Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

WWDC: macOS Big Sur gör att vi känner oss som hemma

Det har nog aldrig varit tydligare var Apple är på väg med sina olika produkter och den röda tråden lyser starkare än någonsin.

Apple har nyligen släppt första betan av macOS Big Sur som vi snabbt som attan bestämde oss för att installera. Direkt när installationen var klar så fick vi ett leende på läpparna. Vi kan inte riktigt säga varför men vi kände oss hemma på nytt. Pusselbitarna har fallit på plats och Apples resa framåt blev solklar.

Så varför detta leende på läpparna och vad är det egentligen som är solklart? Det Apple har gjort är att föra sina olika operativsystem ännu närmare varandra, både med funktioner men framförallt i designen. macOS Big Sur är väldigt iOS-inspirerat men utan att "fördumma" macOS som operativsystem genom att ta bort massa funktioner. Vi möts nu av ett gladare, rundare och betydligt mer modernt UI som osar iOS rakt igenom. Apples egna ikoner som till exempel Finder har nu rundade hörn istället för den skarpa fyrkanten vi har i macOS Catalina.

Blickar vi upp till högra hörnet på skärmen så ser vi en helt ny design även här och kontrollcenter har nu kommit till macOS. I kontrollcenter kan vi nu slå på och av WiFi och Bluetooth, styra eventuell musik som spelas, justera ljud och ljus och mycket mer.

Vi hittar även batteri-ikonen och numera går det inte att se hur många procent batteri som finns kvar direkt på ikonen. Klickar vi däremot på den så får vi upp en hel del information där bland annat batterihälsa har hittat in i macOS så vi kan se hur vårt batteri faktiskt mår.

Klickar vi oss vidare på Bluetooth så ser vi att vi har samma typ av avstängningsknapp som på iOS, allt är presenterat på ett snyggt och modernt sätt. Samma design hittar vi även om vi klickar på ljudikonen där vi ser alla våra enheter och vi har ett reglage för att höja eller sänka volymen som även den kommer direkt från iOS.

Det här nya designspråket hittar vi överallt i macOS Big Sur och vi kan inte annat än att älska det. Hela datorn känns verkligen nyare, modernare och livet känns kort och gott lite bättre. Ett annat exempel på iOS närvaro i macOS hittar vi i Finder där ikoner från iOS är närvarande. Det är generellt mer mjukare former och ett piggare utseende som gör att det inte är så fruktansvärt att hänga ett tag i Apples filhanterare.

Det sista exemplet som vi vill ta upp är Meddelanden som får en ordentlig upprustning och vi hittar nu precis samma funktionalitet som i iPadOS och iOS 14. Vi kan pinna personer eller grupper som vi skriver i ofta längst upp, skicka reaktioner på inlägg och vi kan nu även använda memoji-stickers.

macOS Big Sur är grafiskt sett en väldigt stor uppdatering och som Apple-användare känner vi oss nu hemma oavsett om vi arbetar på vår Mac, iPad eller iPhone. I denna artikel har vi bara skrapat på ytan av alla små iOS-inspirerade detaljer som har hittat in i macOS. Framtiden för alla dessa produkter och mjukvaror är spännande och i höst kommer Apple släppa sin första Mac-dator med sin egna processor. Vi har stora förhoppningar för macOS Big Sur och det här är en av de tydligaste uppdateringarna hittills där Apple visar vart de är på väg.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
12 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.