 hade Apple stora problem med grafikkretsar som gav upp på sina bärbara kraftpaket.
Undvik MacBook Pro på 15” och 17” från år 2011, även Retina MacBook Pro 15” från mitten av 2012 och Retina MacBook Pro 15” från tidigt 2013 skall ses som riskfaktorer.
Även om det finns exemplar av dessa vars grafikkretsar har klarat sig felfritt så är det en onödig risk när du handlar utan garantier.

En påse gott och blandat

Mina rekommendationer på Blocket blev i skrivande stund:
En iPhone 8 Plus 32GB för 2 500 kronor
MacBook Pro 13” 2015 2,7ghz i5, 8GB, 256GB SSD för 5 000 kronor
iPad femte generation 32GB för 2 500 kronor
Apple Watch Series 1 38mm 1 200 kronor

I slutändan fortfarande väldigt kapabla produkter som gör sitt jobb och även om jag gick över min budget så är det här annonserade priser på Blocket, där möjlighet för prutning finns.
Som sagt så blev det produkter som jag valde ut efter mitt tycke, men hela denna artikeln var ämnad som en fingervisning att få så mycket av Apples ekosystem som möjligt för ett lagom belopp.
Sedan ska det tas i beaktning att vi börjar närma oss flera event ifrån Apple och varje gång en ny produkt lanseras, så sjunker priser på äldre generationer även på begagnatmarknaden.
Detsamma gäller för dig som har tänkt att sälja. Om du vill få ut så mycket som möjligt av din Apple-pryl vid försäljning, så gäller det att slå till innan lansering.

Skriven av Marcus Larsson
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.