Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iOS 14 lanseras idag - det här är nytt

iOS 14 lanseras idag 19:00 och det bjuder på en rad nyheter och de allra största går vi igenom nedan.

Vi börjar med det mest synliga - hemskärmen
Nytt är att vi nu kan möblera om på hemskärmen och ha widgets. Under betan har vi enbart kunnat testa Apples egna widgets men inom kort kommer fler och fler utvecklare släppa stöd så vi kan få information på hemskärmen från våra favorit-appar. Det går att lägga flera widgets på varandra eller ha flera i olika storlekar på hemskärmen.

Inget mer kaos på hemskärmen

Nästa funktion är guld värd för de som har 10 sidor med appar på hemskärmen och inte orkar gå igenom dem och sortera. Appbibliotek heter funktionen som automatiskt kategoriserar upp alla dina appar så du slipper leta efter dem och nu har du istället allt samlat på en sida.

Skicka ett meddelande och kolla på film samtidigt

En funktion som många har efterfrågat under en längre tid är PiP (picture-in-picture) till iPhone och nu är det här. Det betyder att apputvecklare nu kan göra så vi kan fortsätta titta på deras material samtidigt som vi gör annat på telefonen. Det är smidigt om man till exempel tittar på en föreläsning på mobilen samtidigt som man behöver anteckna något eller när vi bara vill skicka iväg ett meddelande utan att behöva stänga ned det vi tittar på.

Ringskärmen är äntligen död

Det här är nog den funktionen som undertecknad är mest lycklig över med iOS 14 och det är att den stora ringskärmen nu är borta. Det betyder att om vi sitter och gör något på telefonen och det ringer så kommer samtalet ned som en rullgardin från toppen av skärmen. Vi kan då välja att svara eller lägga på, trycka på notisen för att få upp den stora ringskärmen eller helt enkelt bara svepa upp på notisen för att gömma den.

Siri blir mer diskret

Istället för att fylla hela skärmen så har vi numera Siri som en rund liten 3D-formad galax längst ned i mitten av skärmen när vi vill fråga något. När vi får svar på vår fråga så kommer svaret som en rullgardin från toppen av telefonen och klickar vi på den så får vi ännu mer information. Siri har även blivit lite smartare och kan nu även översätta språk automatiskt.

iMessage blir mer avancerad

iMessage blir smartare och nu kan vi pinna favoritpersoner i toppen av iMessage så vi enkelt kan komma till de konversationerna vi oftast hänger i. Det blir även lättare i gruppchattar då vi kan svara direkt på ett meddelande så det hamnar som en egen tråd under meddelandet. Det går även att ställa in så vi enbart får notiser om vi blir omnämnda i chatten. Vi kan även ladda upp en bild eller använda de inbyggda för att göra vår gruppchatt mer personlig. Vill vi att ett visst meddelande i chatten verkligen skall nå en viss person så kan vi skriva @mathias så får Mathias en speciell notis att han har blivit omnämnd.

Ändra standardappar för Apple Mail och Safari

Gillar du inte Apples egna mailklient eller deras egna webbläsare Safari så kan du nu byta till en annan. Under tiden vi har testat betan är det enbart Google Chrome som har lagt till stöd för detta men fler utvecklare lär släppa stöd inom kort. Det betyder att om vi trycker på en länk i ett mail så öppnas det istället i Chrome och klickar vi på en mailadress i en webbläsare så öppnas den valda e-postklienten istället för Apples inbyggda.

Några mindre nyheter som du inte får missa

Dessa enheter kan uppdateras till iOS 14:

iPhone SE (2020 - andra generationen)
iPhone 11 Pro Max
iPhone 11 Pro
iPhone 11
iPhone XS Max
iPhone XS
iPhone XR
iPhone X

iPhone 8 Plus
iPhone 8
iPhone 7 Plus
iPhone 7
iPhone 6s Plus
iPhone 6s
iPhone SE (första generationen)
iPod touch (sjunde generationen)

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
67 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.