Recension: Vi arbetar på en enorm kurvad Philips-skärm

Vi recenserar monsterskärmen Philips 346P1CRH och låter vår grafiker jobba några veckor på den. Hur är det att jobba som grafiker på en kurvad skärm egentligen och hur upplever vi en dyr och fullsmetad sådan?

Ja, hur är det att arbeta som grafiker på en enorm kurvad skärm? Det har undertecknad frågat sig länge. En stor skärm har nästan alltid positiv effekt på arbetet. Översikt och åtkomst gör att arbetet faktiskt kan gå snabbare på en stor skärm, men en onödigt stor skärm kan också göra att kanterna aldrig används och att vi har betalt för massa dö-yta bara för att få ha en enorm skärm.

Det som gör en kurvad skärm bättre är att åtkomsten ute i kanterna känns lättare, vi ser bättre vad som finns där ute utan att behöva förflytta huvudet och blicken speciellt långt. Men samtidigt som grafiker jobbar vi med raka och räta linjer, vilket kan upplevas som svårt och nästan omöjligt till en början på en välvd skärm, men i detta fall hittar vi en sweet spot i centrum som fungerar alldeles utmärkt att arbeta i, samtidigt som vi kan ha verktygsfälten långt ut på skärmens kant och arbetsområdet känns enormt samtidigt som vi faktiskt kan använda oss av nästan hela skärmens yta på ett ganska bra sätt. Men det är en liten inlärningskurva.

Med en så pass bred skärm går det också bra att ha flera fönster öppna och vi kan få bra översikt av flera arbeten eller förlagor. Samtidigt får vi fler användningsområden där det passar med en bred skärm. Vi kan se en lång ljudfil när vi klipper podd eller ha flera fönster öppna när vi skriver artiklar.

Det väger emot varandra, lätt åtkomsten till sidorna, enorm skärm och att sweet spoten för arbete egentligen inte växer från vår tidigare platta 27-tums skärm. Men ändå gillar vi det på något sätt.

Så det finns verkligen två sidor av det här myntet. Vi använder oss inte riktigt av hela skärmen för att arbeta på, inte med det väsentliga. Men runt om får vi plats med allt annat vi behöver som blir lätt att komma åt och känslan av att smacka upp Photoshop i fullskärm blir mäktig. Men kort och gott använder vi inte skärmens yta riktigt på samma sätt som vi gör med en platt skärm. Men det landar ändå i en bedömningsfråga för användaren och vi måste få testa för att veta vilket som passar oss bäst. Personligen går det bra, kanske lika bra som med en platt skärm egentligen.

Det är den stora skärmytan som lockar men dessutom gör sig faktiskt den här skärmen riktigt bra på skrivbordet. Den har plastdetaljer som efterliknar svart borstad stål, foten är överraskande snygg med samma plastmaterial i en cirkel som följer med när vi vrider skärmen. Det är dessutom lätt att hitta en bra arbetsvinkel då vi kan höja, sänka, vrida och vinkla den precis som vi vill.

Om vi ska se förbi utseende och arbetsflöde så kommer denna skärm med en rad smarta funktioner och inbyggd teknik. Den ger en fin och krispig bild med UltraWide QHD 3440 x 1 440, inbyggd dockstation och driften via USB-C gör att vi endast behöver en kabel mellan dator och skärm för att få laddning upp till 90 watt och överföring från andra enheter som är kopplade direkt till skärmen. Det finns gott om alternativ för anslutningar med USB-C, USB-A, HDMI, ljudutgång med mera. Vilket även gör ett bra jobb med att hålla skrivbordet rent och snyggt.

Vi får en inbyggd webbkamera på 2 megapixel vilket är lite lågt men vi får också mikrofon, sensorer och indikator när kameran är igång. Denna sitter dessutom gömt i skärmens ovansida så att vi enkelt kan trycka till på den för att få upp vid användning. Den har också inbyggda stereohögtalare på 5W som gör att vi kan få ut datorns ljud via skärmen utan extra anslutningar.

Så vi kan inte säga så mycket annat än att detta är en komplett skärm, den är snygg och gör sig otroligt bra på skrivbordet. Men allt detta kommer med ett pris på nästan 8 000 kronor.

Trots den lilla inlärningskurvan på den kurvade skärmen så tycker vi verkligen om att arbeta på skärmen efter några timmar vid den. Men samtidigt längtar vi lite efter att ställa tillbaka vår Thunderbolt-skärm vid svaga ögonblick, så det är verkligen ett vågspel om det faktiskt gör något bättre egentligen - men det går utmärkt!

Det gör att vi får upp ögonen för att faktiskt använda en enorm kurvad skärm i framtiden och en trettiofyratumsskärm på skrivbordet med smart inbyggd hubb gör oss lyckliga, men om det är värt 8 000 kronor är svårt att svara på. Samma skärm finns även utan den inbyggda dockan och webbkamera till nästan halva priset. Så den är ett alternativ om vi inte behöver allt lull-lull som den här skärmen kommer med.

Sammanfattning

Det går utmärkt att arbeta på en välvd skärm som grafiker, men gör egentligen ingenting bättre. Men vi ser ändå tjusningen i det och det landar i att det är något som var och en behöver känna in för att hitta sitt perfekta workflow.

Skärmen i sig är riktigt bra, riktigt snygg att titta på och kommer med så mycket funktioner och ingångar att vi inte ens kan använda oss av allt. Den höga prislappen spelar såklart in. Vi får en lika bra skärm och en separat hubb som egentligen kan göra samma saker för en mycket mindre prislapp - men då får vi också leva med att det blir stökigare på skrivbordet.

Så vi rekommenderar verkligen den här skärmen. Men köper ni den, spara kvittot så att ni har möjlighet att känna lite på den först. Men största sannolikhet kommer ni vilja behålla den - men den är inte för alla.

➕ Fördelar

  • Riktigt snygg

  • Gigantisk

  • Alla anslutningar och docka

  • 90W laddning direkt via skärmen

➖ Nackdelar

  • Priset

  • Att vi inte får upplösning på mer än 1400 i höjd på dessa ultrawide-skärmar

  • Omvändningen till kurvad skärm kan ta tid

Tillverkare: Philips
Produkt: Brilliance 346P1CRH UltraWide LCD USB-C PD
Tillverkarens produktnamn:: 346P1CRH
Anslutning: USB-C eller HDMI
Ingångar: USB-C x 1, USB-B x 1 (uppladdning), USB 3.2 x 4, Hörlur ut, HDCP 2.2 (HDMI/DP), DisplayPort-utgång (DP, USB-C), DisplayPort 1.4 x 1, HDMI 2.0 x 1, USB-C 3.2 Gen 2 x 1 (uppladdning, effektleverans på upp till 90 W), Ethernet LAN upp till 1G och synkingång
Storlek: 34 tum/86,36 cm
Upplösning (max): 3 440 x 1 440 vid 100 Hz
Format: 21:9
Högtalare: 5 W x 2
Webbkamera: FHD-kamera på 2.0 megapixel med mikrofon och LED-indikator
Pris: Från 7 600 kronor

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Dennis Klarin
Kommentarer
3 svar

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.