Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi testade att sälja datorn hos mResell

Att sälja prylar på Blocket eller Tradera är något jag verkligen inte orkar med. Det skall prutas, skickas mail och få märkliga förslag där de vill byta ens dator mot en EPA-traktor eller liknande. Så för undertecknad blir det att det mesta ges bort till familjen eller så ligger det i en låda och samlar damm.

Men för ett par veckor sedan ramlade jag över en annons för ett bolag som heter mResell där man på deras hemsida får en värdering på sin Apple-produkt på några minuter. När värderingen är gjord så kan man gå vidare och skicka in datorn till dem och sen få pengarna på sitt konto inom några dagar. Ärligt talat lät detta lite för bra för att vara sant men jag valde att testa ändå. Så jag knappade in min dators serienummer på deras hemsida, valde specifikationer som min dator hade samt skick. Jag fick då ett prisförslag på 4 690 kronor för min MacBook Pro 13" från mitten av 2014 med en Intel Core i5 2.6 GHz, 8GB RAM och en SSD-disk på 256 GB.

Jag gick vidare med förslaget och fick sedan en fraktsedel och avtal via e-post och valde att de skulle hämta upp datorn hemma hos mig. Ned med den i en kartong och på med fraktsedeln sen kom budet och hämtade den - supersmidigt. Jag fick ett till mail när datorn var hos dem och sen några dagar senare fick jag ännu ett mail att kontrollen av datorn var klar och att allt såg bra ut. Jag fick då hela beloppet som värderingen först visade och pengarna ramlade in på kontot inom 1-2 arbetsdagar.

Ärligt talat så trodde jag att de skulle dra av minst 1500 kronor för slitage och annat, jag hade några få repor på undersidan och någon liten på locket men icke. När allt med min affär vad klart blev jag nyfiken på bolaget och mailade dem för att få reda på lite mer om deras verksamhet. Det jag mest var intresserad av var hur bra deras ursprungliga värdering faktiskt är och hur många som faktiskt får ut det första angivna priset vi ser på deras hemsida. Till svar fick jag att under 2019 tog mResell in cirka 16 000 produkter varav 81% av dessa köptes till samma initiala värdering som gavs på hemsidan. De meddelade även att 48% av de produkter som de köper in är iOS-enheter (iPhone 26%, iPad 17%, Apple Watch 4%). De resterande 52% är macOS-enheter (MacBook Pro 26%, iMac 11% och MacBook Air 9%).

Vi undrade även vad för tester de gör på enheterna de får in och följande görs på iOS-enheter:

 • Invändig samt utvändig visuell kontroll och rengöring.

 • Test av mikrofoner och högtalare.

 • Test av display samt touch-funktion.

 • Test av samtliga kameror.

 • Test av SIM-kortläsare och knappar.

 • Test av batteri. Skulle batterihälsan ligga under 80% kommer kunden att få ett nytt prisförslag med avdrag för kostnaden att byta ut batteriet.

 • Samtliga tester avslutas med en fabriksåterställning, ytterligare rengöring samt fotografering och packning.

Och när det kommer till macOS-enheter så görs följande tester:

 • Invändig samt utvändig visuell kontroll och rengöring.

 • Test av mikrofoner och högtalare.

 • Test av FaceTime-kamera.

 • Test av display.

 • Test av tangentbord, styrplatta och touch-bar.

 • Test av Wifi och bluetooth.

 • Test av Minnen och hårddisk.

 • Test av centralprocessor och grafikprocessor.

 • Test av Batteri: Skulle batterihälsan ligga under 80% kommer kunden att få ett nytt prisförslag med avdrag för kostnaden att byta ut batteriet.

 • Samtliga tester avslutas med en fabriksåterställning, ytterligare rengöring samt fotografering och packning.

Slutligen vill vi betona att denna artikel inte är någon sponsrad artikel, betald reklam eller annat. Vi sålde datorn på eget bevåg och valde att skriva en artikel om hur det gick för oss. Med det sagt är mResell något vi verkligen kan rekommendera. Det gick supersmidigt från start till slut och visst vi kanske kunde ha fått några hundringar extra om vi sålde den på Blocket eller Tradera men nu slapp vi verkligen allt strul. Och som vi alla vet så är tid pengar det också.

Vill du kolla vad din Apple-produkt är värd så kan du göra det här.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.