Exklusivt: Första svenska recensionen av iPad Air
Äntligen kom samma designspråk som vi har på iPad Pro till iPad Air och nu skall vi ta en titt för att se om den lever upp till förväntningarna.
Så vad har hänt?
Nya iPad Air är inte på några sätt lik sin föregångare och en hel del har hänt sedan vi såg den sist. De breda kanterna är som bortblåsta och vi möts av en tunn ram runt hela iPad Air. Även hemknappen är borta men vi hittar ingen sensorpanel i toppen för Face ID utan istället har Touch ID bakats in i power-knappen. Skärmen är på 10,9 tum och den har stöd för nya Apple Pencil och Magic Keyboard samt finns i hela fem färger, silver, rymdgrå, roséguld, grön och himmelsblå. Sist men inte minst så har Apple valt att ta bort lightning till fördel för USB-C och med i kartongen får vi en 20W USB-C-strömadapter.
Det tekniska
Om vi börjar under huven så kommer iPad Air utrustad med Apples senaste A14 Bionic-chip som gör den blixtsnabb. Den har stereohögtalare och dubbla mikrofoner som gör att videoinspelning och FaceTime-samtal blir lite extra krispigt. Om vi tittar på baksidan av iPad Air hittar vi en vidvinkelkamera på 12 megapixel med en bländare på ƒ/1,8. Vill vi spela in lite video med iPad Air så klarar den 4K med 24, 30 eller 60 FPS. Skärmen på iPad Air är på 10,9 tum och den är av typen Liquid Retina och bjuder på en upplösning på 2360 × 1640. iPad Air går att köpa med antingen 64GB eller 256GB lagring.
En helt ny iPad, men ändå inte
Nya iPad Air bjuder på både en modern insida och utsida och Air är verkligen en fröjd att vila ögonen på. Den kantiga formen och minimalt med svarta ramar gör verkligen skillnad. Nu ser iPad Air mer eller mindre ut som iPad Pro med skillnaden att den inte har Face ID. Undertecknad har sedan tidigare en iPad Pro 12,9" och jag skulle ljuga om jag sa att det inte var en omställning att gå tillbaka till fingeravtryck. Det händer gång på gång att jag sveper upp på låsskärmen och sitter och väntar men kommer sedan på att jag måste placera ett finger på power-knappen. Men när fingret väl är på plats så går det fort och fungerar varje gång utan några konstigheter. Något annat som är lite ovant när vi kommer från en 12,9" iPad Pro är Magic Keyboard. Eftersom iPad Air inte är lika stor så är även tangentbordet lite mindre vilket gör att det är en omställning att skriva rätt i början.
Apple visar ännu en gång att deras egna processorer är att lita på och A14 Bionic är inget undantag. Oavsett om vi redigerar film i Luma Fusion eller redigerar bilder i Pixelmator så går det barnsligt snabbt. Att scrolla i tidslinjen mellan alla 4K-klipp i Luma Fusion flyter på hur fint som helst och så är hela upplevelsen med iPad Air - det går blixtsnabbt. Att iPad Air även har stöd för nya Apple Pencil är något vi är tacksamma för. Borta är den märkliga laddningen via lightningporten och istället fästs Apple Pencil på långsidan med magneter och laddas automatiskt varje gång den placeras där.
Vem bör köpa iPad Air?
Om vi jämför den mot vanliga iPad så är de största skillnaderna att vi får stöd för nya Apple Pencil, Magic Keyboard och vi får en helt ny design med en snabbare processor samt USB-C. Vet du med dig att du kommer rita mycket, skriva mycket och kanske även vill koppla in externa hårddiskar eller koppla upp den mot en skärm så är iPad Air rätt val. Är inget av ovannämnda speciellt intressant så är det i vår mening nästan värt de cirka 3 000 kronorna som skiljer vanliga iPad mot iPad Air bara för att få den nya designen och större skärm.
Vad kostar den?
Sammanfattning
iPad Air är en fantastisk produkt som är svår att inte tycka om. Oavsett om vi tittar på film, redigerar film eller skriver en artikel så görs det med ett leende på läpparna. Men om man sedan tidigare har haft en iPad Pro med Face ID och även haft den större modellen så kan det bli en omställning som tar lite tid. Men för er som kommer från en vanlig iPad och har tyckt att iPad Pro-serien har varit för dyr kommer detta vara ett ordentligt lyft.
➕ Fördelar
En design som är svår att inte älska
Stöd för Apple Pencil gen 2 samt Magic Keyboard
Otroligt snabb tack vare A14 Bionic
➖ Nackdelar
Vi hade gärna sett Face ID istället för Touch ID
För stort hopp mellan 64GB och 256GB intern lagring
Det hade varit trevligt med 120Hz-skärm istället för 60Hz
Missa inte vår videorecension