Vi testar larm från Ring
Vi provar att göra vårt hem säkrare med larmsystem från det smarta säkerhetsbolaget Ring.
Paketet vi testar innehåller basstation, en knappsats, en dörrsensor och en rörelsesensor. Vi får också med en signalförstärkare i paketet samt att vi lagt till en extra rörelsesensor samt dörrsensor.
Uppackningen
Som vanligt är det trevligt att packa upp nya prylar och här möts vi dessutom av det snyggaste larmsystemet vi sett, inte för att undertecknad tänkt på hur snygga larmsystem normalt är men detta system kommer verkligen med en avskalad snygg design som passar in i det moderna hemmet. Bortsett från rörelsesensorerna som ser ut som de alltid gjort och är aningen klumpiga. Men med den helt trådlösa funktionaliteten så är det såklart förlåtet eftersom all teknik måste få plats där inne.
Installationen
I detta fall har vi redan en Ring-ringklocka installerad sedan tidigare och är bekanta med Rings app och är faktiskt den vi föredrar framför andra säkerhets-appar för ringklockor och övervakningskameror. Installationen är enkel och har mer eller mindre blivit en standard bland liknande smarta produkter. Vi klickar på plusset för att addera nya enheter och lägger till basstationen först. Efter att ha gett den ström och nätverkskabel så dyker den snabbt upp i appen och installationen är igång. Anvisningarna är utförliga, ordentligt utförliga så att det nästan blir irriterande med alla steg - men såklart perfekt för förstagångsanvändaren. Efter att basstationen är installerad så får vi förslag på de enheter vi vill och kan installera så det är bara att fortsätta installationen tills att alla våra enheter är installerade. Under den tekniska installationen får vi också instruktioner för hur vi monterar produkterna så om vi följer varje punkt så är installationen helt klar när vi gått igenom stegen i appen. Med montering och allt så tar det såklart lite tid så det kan ta uppåt en timme.
Rörelsesensorerna kan stå på en hylla eller en garderob men också monteras enkelt med en medföljande skruv och ska helst sättas upp i ett hörn av rummet för att få bäst översikt. Dörrsensorerna monteras enkelt med 3M-tejp som medföljer, här blev det lite problem dock då dessa sensorer är utformade för att passa moderna dörrar med tunna ramar, men efter lite tankekraft så lyckas vi montera dessa trots tjockare träramar genom att sätta den lite större sensordelen på den tjockare delen av dörrfodret och sedan den lilla med hjälp av en medföljande magnet som bygger ut fästet med några millimeter. De godkänner också en felmarginal mellan magneterna med lite över en centimeter. Så med lite hjärnarbete så går det nog lösa montering på de flesta dörrar eller fönster.
Basstationen och knappsatsen är de som ser riktigt trevliga ut och vi behöver inte skämmas för att ha dessa synliga på väggen i hallen. Vilket gör att vi kan ha basstationen helt öppet och ge produkterna fri luftväg till sitt moderskepp. Så först använder vi oss inte av signalförstärkaren då vi använder produkterna i närheten, men adderade den senare i testet när vi monterade upp dörresnsorer även på altandörren på baksidan. Då är den precis lika enkel att lägga till som de övriga produkterna och sätts enkelt i ett eluttag.
Sen ska larmet användas
Under installationen väljer vi en sifferkod för att larma av och på direkt via knappsatsen i hallen. Där slår vi enkelt in koden och sen väljer läge för larmet. Home, Away eller Disarmed. I Home-läget är produkterna aktiverade och ska göra oss trygga när vi är hemma, vi får notiser för rörelse men tyst och inget alarm ljuder. Away så är larmet helt aktiverat och ger notiser via telefonen och larmet kommer ljuda med en ordentlig signal som inte går att ta miste på, även busen som försöker bryta sig in kommer höra det och ger sig förhoppningsvis av. Helt avaktiverat så får vi inga notiser men de är fortfarande igång så att vi kan se status i appen. Som att en dörr är öppen eller att någon av de andra sensorerna ger utslag. Vi kan också skräddarsy samtliga lägen för att få det precis som vi vill ha det och vilka sensorer som ska vara aktiverade, så vi kan till exempel ha sensorerna utomhus aktiverade när vi är hemma.
Alarmet kräver minimal tillsyn och vi behöver inte göra mer än att larma på eller av via knappsatsen när vi kommer hem eller går, vilket vi också kan göra via appen och behöver egentligen inte ha den till så mycket mer efter att vi installerat och valt våra inställningar. Sen är vi ganska nöjda med att få våra notiser och ibland gå in i appen för att kolla historiken. Använder vi kameror så får vi bra översikt och kan enkelt gå in på livestream eller spola tillbaka i tidslinjen. Det är anledningen till att vi gillar Rings app bäst, tidslinjen finns alltid där och vi kan enkelt hoppa fram och tillbaka bäst vi vill för att se vad som hänt utanför vår dörr.
Kostnad
Med redan en ringklocka installerad så betalar vi ett abonnemang på 29 kronor per månad för att få både live- och backup-visning av videomaterial, men eftersom resterande system vi använder inte innehåller några kameror så behöver vi inte betala något extra. Sensorer och allt ger oss funktionerna vi behöver ändå. Larmet i sig kostar 3 299 kronor i utförandet av vårt startpaket samt 599 kronor för en extra rörelsesensor och 399 kronor för extra dörrsensor.
Över längre tid
Den fortsätta användningen är enkel och troligtvis kan alla i familjen läras upp för att använda alarmet lika enkelt som den som installerade det och kan det bäst. Basstationen ger i från sig ett litet pip när vi öppnar någon av de larmade dörrarna och gör att vi känner oss trygga med att dessa fortfarande fungerar och är igång. Knappsatsen är väldigt enkel att förstå sig på och ger tydliga indikatorer på vilket läge larmet står i. Knappsatsen går dessutom använda med eller utan kabel, så att placera den på väggen går väldigt enkelt samtidigt som fästet som sitter på går att vända och agera som ett litet bordsställ som ger en bra lutning för att ha den på en byrå eller bord i hallen. Batteriindikatorn är också tydlig och appen varnar om vi skulle behöva ladda den och då är det bara lyfta ur den ur sitt fäste och ladda med den medföljande laddaren eller vilken Micro-UBC laddare som helst.
Teknik och säkerhet
Systemet har 24 timmars backupström så att det även fungerar vid strömavbrott eller om någon skulle koppla larmet från sin strömkälla. Samtidigt som att alla sensorer förser sig själva med ström och ger utslag vid rörelse eller att magneterna i dörrsensorerna bryts. Så ett utomstående sabotage av larmet är svårt. Samtidigt som det fortsätter skydda oss om kablar skulle råka trilla ur vid ommöblering eller liknande.
Sammanfattning
Det är ett egenägd alarm som ger trygghet och är enkelt att använda och bygga ut när vi vill övervaka flera platser i hemmet. Det kommer också till ett bra pris och känns extra prisvärt om vi redan har en smart dörrklocka från Ring. Allt kan skötas via appen och kan aktiveras och avaktiveras även när vi är hemifrån. Appen är även snygg, smidig och enkel att använda samt ger tydliga och bra notiser så vi vet vad som försegår. Vi väljer egna kontaktnummer för alarmet så alla boende kan få larmet till sina telefoner.
➕ Fördelar
Snygg
Trevlig app
Jobbar tillsammans med Ring-ringklocka (såklart)
Inga övriga kostnader, om vi inte vill integrera kameror
Prisvärt
➖ Nackdelar
HomeKit-stöd vore trevligt
Stora sensorer