Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension:

Vi gör hemmet tryggare med Eufy

Teknik är inte bara roligt utan det är ibland riktigt praktiskt också. Så idag skall vi trygga upp hemmet med ett smart övervakningssystem samt smart ringklocka från Eufy. EufyCam2 och Video Doorbell 2K närmare bestämt.

Att komma igång

Vid uppackning av dessa enheter slås vi direkt av hur liten basstationen är och hur stora kamerorna är. Det är också ordentlig tyngd i kamerorna så de känns rejäla. Men vi oroar oss nästan lite för monteringen, men det tar vi sen. Basstationen ger vi ström och en nätverkskabel och den startar och vi möts av en röst som talar om att den lever. Vi laddar ned Eufy Security-appen och den föreslår att vi lägger till en basstation, så vi lyder och gör just detta. Det handlar egentligen bara om att välja nätverk, sedan är det klart och den föreslår att lägga till fler enheter. De övriga enheterna är battridrivna så vi behöver bara starta dem, hålla in synk-knappen och vänta på att enheterna hittar varandra. Här kommer en liten överraskning som piggar upp. Istället för att söka av nätverket så ger basstationen ifrån sig ett litet ljud och är vi i närheten av stationen så kopplar de samman. Det går lika smidigt med båda kamerorna och ringklockan som vi adderat till paketet.

Ringklockan kan vi välja att koppla in på spänningen från vår gamla ringklocka eller som vi väljer att använda oss av det inbyggda batteriet - vilket gör monteringen löjligt enkel. Vi skruvar först upp ett fäste på väggen och sedan klickar in ringklockan i detta. Monteringen görs på en minut på en trävägg, vi får lägga på några minuter om den ska sitta på betong då vi behöver borra och plugga. Men allt finns med i paketet och att allt finns med och att vi får valmöjligheter är riktigt trevligt. Och skulle man inte vilja borra så går det idag att köpa stark dubbelhäftande tejp och fästa upp den med.

Sen kommer vi till de tunga rejäla kamerorna. Vi förstår rätt snabbt att det beror på det stora inbyggda batteriet och den magnet som sitter inbygd i höljets baksida. Det är en stark magnet, har vi kamerorna i närheten av varandra så slår de ifrån varandra. Vi testar att sätta en kamera på kylskåpet först och smack! Den sitter verkligen som berget och vi behöver bryta loss den efter att den fått fäste. Vi får med magnetiska fästen för inomhusbruk i form av halva klot så att vi kan vinkla kameran som vi vill och fästet monteras enkelt upp med de medföljande skruvarna. Vi får också med metallfästen för utomhusbruk. För testet gjorde vi det lätt för oss och placerar den ena kameran vid entren där det sitter ett elskåp och ute på trädgården med hjälp av en stol av metall. Enklare har det aldrig varit att placera ett par övervakningskameror. Dessutom tål dem alla väder så vi kan placera dem precis var vi vill utan att behöva tänka på att dem behöver skyddas under tak.

Användning

Appen är välbyggd och snygg, vi känner tydligt igen den och funktionerna efter att ha använt andra liknande produkter. Väl inne i appen bjuds det på en tydlig överblick över samtliga kameror. Trycker vi på någon av stillbilderna som visas så kommer vi snabbt till en livestream. Där kan vi välja att spela in, skicka ut ljud till kameran i form av vår egen röst eller en larmsignal.

Via appen kopplar vi också samman basstationen med Apple HomeKit och det är inte mer avancerat än att välja namn och plats för kamerorna. Sedan har vi bild och notiser via HomeKit och vi kan dessutom använda HomeKit Secure Video som gör att vi kan spara video direkt på vår iCloud. Lagringen som är helt lokal på ett SD-kort i basstationen annars. Men i detta fall tycker vi inte märka av att det tar längre tid att hämta materialet från SD-kortet än vad det gör från streamen, vilket vi upplevt med andra system. Här går det fort att få upp materialet på mobilens skärm och vi upplever också att reaktionstiden från Eufy-appen och HomeKit är densamma. Både när det kommer till notiser och att öppna upp en livestream från kamerorna. Vi ser också uppkopplingshastigheten på kameran i Eufy-appen, så vore den låg så vet vi vad det beror på om det mot förmodan skulle ta längre tid någon gång, det är information som är väldigt användbar som vi inte sett på andra kameror. Tråkigt nog går inte ringklockan in i HomeKit vilket känns en aning störande med tanke på hur smidigt allt det andra fungerar.

Bilden är överraskande klar och krispig, vi har tidigare använt oss av 1080p kameror och 2K, men ingen av dem har sett så här bra ut. Även i mörkret får vi en tydlig bild i svartvitt. Bilden överraskar och det är väl huvudsaken med en kamera.

Den tekniska sammanfattningen

EufyCam2 har en krispig 1080p-bild med en sensor från Sony som gör att vi ser vad som händer även när det är kolsvart ute. De känns välbygda och tunga. Med ett batteri som utlovar en batteritid på ett helt år så är det förlåtet, men är ändå värt att uppmärksamma. Systemet är helt trådlöst och kopplas ihop med en väldigt liten och söt basstation. Kamerorna har IP67- klassificering så de tål alla väder. En extra kamera kostar 1699 kronor att köpa till.

Basstationen agerar siren och ger signal för både larm och dörrklocka med en larmstyrka på 110 decibel. Vi har också AI-igenkänning för personer och djur så att vi slipper en massa falsklarm och tvåvägskommunikationen gör att vi både kan skrämma iväg tjuvar eller kalla in barnen från bakgården.

Eufy Video Doorbell 2K kan vi välja att driva med batteri eller fast spänning, vilket är väldigt trevligt. 2K-sensorn från Sony ger oss en ratio på 4:3 och fångar in allt vi behöver se. Det inbyggda batteriet utlovar en batteritid på ett halvår. Både ringklockan och kamerorna har AES-256-kryptering på allt material så det inte kan kommas åt av obehöriga.

Paketet vi testar kostar 4 299 kronor och ringklockan 1 899 kronor.

Sammanfattning

En enkel installation med ljudsignaler för att synka enheter överraskar och gör att det känns modernt och annorlunda. Appen har en bra översikt och har alla valmöjligheter som vi är vana att se i dessa system. Basstationen är liten vilket är väldigt trevligt och den fungerar även som siren för larmet och klocka för ringklockan, vilket gör att vi inte behöver köpa till någon separat chime. Så kort ett gott ett komplett system med funktionerna vi efterfrågar och dessutom HomeKit-koppling. Så vi kan verkligen inte göra något annat än att rekommendera detta system. Det kostar endel i inköp men är värt varenda krona. Inga andra omkostnader och det är precis så vi vill ha det med ett egenägt larm. Det enda vi egentligen vill klaga på är att ringklockan inte kommer in i HomeKit, och det är lite trist när vi helst av allt bara vill ha alla produkter i en och samma app.

➕ Fördelar

  • HomeKit

  • Enkel Installation

  • Liten basstation

  • Krispig 1080p bild

➖ Nackdelar

  • Vore trevligt om ringklockan också gick in i HomeKit

  • Högt pris

  • Kamerorna är i största och tyngsta laget

iPhonebutiken.se som tillhandahöll recensionsexemplaren till denna recension har just en tävling där ni kan vinna ett komplett övervakningssystem från Eufy och mer om det kan ni läsa här.

Skriven av Dennis Klarin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.