Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Sony WH-1000XM4 är balsam för öronen

Hörlurar är en djungel utan dess like och att välja rätt hörlurar är ganska svårt. Idag skall vi ta en titt på Sonys senaste skapelse Sonys WH-1000XM4.

En stilren design

Det är inte helt lätt att se några skillnader på XM4 och dess föregångare men varför ändra ett vinnande koncept? Hörlurarna är genomgående i plast utan att kännas billiga. Det är en stilren och enkel design utan skrikiga färger eller obskyra, hippa detaljer. Med hörlurarna får vi en liten förvaringsväska där vi får plats med laddare, reseadapter och själva hörlurarna. Det krävs lite övning innan vi blir snabba på att placera våra XM4 i det medföljande fodralet men efter ett par gånger så sitter det i muskelminnet.

Få till ljudet som du själv vill ha det

XM4 kommer med en rad inställningsmöjligheter i den tillhörande appen "Headphones" som laddas ned via App Store. Där sköter vi alla funktioner som rör hörlurarna och det finns massor av roliga inställningar. En smart funktion är något som Sony kallar "Tala-i-chatt" där musiken automatiskt stoppas när vi börjar prata. Om hörlurarna inte identifierar något mer snack så kan vi ställa in att musiken startar igen efter 15, 30 eller 60 sekunder.

En annan smart funktion som erbjuds är "Anpassningsbar ljudkontroll" där appen kan detektera våra aktiviteter och platser vi besöker och anpassa ljudet därefter. Så hörlurarna justerar automatiskt ljudets omfång och brusreduceringen beroende på om vi sitter still, åker i kommunaltrafiken, springer eller promenerar. Vi hittar även en klassisk equalizer där vi kan välja från förprogrammerade inställningar eller justera ljudet som vi själva vill ha det.

När allt är klart och vi har ställt in ljudbilden efter våra preferenser är det bara att luta sig tillbaka och njuta. Och helt ärligt så är det precis det vi gör. Ljudet i XM4 är välbalanserat och små instrumentella detaljer lyfts fram som vi i vissa låtar aldrig hört förut. Vi skulle nog våga påstå att XM4 har ett ljud för alla smaker oavsett om man vill framhäva detaljer, ha mycket bas eller ett neutralt ljud. I kombination med brusreduceringen hamnar vi i en musikalisk bubbla som är svår att lämna.

Vi måste prata om brusreduceringen

I appen kan man gå igenom en "brusreduceringsoptimering" där man blir ombedd att ta på oss hörlurarna och sedan får man lyssna på en rad olika ljud och sedan är brusreduceringen optimerad för ens huvud. När detta är klart slänger vi oss på pendeltåget, startar Spotify och njuter av att vara runt massvis av ljud och skrammel men i vår lilla bubbla är allt vi hör elgitarrernas och trummornas härliga melodi. Brusreduceringen i XM4 är faktiskt den bästa vi upplevt i ett par hörlurar. XM4 är otroligt bra på att eliminera brus från byggarbetsplatser, motorer och brus på pendeltåget. De är så kraftfulla att man får lite av en sugkoppskänsla av dem och detta kan vara lite obehagligt i början men efter en tids användning tänker man inte på det längre.

Så har vi det här med touchbaserade knappar

Touch är något av det mest fantastiska vi har men på hörlurar kan det verkligen vara en "hit or miss" och i det här fallet blir vi aldrig riktigt kompisar med kontrollerna. På högra kåpan kan vi svepa åt höger eller vänster för att hoppa fram en låt eller tillbaka. Sveper vi uppåt eller nedåt så justerar vi volymen, trycker vi två gånger i mitten så pausar vi eller startar musiken. Det händer mer ofta än sällan att vi råkar svepa lite fel och byter låt när tanken var att höja volymen. Är vi lite blöta om fingrarna eller om kåporna har fått lite regn på sig så fungerar inte riktigt touchen som önskat heller. Här hade vi hellre sett hederliga gamla fysiska knappar på undersidan av kåporna som vi istället kunde använt oss av. På vänstra kåpan hittar vi dock två knappar, en on/off-knapp som vi även håller in för att para hörlurarna till en ny enhet samt en "custom"-knapp där vi kan aktivera röstassistent eller justera omgivningsljudet.

Lite tekniskt

Sony bjuder på 40 mm kåpor som har stöd för LDAC, SBC och AAC-kodecs och de har ett frekvensområde på 4 Hz - 40 KHz. De kommunicerar via Bluetooth 5.0 och tack vare det kan vi ansluta två enheter till våra hörlurar samtidigt. Batteritiden är upp till 30 timmar med brusreduceringen igång och har vi det inte igång så får vi upp till 38 timmar. Vikten ligger på 254 gram och även efter flera timmars användning så känns de inte obekväma eller tunga utan som med alla over-ear är den enda effekten att det blir lite varmt om öronen tillslut. Att ta samtal med MX4 fungerar okej och vi hörs relativt tydligt men vi fick vissa klagomål att vi stundtals inte hördes så bra. Undertecknad som har AirPods till vardags älskar funktionen att musiken stoppas när vi tar av oss hörlurarna och den funktionaliteten har vi även i MX4.

Sammanfattning

Sony sätter en ny ribba med sina WH-1000XM4 när det kommer till brusreducering. Vi har aldrig tidigare upplevt en sådan effektiv brusreducering och trots att mycket av krutet har lagts på detta så tummas det inte på ljudbilden. Att lyssna på musik bland andra människor har aldrig varit så trevligt förut och vi kan inte annat än att rekommendera dessa hörlurar. Grädde på moset hade varit en bättre lösning för att styra hörlurarna än att göra det med touch men vi har inga problem med att leva med lite svampig touch när allt annat är så bra.

➕ Fördelar

  • Helt otrolig ANC

  • Varmt och fylligt ljud

  • En välbyggd och bra app med många användbara funktioner

➖ Nackdelar

  • Touchkontrollerna

  • Inte helt optimala att ta samtal med

  • Inte IP-klassificerade

Namn
WH-1000XM4
Tillverkare
Sony
Funktioner
ANC, Bluetooth 5.0, Tala-i-chatt, anpassningsbar ljudkontroll
Anslutning
Bluetooth 5.0
Strömförsörjning
Laddas via USB-C, 30 timmars batteritid utan ANC, 38 timmar med ANC
Pris
3 990 kronor
Tillverkarens hemsida
Sony
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
4 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.