Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Bose Frames Tempo - när du vill lyssna med brillorna

Bose Frames Tempo är de snabba brillorna som är här för din löprunda eller cykeltur men frågan är om de är värt det.

Bose Frames introducerades förra året och har nu fem olika varianter. Den senaste är Frames Tempo som inriktar sig på en sportig stil och en passform avsett för att hänga med när man utför olika träningspass. Med en lätt aerodynamisk nylonbåge så kan man knappt tro att dessa solglasögon innehåller högtalare - allra minst med drägligt ljud.

I förpackningen

I förpackningen hittar vi Frames Tempo med polariserade linser, rengöringsduk, glasögonfodral, tre sadelalternativ och en USB-C till USB-A-kabel. Frames Tempo har möjligheten att byta ut linser för olika stil och behov men de som följer med har en mörkergrad av VLT på 12 procent och den har 99 procentigt UV-skydd. Att byta linser på Tempo kan kännas lite läskigt när man behöver böja ramen något för att komma in med linsernas fästen på rätt plats. Men har man gjort det en gång så har man kommit förbi smärttröskeln och det blir en ganska enkel process.

Ljud

När vi startar upp Frames blir vi varse om att ladda ner Bose Music-appen för deras ljudtillbehör och där blir vi enkelt guidade genom inställningsfasen. Här kan man även hitta instruktionsbok och volyminställningar. Frames Tempo ansluter med Bluetooth 5.1 och har en räckvidd på nio meter med ett minne som sträcker sig till anslutning med hela åtta enheter, vilket är smidigt om man har fler i familjen som vill använda dom under löprundor eller cykelturer.

När vi startade musiken blev vi genast imponerade av hur bra det lät och att det är faktiskt lagom volym redan vid hälften. Visst är det så att vi hör omgivningen och omgivningen hör vad vi lyssnar på men tanken är inte att bära dessa i biblioteket. Ljudet är klart och låter riktigt bra men man märker också väldigt snabbt om man höjer volymen förbi 60 procent så hänger basen inte längre med och när man går förbi 85-90 procent så är basen obefintlig och ljudet blir ganska trist. Frames Tempo har även dubbla mikrofoner och i samtal hörs man tydligt.

Kontroll och funktioner

Frames Tempo har en enda enkel knapp och en touch-baserad yta. På knappen startar man eller stänger av med ett längre tryck, med ett kortare tryck som fungerar som paus eller start. På touchytan kan man höja eller sänka och starta Siri. Även om de har lyckats få plats med en hel del på endast två platser så känner vi att det är lite besvärligt ibland och hade gärna haft fler möjligheter att ställa in funktionerna själv. Man kan även stänga av glasögonen genom att bara lägga dem upp och ner.

Passform

De sitter riktigt bekvämt och även om de trycker lite mot ens tinningar tycker vi aldrig att det blir obekvämt och eftersom de endast väger cirka 50 gram kan man bära dessa i timmar utan bekymmer. Under en löprunda med dåligt underlag satt Tempo kvar på sin plats hela tiden och vi behövde aldrig oroa oss för att de skulle studsa med våra fotsteg. Det medföljer även tre sadelalternativ för näsan som borde täcka de flestas behov.

Batteri och andvändningsmiljö

Batteritiden ligger på respektabla 8 timmar kontinuerlig lyssning och tar endast en timme att ladda upp helt från ett tomt batteri. Frames Tempo laddas med USB-C och det medföljer en mindre kabel med vanlig USB-A i andra änden. Eftersom Tempo är rekommenderade att användas i temperaturer mellan 0 till 45 grader så går det inte att rekommendera dessa till skidbacken och jag tror att det skulle kunna skada eller åtminstone dra ner på batteritiden väsentligt. De är IPX4-klassade vilket gör dom svett-, regn- och vattenstänktåliga men dessa är framhävda att användas för svettiga löprundor eller cykelturer endast och eftersom de inte täpper till våra öron är det en ganska befriande känsla under passet.

Väldigt nischade

Jag personligen varken springer eller cyklar särskilt ofta men jag kan förstå behovet av att slippa ha hörlurar intryckta i öronen när man blir varm och svettig under ett träningspass. Men går det att rekommendera dessa solglasögonhybrider för 2 999 kronor endast av den anledningen? Jag vet helt ärligt inte. Sportmodellen Tempo är långt ifrån min stil så jag finner en viss skam i att bära dem offentligt. Eftersom alla som kommer innanför en radie på 2 meter hör exakt vilken musik jag lyssnar på och kommer de lite närmre så hör de dessutom vad min motpart säger i ett samtal gör att jag inte kan bära dem under något annat tillfälle än springturen.

Sammanfattning

Vill du ha solglasögon med det bästa ljudet som finns tillgängligt? Här är dem! Men låt dig inte luras av det magiska utan fundera verkligen över om dessa är för dig. Även om ljudet är riktigt bra till en viss ljudnivå så försvinner den charmen när du känner för att vräka på lite och klär du i sportglasögon privat så kommer du behöva höja i en högljudd stadsmiljö och alla som närmar sig hör vad du lyssnar på. För dig som springer eller utför andra träningsformer med behov av solglasögon och tycker att prislappen är rättvis så hittar du inget bättre alternativ om du inte vill att ljudet täcker din hörselingång.

➕ Fördelar

  • Sitter bra

  • Bra ljud

➖ Nackdelar

  • Låg bas

  • Väldigt nischad både i utseende och behov

  • Mycket pengar för att slippa hörlurar på löprundan

Tillverkare: Bose
Produkt: Frames Tempo
Anslutning: USB C
Färger: Svart
Batteritid: Upp till 8 timmars lyssning, 1 timme laddning
Ingår: Polariserande spegellinser, fodral, USB-C-laddningskabel, tre sadelalternativ, rengöringsduk
IP-klass: IPX4 för svett och vattenstänk
Pris: 2 999 kronor

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.