Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Vi gör familjelivet lite enklare med Aqara

Att automatisera och göra hemmet smart är riktigt kul men kostnaden kan dra iväg och i den här guiden skall vi säkra upp hemmet för att göra det tryggt för de minsta och tonåringarna för en relativt billig peng.

Hemautomatisering utvecklas snabbt till ett beroende och tyvärr så är det även dyrt med alla sensorer, temperaturmätare och så vidare, men Aqara håller prislappen låg. I den här guiden skall vi med hjälp av lite produkter från Aqara göra vårt hem lite bättre anpassat för mindre barn, men även säkra upp spritskåpet för de äldre barnen. I guiden kommer undertecknad utgå från "problem" jag har hemma men som jag tror är vanliga scenarion hos många andra.

Vad behöver vi för att komma igång?

För att alla sensorer skall ramla in i HomeKit och även kunna kommunicera så behöver vi en hub från Aqara. Installationen är busenkel och allt vi gör är att koppla in den i ett eluttag, laddar ned Xiaomi Home-appen, registrerar ett konto och sen scannar av HomeKit-koden i kartongen. Det fina med Aqara-hubben är att den har ett syfte utöver att bara vara en tråkig hub som göms i ett skåp. Den kan vara en del av ett alarm och skrika högt, den kan hjälpa till som nattlampa och även varna oss när temperaturer eller rörelse på en viss plats sker.

Scenario ett:

Barnen älskar att gräva i kylen efter frukt eller frysen efter glass och ett ständigt problem är att den minsta i familjen inte alltid trycker till dörren ordentligt och larmet på kylen/frysen går av alldeles för sent. Det är ju lätt i terorin att lära de små liven att alltid trycka till dörren lite extra men i verkligheten blir det inte alltid så.

Lösning:

Med hjälp av två Aqara temperatursensorer kan vi nu enkelt se till att få en notis eller ett tjut från vår hub när temperaturen går upp till en viss grad. På baksidan av sensorn sitter dubbelhäftande tejp och vi placerar sensorn på ena sidan inne i kylen och den andra i frysen. I Xiaomis hem-app ställer vi sedan in att om temperaturen i kylen går upp till 15 grader så skall hubben ge ifrån sig ett tjut, samma sak för frysen. Vi vet då direkt att kylen eller frysen är öppen och kan gå och stänga den.

Scenario två:

Att småbarn vaknar på natten och traskar upp i ett kolsvart hem händer mer ofta än sällan här hemma, så kan vi istället lysa upp deras väg in till vår säng så vi slipper hämta dem halvvägs för att de är rädda för mörkret?

Lösning:

Med Aqaras egna rörelsesensor kan vi skapa ett scenario att om rörelse upptäcks en viss tidpunkt så skall våra lampor tändas i ex antal minuter. Tack vare att Aqaras sensorer har stöd för HomeKit så kan vi integrera andra HomeKit-kompatibla produkter. För att barnen skall hitta hela vägen till vårt sovrum behöver vi två rörelsensorer. Den första placerar vi i köket och riktar mot barnens rum. I vårt scenario ställer vi in att om sensorn upptäcker rörelse efter 01:00 varje natt så skall vår Philips Hue lightstrip som sitter under diskbänken sättas på 1% ljusstyrka i en minut. Den andra sensorn är placerad i hallen och riktad mot vardagsrummet. Scenariot är detsamma men med andra lampor som tänds istället. På så sätt kan barnen utan problem stappla hela vägen in till vårt sovrum.

Scenario tre:

Det här scenariot rör inte bara barnen utan även oss vuxna och visst är det hemskt att vakna mitt i natten på sommaren för att det är varmt i sovrummet. Tänk om det gick att automatisera så fläkten automatiskt sparkar igång om temperaturen i rummet går upp till en viss grad?

Lösning:

Tack vare att Xiaomi har smarta fläktar så kan vi med hjälp av en av dem och en temperatursensor slippa vakna svettiga på natten. Tyvärr har deras fläktar inte stöd för HomeKit så denna automatisering får vi skapa direkt i Xiaomi Home-appen. Vi placerar en temperatursensor i sovrummet och ställer in att när temperaturen går upp till 25 grader så skall fläkten automatiskt starta på dess tystaste läge och tuffa på tills temperaturen har gått ned igen. En fläkt kyler inte rummet så många nätter blir det att den står på hela natten.

Scenario fyra:

Undertecknad har för små barn för att behöva oroa mig om detta ännu men när tonårstiden kommer så finns det en risk att det berömda spritskåpet väcker intresse hos barnen. Där inne vill vi självklart inte att våra barn skall vara och byta ut sprit mot vatten så hur kan vi undvika det?

Lösning:

Med en vibrationssensor från Aqara kan vi direkt få en notis eller ett larm på vår hub om den känner av att vår dyra drycker i spritskåpet flyttas på eller rörs. Här är det nästan smartast att inte låta hubben tjuta med tanke på att vi själva kanske vill komma åt något gott utan att flyglarmet från hubben kickar in. Har vi någon lampa i närheten så kan vi även skapa ett scenario att om vibrationer upptäcks så kan en Hue-lampa tändas med maxbelysning och lysa med röd färg för att varna.

Det var väl inte så krångligt?

Automatisering idag behöver inte vara krångligt och både Hem-appen och Xiaomi-home är väldigt enkla att förstå och skapa egna automatiseringar i. Det fina med sensorerna vi pratat om ovan är att de inte heller är speciellt dyra och tack vare HomeKit-stöd så kan vi integrera dem med våra TRÅDFRI eller Hue-lampor och andra HomeKit-kompatibla tillbehör i hemmet. Nedan har ni en lista på allt som vi använde oss av i guiden ovan samt cirkapriser:

Aqara Homekit Hub
Cirka 690 kronor
Mi Smart Standing Fan 1C
Cirka 549 kronor
Aqara Rörelse Sensor
Cirka 249 kronor
Aqara Vibrationsensor
Cirka 199 kronor
Aqara Temperatur, Luftfuktighet & Lufttrycks Sensor
Cirka 199 kronor
Philips Hue Lighstrip
Cirka 649 kronor
Philips Hue GU10 3-pack
Cirka 1 149 kronor
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
3 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.