Recension:

Är störst verkligen bäst - vi testar iPhone 12 Pro Max och iPhone 12 Mini

Då har samtliga modeller i iPhone 12-serien äntligen lanserats och frågan är om störst alltid är bäst?

I den här recensionen kommer vi ta en titt på vad som är nytt jämfört med iPhone 12 och iPhone 12 Pro. Vill ni läsa vårt utförliga test av iPhone 12 och iPhone 12 Pro kan ni göra det här.

Störst, bäst och vackrast?

iPhone 12 Pro Max med sin kantiga form och rostfritt stål på sidorna osar verkligen premium och den stora skärmen är verkligen stor. Vi bjuds på en 6,7-tums Super Retina XDR-skärm som har en upplösning på 2778 x 1284 med 458ppi. Den är även tyngre än tidigare och väger in på hela 226 gram. Den har en höjd på 160,8 mm, en bredd på 78,1 mm och ett djup på 7,4 mm så det är inget snack om att det är en stöddig bjässe det här.

Nog om det, nu pratar vi om optiken

iPhone 12 Pro Max är telefonen man skall ha enligt Apple om man vill ha den absolut bästa optiken som en iPhone kan erbjuda. På baksidan av telefonen hittar vi ett kamerasystem med en ultravidvinkel, vidvinkel och telefoto på 12MP. Nytt jämfört med de andra iPhone 12-modellerna är att vi nu har 2,5x optisk inzoomning, 5× optiskt zoomomfång och 12x digital zoom. Nedan har ni tre porträttbilder tagna med iPhone 12 Pro Max:

En annan nyhet som är unik för iPhone 12 Pro Max är att den optiska bildstabiliseringen har gjorts om och de använder sig nu istället av sensor-shift vilket ger en effektivare stabilisering. Det betyder att stabiliseringen nu sitter på en flyttbar sensor istället för att den sitter på linsen vilket gör att material nu blir ännu mindre skakigt. Vidvinkelkameran har en 47 procent större sensor och tack vare detta kan den ta in mer ljus vilket gör att våra kvälls- och nattbilder ser bättre ut än någonsin.

  • iPhone 12 Pro Max

  • iPhone 12 Pro

  • iPhone 12 Mini

Så hur är den att använda?

Vi har haft iPhone 12 Pro ett par veckor och att nu gå upp i storlek till Pro Max var de första timmarna lite ovant. Men som tur är så är vi människor bra på att anpassa oss och nu skulle vi nog inte kunna gå ned i storlek igen. Den stora skärmen på 6,7" är verkligen fantastisk att vila ögonen på. Däremot så är iOS inte alls anpassad för den större skärmen utan vi har samma antal ikoner i rutnätet på hemskärmen och på dockan som vi har på alla andra iPhone-modeller. En av de största fördelarna med iPhone 12 Pro Max är batteritiden och det är faktiskt en utmaning att försöka få slut på batteriet i telefonen under en dag. Vi brukar ta telefonen från laddaren vid 06:30 och när vi går och lägger oss runt midnatt har vi mellan 40-50 procent batteritid kvar. Så med Max får vi en bättre batteritid och en större skärm men hur är det med kameran då?

Som vi redan har varit inne på är iPhone 12 Pro Max telefonen man skall ha om man vill ha den bästa optiken som Apple kan erbjuda i en telefon. Något vi har märkt av jämfört med iPhone 12 Pro är att kameran känns snabbare när det kommer till autofokus. Vi tycker även att deras porträttläge är snäppet vassare och nattbilder blir av riktigt bra kvalité. Att filma med iPhone 12 Pro Max är mycket trevligt och sensor shift fungerar riktigt bra. Vi kan utan problem promenera eller gå i trapport samtidigt som vi filmar och trots det få fint material.

Så har vi iPhone 12 Mini

När vi först packade upp iPhone 12 Mini och tog upp den ur kartongen blev vi förvånade över hur liten telefonen faktiskt är. iPhone 12 Mini har en mindre formfaktor än iPhone SE och den kommer med en Super Retina XDR-skärm på 5,4 tum. Telefonen väger in på 133 gram och i jämförelse med iPhone 12 Pro Max så känns den fjäderlätt i handen. På insidan hittar vi samma A14 Bionic-chip som vi har i resterande telefoner i iPhone 12-serien och den har samma optik som iPhone 12. Det är faktiskt svårt att inte bli förälskad i iPhone 12 Mini och den lilla storleken är verkligen praktisk. Att med en hand kunna nå överallt på skärmen är något vi inte har kunnat göra på flera år och det är först nu vi inser hur mycket vi faktiskt har saknat det.

Telefonen spelar även spratt med vår hjärna då vi är vana med att de mindre telefonerna ofta kommer med sämre hårdvara. Så är inte fallet med iPhone 12 Mini och vi blir imponerande varje gång vi låser upp telefonen och möts av den kristallklara skärmen på 5,4" och en kamera som imponerar.

Sammanfattning

Vi kan inget annat än att ställa oss upp och applådera Apple för årets iPhone 12-serie. Apple har tagit fram fyra modeller som alla imponerar på oss och det finns verkligen ett alternativ för alla i år. iPhone 12 Pro Max lever upp till sitt namn och ger oss en knivskarp skärm med en optik som imponerar på oss varje dag. Den har en batteritid som är svårslagen och gillar du stora telefoner är det denna du skall ha. iPhone 12 Mini trodde vi i ärlighetens namn att vi inte skulle gilla men så fel vi hade. Den lilla formfaktorn och den kraftfulla insidan gör att detta är den ultimata telefonen för alla som vill ha en mindre telefon men utan att tumma på prestanda eller kvalité.

➕ Fördelar

  • En modern och stilren design

  • Imponerande optik i iPhone 12 Pro Max

  • iPhone 12 Mini bjuder på en liten design med fin hårdvara

➖ Nackdelar

  • iOS kunde varit bättre optimerat för iPhone 12 Pro Max

  • Fortfarande 60Hz-skärmar

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
17 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.