Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

macOS Big Sur släpps idag - det här är nytt

Då var det dags för macOS Big Sur att komma ut till den stora massan och nedan kan ni läsa om de största ändringarna i operativsystemet.

Idag lanseras macOS Big Sur och gissningsvis blir det runt 19:00 som brukar gälla för iOS-uppdateringarna. Nedan kan du läsa om några av de största förändringarna som kommer i det nya operativsystemet.

macOS och iOS förs samman

I år bjuds det inte på jättemycket stora nya funktioner till macOS Big Sur men däremot så har det hänt en hel del med designen. Vad Apple har gjort är att föra iOS och macOS närmare varandra, både med funktioner men framförallt i designen. macOS Big Sur är väldigt iOS-inspirerat men utan att "fördumma" macOS som operativsystem genom att ta bort massa funktioner. Vi möts nu av ett gladare, rundare och betydligt mer modernt UI som osar iOS rakt igenom. Apples egna ikoner som till exempel Finder har nu rundade hörn istället för den skarpa fyrkanten vi har i macOS Catalina.

Control center hittar in i macOS

Längst upp i högra hörnet på skärmen så ser vi en helt ny design och kontrollcenter har nu hittat in i macOS. I kontrollcenter kan vi nu slå på och av WiFi och Bluetooth, styra eventuell musik som spelas, justera ljud och ljus och mycket mer.

Bluetooth och batteritid

Designspråket från iOS genomsyrar macOS och även Bluetooth-inställningarna är omgjorda med likadana reglage som vi har i iOS. Om vi klickar på ljudikonen uppe i högra hörnet så ser vi samma sak där, iOS-inspirerade reglage som helt klart piggar upp upplevelsen.

Precis som på vår iPhone så kan vi nu även se hälsan på vårt batteri i vår bärbara Mac. Vi kan även se energianvändning och hur mycket skärmen har varit igång.

iMessage blir bättre i macOS Big Sur

Precis som i iOS 14 kan vi pinna favoritpersoner och grupper i toppen av iMessage så vi lätt kan komma till personerna vi chattar mest med. Vi kan tagga personer i en chattgrupp så de får en notis att de är omnämnda och vi kan skicka reaktioner och använda memojis.

Safari blir filmvänligare

Safari har nu stöd för Googles VP9 codec vilket betyder att vi äntligen kan avnjuta YouTube i 4K. Utöver stödet för Googles VP9 codec så har Safari 14 även stöd för WebP-bilder och HDR-videos vilket innebär att vi till exempel kan titta på 4K HDR-material från Netflix. Dock krävs det att din Mac har T2-chippet för att spela upp 4K HDR vis Safari vilket finns på modeller från 2018 och nyare.

Safari har nu även stöd för WebExtension API vilket innebär att tillägg som finns tillgängliga till andra webbläsare även kommer fungera att installera i Safari. Det går även snabbare att surfa i Safari och den skall vara 50 procent snabbare är Chrome och vara ännu mer resurssnål.

Det klassiska startljudet är tillbaka från de döda

För ett par år sedan valde Apple att ta bort det klassiska ljudet som dyker upp när vi startar vår Mac. I macOS Big Sur är det tillbaka men om ni hellre vill ha det knäpptyst när ni startar datorn så går det att stänga av i ljudinställningarna.

Ett tips från redaktionen

Något som är värt att tänka på är att kanske inte kasta sig in och uppdatera till macOS Big Sur direkt. Det finns vissa program som fortfarande inte är uppdaterade med stöd för det nya operativsystemet så sitter du på en produktionsdator kan det vara värt att avvakta lite och se om allt verkligen fungerar som det skall.

Dessa enheter kan uppdateras till macOS Big Sur

MacBook 2015 och nyare
MacBook Pro late 2013 och senare
MacBook Air 2013 och senare
Mac mini 2014 och senare

iMac 2014 och senare
iMac Pro 2017 och senare
Mac Pro 2013 och senare

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
50 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.