Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension:

Vi testar blixtsnabb extern SSD från OWC

Det här med lagring är inte superspännande alla gånger men ack så nödvändigt det är för att förvara våra filer.

Undertecknad är ofta på språng och med i väskan finns både MacBook Pro och en extern disk. Idag skall vi titta närmare på Envoy Pro Elektron från OWC. Det är en liten och slitstark extern SSD-disk som även är IP67-klassificerad.

Design och specifikationer

Chassit är gjort för att tåla ordentligt med stryk men trots det så har OWC inte tummat på designen. Chassit är gjort av flygplansaluminium och de skriver även att den kan bli överkörd av en bil utan att skadas. På ena sidan har vi en LED-lampa som visar att den är igång och på undersidan finns två gummifötter så disken ligger still på skrivbordet. Den är även IP67-klassificerad så skulle vi råka tappa den i en vattenpöl eller liknande så behöver vi inte oroa oss för att den skall gå sönder.

Med i kartongen får vi en USB-C till USB-C-kabel men på kabeln sitter även en USB-A-adapter så vi kan koppla in den till datorer som saknar USB-C. OWC skriver på hemsidan att disken skall kunna hantera hastigheter på upp till 1011MB/s och om det stämmer återkommer vi till lite längre ned.

Användning

Alla kanske inte är helt vana eller bekväma med att använda skivverktyg när disken skall formateras första gången så på disken har OWC slängt in ett program som hjälper oss på traven. Där kan vi enkel installation eller anpassa disken själva och disken formateras sedan och vi är klara att börja använda den.

Vi har använt disken med en MacBook Pro 16" och OWC lovade hastigheter på upp till 1011 MB/s och vi måste säga att vi inte kom långt ifrån. Vi gjorde ett speedtest med programmet Blackmagicdesign och disken skriver i 939,3 MB/s och läser i 898,7 MB/s. När det kommer till den faktiska upplevelsen så är vi otroligt nöjda med prestandan. Vi har fyllt disken med 4K-material och sedan redigerat materialet i Final Cut Pro direkt från disken och det har gått blixtsnabbt.

Sammanfattning

Vi är vana att slitstarka, IP-klassificerade diskar är klädda i någon obskyr gummidräkt men så är inte fallet med Envoy Pro Elektron. Istället så får vi en liten, diskret och snygg disk som verkligen levererar det som de lovar.

➕ Fördelar

  • Tål ordentligt med stryk

  • Snygg och stilren design

  • Snabb

➖ Nackdelar

  • Vi hade gärna velat stänga av LED-lampan på framsidan

Namn
Envoy Pro Elektron
Tillverkare
OWC
Typ av disk
SSD
Anslutning
USB-C till USB-C samt USB-A
IP-klassificering
IP67
Vikt
89 gram
Tillverkarens hemsida
OWC
Pris
Från 99 dollar upp till 369 dollar beroende på storlek

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.