Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension: Bose QuietComfort Earbuds - när du vill njuta i tystnad

Bose har släppt ett par hörlurar som ser till att det blir helt tyst omkring oss när vi ska njuta av vår favoritmusik. I den här recensionen tar vi även reda på om de är bättre än AirPods Pro.

Recension

Med QuietComfort Earbuds har Bose ställt in siktet på att tampas mot Apples AirPods Pro och Sony WF-1000XM3 med flera i TWS-marknaden. Bose är mer kända för sina over-ear hörlurar där de oftast har prisats för sitt ljud och brusreducering och att försöka hålla den kvaliteten i in-ear hörlurar brukar ofta visa sig svårare.

pic
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

I förpackningen

När man öppnar upp förpackningen märker man snabbt att laddningsfodralet är stort. Ända sedan Apple släppte AirPods för fyra år sedan har man vant sig vid att kunna ha ett smidigt laddningsfodral som fått plats i fickan jämte ens telefon. Boses laddningsfodral är dock alldeles för stort om den inte kan få fickan för sig själv. Utöver lurarna och laddningsfodral får man med tre proppar i olika storlekar för öronen, USB-C till USB-kabel och manualer. När man öppnar laddningsfodralet och ser lurarna och det blinkande skenet känner man ändå att det är kvalitet även om allt är i plast.

Ljud

Direkt när man stoppar lurarna i öronen och brusreducering sätts igång med en startmelodi så hör man att det kommer att vara ett bra ljud i dessa. Mycket riktigt när vi startar upp musiken så får man ett fylligt och fantastiskt ljud med imponerande basåtergivning. Ljudet är så bra att de har blivit de hörlurar som jag har sträckt mig efter innan varje promenad och när man testar dem med olika musikgenrer så är det svårt att hitta någon som helst svaghet. Dessa hörlurar är med i den absoluta toppen ljudmässigt när vi pratar om in-ear. Vad som dock saknas helt är EQ-inställningar från Bose själva och det enda sättet att kunna justera ljudet annat än volym är från appar man lyssnar i.

Brusreducering

Något som också märks av omgående när man får hörlurarna i öronen är att brusreduceringen startar direkt och tro mig här är ytterligare en av funktionerna som QC Earbuds verkligen skiner med. Omgivningsljud praktiskt taget försvinner och tillsammans med musiken är man helt ensam i en bubbla av kraftfullt ljud. I Boses Musik-app går det att justera brusreduceringen från maximalt ned till full transparens på en tio-skala. Med appen kan man ställa in om brusreduceringen ska starta direkt på maximalt när de sätts i öronen eller programmera lurarna efter den nivå man helst vill ha när de fästs i öronen.

Kontroll och funktioner

Läs även: QuietComfort Earbuds VS AirPods Pro Nu kommer vi till ett område där jag tycker att Bose kunde ha ansträngt sig lite mer. Hörlurarna har en ganska begränsad kontroll och det mesta sköts enklast genom appen som endast kan skippa mellan låtar utan att se låtlistan och spela eller pausa. På höger hörlur betyder ett dubbeltryck med touch spela/paus/svara/avsluta samtal och håller man in så startar röstassistenten. För vänster hörlur kan man programmera tre genvägar som endast rör tre förprogrammerade nivåer av brusreducering och hålla in för att byta låt alternativt att en röst berättar batteriprocenten i lurarna.

Jag glömmer ofta av mig hur jag styr allting och det blir istället att jag letar upp Boses app för att justera till hur jag vill ha det. Man kan ställa in dem att stänga av brusreducering och pausa om man tar ur en hörlur. En sak som är lite tråkigt är att touch-kontrollerna på hörlurarna endast känner av ett direkt tryck mot dem och en knackning i vintermössan märks inte av.

Uppdatering 7 december 2020: Bose har uppdaterat möjlighet att justera volym genom att svepa upp eller ned på höger hörlur vilket har varit en önskad funktion. Detta förändrar inte recensionen men är viktigt att poängtera då det tidigare var en funktion som saknades.

Stora hörlurar, stort laddningsfodral

Lurarna är rejäla men de sitter ändå väldigt bra i öronen och vi känner inget obehag av dem efter långa sessioner. Dock så kunde hörlurens ”vinge” hoppa ur sin placering i örat ibland men det är bara att peta tillbaka den på plats. Laddningsfodralet är som tidigare nämnts väldigt stort och även om jag brukar ha plats i mina fickor så brukar fodralet sällan åka med på promenader eller till gymmet. Men om man brukar ha laddningsfodralet i väska eller liknande så är storleken inget hinder. Hörlurarna är IPX4-klassade och klarar regn och svett.

Batteri och laddning

Hörlurarna har närmare sex timmars speltid med brusreducering satt på maximalt och det är sällan vi har lyckats tömma batterierna helt. Märkligt nog är det laddningsfodralet med sin storlek som endast bjuder på två fulla laddningar extra när batterierna är tömda i hörlurarna. Alltså cirka 18 timmars total batteritid och fodralet laddas antingen med USB-C eller med trådlös laddning. Snabbladdning med USB-C i en kvart ger ungefär två timmars batteritid till hörlurarna och det är fulladdat på två timmar.

Sammanfattning

Bose QuietComfort Earbuds slår sig in på topp tre i sin kategori True Wireless tack vara ett fantastiskt ljud och troligen kategorins bästa brusreducering. Men ibland är inte detta allt även om det gäller hörlurar och det saknas en del funktioner som man hade önskat. Enda sättet att justera volymen är genom ens telefon och det krävs en inlärningskurva och inställningar för att få allt att kännas smidigt. Men med det ljudet och brusreduceringen kan man inte bli missnöjd även om priset kan vara lite svettigt.

➕ Fördelar

  • Grymt ljud

  • Fantastisk brusreducering

  • Sitter bra i öronen

➖ Nackdelar

  • Svår att få plats i upptagna fickor

  • Saftig prislapp

Tillverkare: Bose
Produkt: QuietComfort Earbuds
Anslutning: Bluetooth 5.1
Laddning: USB C, trådlös laddning (Qi)
Färger: Triple black, soapstone
Batteritid: 18h totalt, hörlurar 6h, laddningsfodral 12h
Ingår: Hörlurar, laddningsfodral, tre storlekar för öron, USB-C-laddningskabel,
IP-klass: IPX4 för svett och vattenstänk
Pris: 2 999 kronor

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.