Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension:

Jabra Elite 85t bjuder på en rad förbättringar

Jabra har lanserat uppföljaren till Jabra Elite 75t och vi tar en titt på vad som är nytt.

Det har nog inte undgått någon att hyllorna med True-Wireless-hörlurarna är fullsmockade och det är inte lätt att välja vilka man skall köpa. Vi tar i denna recension en närmare titt på Jabras senaste Elite 85t.

En personlig upplevelse

Att komma igång med Jabra Elite 85t är busenkelt och vi rekommenderar verkligen att ni laddar ned Jabras egna app Sound+. I appen parar vi våra hörlurar på någon sekund och när det är klart är det dags att göra dem lite mer personliga. I appen får vi gå igenom ett hörseltest som Jabra kallar MySound. Det kräver att vi sätter oss på en plats där det är helt tyst och sedan kalibreras ljudet efter våra öron. I appen kan vi även ställa in vad de två fysiska knapparna som sitter på hörlurarna skall göra. Utöver detta finns det en equalizer i appen där vi kan justera manuellt eller välja bland de förvalda inställningarna.

Vad är egentligen nytt?

Vi har haft Jabra Elite 75t som våra pendlarhörlurar i ett par månader nu och det första som vi märkte med 85t var att fodralet känns lite lättare men även lite skörare i plasten. Locket känns lite sladdrigare än tidigare och materialet är halare än på 75t. Sedan vår recension av Jabra 75t så har hörlurarna faktiskt fått brusreducering via en firmware-uppdatering vilket var ett trevligt tillskott. Jabra Elite 85t bjuder dock på en mer avancerad brusreducering och vi märker faktiskt viss skillnad mellan dem, Jabra 85t tar bort ännu mer brus från trafik, buller och annat.

Något annat som är nytt är att Jabra 85t kommer med 12mm drivers medans Jabra 75t har 6mm drivers. Detta har gjort att hörlurarna är minimalt större men inget som märks när de sitter i öronen. De har även blivit IPX4-klassificerade och har bättre kvalité när det kommer till samtal.

Så märker vi någon skillnad?

Om vi börjar med ljudbilden så är det faktiskt ganska stor skillnad men om det är till det bättre är en smaksak. Många upplevde att 75t hade lite för tung bas oavsett hur de justerade equalizern medans andra tyckte om den tunga basen. Jag är i gruppen som gillade den tunga basen som gjorde att det mullrade fint i örongångarna. Med Jabra 85t har de tonat ned basen en hel del och vi bjuds på en mer neutral ljudbild. Med det sagt så tycker vi fortfarande 85t levererar en upplevelse utöver det vanliga. Oavsett om vi lyssnar på poddar, rock, pop eller R'n'B så är det krispigt, detaljerat och välbalanserat ljud oavsett om vi har riktigt hög volym eller lite lägre. I kombination med 85t's brusreducering så hamnar vi i en egen liten bubbla där vi gärna stannar en längre stund och bara njuter av det vi lyssnar på.

Något som vi inte riktigt gillade med Jabra 75t var att vänstra hörluren kommunicerar med högra hörluren och den i sin tur med vår iPhone. Det betyder att vi inte bara kan använda oss av vänstra hörluren, utan vill vi bara använda en hörlur i örat så är det högra som gäller. Tyvärr är det samma lösning i Jabra 85t vilket är lite tråkigt. Hörlurarna har sensorer så tar vi ut en hörlur så pausas musiken automatiskt och stoppar vi i den i örat så fortsätter musiken. När det kommer till batteritid så får vi ut cirka fem timmar med ANC igång och sju timmar utan ANC igång.

Sammanfattning

Jabra 85t är ett par riktigt bra True Wireless-hörlurar som levererar ett fint ljud och faktiskt riktigt bra samtalskvalité som vi tycker är i klass med AirPods Pro om inte snäppet vassare. Det bjuds på en bra brusreducering men undertecknad gillade den lite tyngre basen i Jabra Elite 75t som nu har tonats ned. Själva laddfodralet känns även lite billigare och vi kan fortfarande inte använda vänstra hörluren enskilt. Men trots detta så är Jabra Elite 85t ett par riktigt bra hörlurar som placerar sig i toppen bland våra favoriter. Men äger du ett par 75t redan så är det i våra ögon och öron inte värt att byta till de nya om det inte är så att du vill ha lite bättre brusreducering och lite mindre bas.

➕ Fördelar

  • Riktigt välbalanserat ljud

  • Funkar utmärkt för samtal

  • Riktigt bra app

➖ Nackdelar

  • Vänstra hörluren är fortfarande beroende av den högra

  • Något plastigt laddfodral

Namn
Jabra Elite 85t
Tillverkare
Jabra
Anslutning
Bluetooth 5.0
Strömförsörjning
Laddning via USB-C samt Qi
Pris
2 490 kronor
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.