Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Vi svalkar oss billigt med Mi Smart Standing Fan 1C

Fläktar måste vara bland det tråkigaste och fulaste vi har i våra hem på somrarna, men behöver det verkligen vara så?

Vi klickade hem Xiaomis senaste fläkt Mi Smart Standing Fan 1C som är deras nya budgetalternativ för den som vill slippa svettas på dagarna eller natten för den delen.

Så varför en smart fläkt?

Behöver verkligen varenda pryl vara smart eller är det bara något tillverkare lägger till för att sticka ut från mängden? I detta fall skulle vi säga att det är mer än bara ploj. Mi Smart Standing Fan 1C kopplar upp sig via WiFi och när vi har lagt in den i Xiaomi Home-appen kan vi kontrollera den från vår telefon. Vi kan sätta på eller stänga av den, ändra hastighet på fläkten, slå av och på svängfunktionen, sätta på nattläge eller timer. Men utöver detta så kan vi även med hjälp av Xiaomis temperatursensor se till att fläkten drar igång automatiskt om temperaturen är över en viss grad.

Kan en fläkt vara snygg?

Vanliga fläktar är allt annat än snygga och även fast Mi Smart Standing Fan 1C kanske inte är något man vilar ögonen på i timmar så har de lyckats med designen och den ser modern, stilren och ganska snygg ut. Fläkten går att ha som bordsfläkt genom att skruva av en del av röret och göra den kortare eller så använder man den som golvfläkt med hela röret monterat. Det som drar ned betyget en aning är att strömsladden sitter i toppen och hänger ned, här hade vi gärna sett att den gick inuti ramen och ut genom foten i botten. Men med tanke på att det är en budgetfläkt så kan man väl inte få allt.

Så gör den ett bra jobb då?

Om vi bortser från allt smart så är ju ändå huvudsyftet med en fläkt att den skall blåsa lite luft på oss så kroppstemperaturen förhoppningsvis går ned någon grad när vi flåsar av värmeslag under sommaren. Mi Smart Standing Fan 1C är faktiskt en av de tystaste fläktar vi testat. På första och andra läget låter den löjligt lite och det är när vi drar igång fläkten på max vi hör den tydligt. Vi tycker att den absolut gör ett bra jobb men vi hade gärna sett att vi kunde justera hastigheten manuellt istället för de tre förprogrammerade hastigheterna. På medelstyrkan tycker vi den är lite för klen och när vi har den på max så är det lite för mycket.

Dess storebror har manuell styrning av fläktstyrkan och vi hoppas att detta är något Xiaomi skickar ut via en uppdatering i framtiden även till 1C. Det finns även ett nattläge och det är faktiskt väldigt uppskattat. Att somna till en skrikande fläkt är ingen höjdare och här har Xiaomi lyckats. När vi drar igång nattläget så blir fläkten nästintill knäpptyst och ger oss en svag bris som är väldigt behaglig. Den simulerar vind och då och då drar den igång fläkten lite hårdare så en kraftfullare vindpust svalkar oss lite extra.

Summering:

Mi Smart Standing Fan 1C är en ruskigt prisvärd fläkt som gör jobbet med bravur. Det blir inte fullpott på grund av att vi vill kunna justera fläkten manuellt utöver de förprogrammerade lägena, vi skulle även velat se att strömsladden var i botten och den fick gärna vara lite längre också. Men trots detta är 1C en riktigt prisvärd fläkt och det är svårt att hitta något likvärdigt för samma peng. Vi får en smart uppkopplad fläkt som vi kan styra via mobilen eller automatisera och det är den tystade fläkt vi hittills har stött på (från 26,6 dB). Så är du ute efter att svalka dig i sommarhettan och vill komma billigt undan är Mi Smart Standing Fan 1C ett givet köp.

Namn
Mi Smart Standing Fan 1C
Tillverkare
Xiaomi
Färg
Vit
Höjd
100 centimeter
Vikt
3,5kg
Pris
Ca 549 kronor
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
5 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.