Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Vi gör skivspelaren smart med Sonos

Dennis har länge drömt om att kunna streama ut en vinylskiva i hela huset. Nu har han fått prova på det med hjälp av Sonos Port och Sonos Five.

Port är en svart liten låda som ger oss möjligheten att koppla en relativt dum enhet som en förstärkare eller det här fallet en skivspelare för att sedan streama ut ljudsignalen till vårt smarta Sonos-system. Installationen är som vanligt med Sonos väldigt enkel. Det enda som skiljer från i vanliga fall är att vi kopplar in vår "dumma enhet" via RCA (phonokabel) på baksidan på vår Port. Där finns det också en RCA-utgång som gör att vi kan koppla vidare signalen till exempelvis en aktiv högtalare eller förstärkare med trådade högtalare.

När den är installerad så är den precis lika lätt att använda. Porten dyker upp som en egen enhet som vi bara parar ihop med den högtalaren vi vill spela upp i. Vi kan också välja "Audio Component" via listan med streaming-tjänster och välja Porten som källa från vilken enhet som helst. Den gör jobbet bra och är enkel att ha att göra med och trånar man ordentligt efter den här funktionen så är 4 799 kronor absolut värt det, men det finns en annan väg att gå.

När vi kommer till den nya Sonos Five så skiljer den sig inte mycket från sin föregångare utan har egentligen bara försetts med ett större minne för att klara större uppdateringar och kommer på så vis ha längre livslängd. Att den kommer i helvitt är också en nyhet som får undertecknads hjärta att slå lite hårdare.

Men ljudet är precis som den tidigare och femman är känd för att låta bra. Den låter riktigt bra och fyller alla rum vi provar att placera den i. Sonos kan sitt ljud, här finns både diskant och bas så det räcker till och blir över om vi vrider upp ordentligt. Men något femman är ensam om är att ha en linjeingång. Det fanns på förra generationen också men är ensam i sitt slag bland Sonos-högtalare, vilket gör att vi kan koppla in en relativt dum enhet direkt till Sonos Five. Via en 3,5 mm stereo-kabel kan vi koppla in vilken mediaspelare som helst och sedan spela ljudet i femman. Samtidigt kan vi välja att para ihop femman med fler högtalare för att få det att ljuda ut i hela huset.

Det är här det blir magiskt. Vi ansluter skivspelaren direkt i femman, har skivspelaren inte inbyggd förstärkare krävs RIIA-förstärkaremed mellan. Men annars är allt som krävs en RCA till 3,5 stereokabel sen sänker vi nålen och femman vaknar till och vrålar ut det varma, djupa, mysiga och småknastriga ljudet från vår skiva. Redan där känner vi oss hemma. Sedan är det bara att slå ihop fler Sonos-högtalare med den spelande femman och vips så har vi vinylknaster i hela kåken. Vi kan ta oss en trappa ned och lägga oss i vardagsrummet och fortsätta lyssna på samma skiva som vi precis lämnade snurrande uppe på kontoret - det är magi.

Här vill vi höja ett varningens finger dock. Tänk på att en vinylskiva inte innehåller så många låtar på varje sida. Så bor vi på flera våningar kan det resultera i motion av allt trappspringande, om det är positivt eller negativt låter vi vara osagt.

Summeringen

Båda dessa produkter ger oss precis vad vi förväntar oss - Port ger oss funktionen vi efterfrågade och Five ger oss densamma plus ett bra ljud. Det är kvalité rakt igenom och Sonos bjuder på både enkel installation och användning. Dessutom är båda produkterna snygga och inget vi behöver gömma undan. Med en relativt hög prislapp så får vi ändå vad vi betalar för.

Vilken enhet ska jag välja?

Beroende på hur du har ditt system idag, hur mycket du är villig att ändra eller hur du vill bygga upp ditt nya system så ger båda dessa enheter en mängd alternativ. Vill du ha ditt system som det är idag och inte har någon plan att ställa in en modern högtalare intill - då väljer du Port. Du kan fortsätta spela på ditt system precis som du gör idag, men du får funktionen att du kan streama ut till Sonoshögtalare i hela huset samtidigt.

Vill du ha en vacker vit eller för den delen en svart femma i närheten av ditt system så blir Port överflödig. Om du inte vill ha fler enheter än just en vinylspelare eller förstärkare att spela ifrån. In med en 3,5-kontakt i baksidan på Sonos Five och du kan leverera ut signalen som kommer där både till femman och resterande enheter du har runt om i ditt hem.

Sonos Port kostar 4 799 och Sonos Five 5 999, ingen större prisskillnad. Men tänk igenom hur du vill bygga upp ditt system innan du springer och handlar. Undertecknad vet i alla fall hur han vill ha det, han tänker aldrig lämna ifrån sig denna vita fina Sonos Five, medans Sonos Port blir nerpackad. Men smaken är som baken, så gör ditt eget val. Du kommer inte bli besviken vad du än väljer.

För mycket text? Se vår videorecension på YouTube:

Tillverkare
Sonos
Namn
Port
Färg
Svart
Anslutningar
Port för adapter 110-230 Volt, 12 V, RCA in, RCA ut, två nätverksportar
Vikt
472 gram
Mått
41 x 138 x 138 mm
Pris
4 799 kronor
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Tillverkare
Sonos
Namn
Five
Färg
Vit eller svart
Anslutningar
Uttag för strömkabel 110-230 Volt, linjeingång 3,5 mm
Vikt
6,36 kg (bör ej springas med i trapp)
Mått
203 x 364 x 154 mm
Pris
5 999 kronor
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Dennis Klarin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.