Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension

Vi testar Meross Smarta Wifi-pluggar

Vi har testat två smarta pluggar från företaget Meross som grundades 2016 och har sedan dess jobbat på att göra våra liv lite smartare.

Idag finns det en uppsjö utav smarta pluggar som vi kan använda för att göra strömuttag smarta där vi önskar styra en produkt som inte till vardags är smart, som till exempel en kaffebryggare eller varför inte så här i jultider när vi har massa ljusstakar som vi vill slippa släcka manuellt.
Den första produkten vi testade är Meross Smart WiFi Plug som vi kan ha inomhus och som kommer med en prislapp på 199 kronor.

Tyvärr är det som med många andra smarta pluggar att när vi ansluter pluggen till ett strömuttag på väggen så täcker den även det andra uttaget och vi kommer då inte längre åt det. Det är inget som vi direkt ser som ett hinder för att införskaffa sig ett par smarta pluggar men det är bra att poängtera.

Många pluggar har även en liten LED-lampa som indikerar om uttaget är påslaget och det tar vår uppmärksamhet i onödan. Tyvärr kommer Meross med en relativt stor och irriterande lysande logga på ena sidan som helt klart märks av.

Installationen är väldigt enkel och med Meross slipper vi någon extra hubb utan vi kopplar upp den direkt mot vårt egna WiFi. De är kompatibla med Apple HomeKit så vi kan installera den direkt via HomeKit-koden som vi hittar på produkten. Meross smarta plugg har endast stöd för 2,4GHz-nätet, så skulle du vara ansluten till ett 5GHz så kommer det inte fungera.

Så det vi börjar med är att koppla in pluggen till ett strömuttag och sedan är det bara att öppna Hem-appen på vår iPhone eller iPad. Sedan trycker vi på "+"-knappen uppe i högra hörnet och väljer "lägg till tillbehör".

Sedan är det bara följa stegen och lägga till pluggen i det rummet som du önskar och döpa den till det du vill. Det är fördelaktigt att se till att döpa pluggarna efter vad dem styr så man lätt får en överblick vilka pluggar ens automatiseringar ska styra.

Att sedan skapa en automatisering är superenkelt och kan vara väldigt smart så dina lampor inte lyser dygnet runt i onödan. Oftast har man någon lampa som man tänder samma tid på dygnet och även släcker vid samma tid. Men med en enkel automatisering slipper vi tänka på detta. Då kan vi lägga tiden på betydligt viktigare saker än att gå runt att tända och släcka överallt. Om vi reser bort och kanske glömmer bort detta så kan vi enkelt gå in i Hem-appen och avaktivera våra automatiseringar och släcka lamporna helt tills vi är hemma igen från vår resa.

Det finns fem olika typer av automatiseringar som vi kan välja mellan. Att kunna tidstyra vår belysning eller att automatiskt få hallen att tändas upp när vi närmar oss hemmet. Eller varför inte ställa in så hela huset släcks ner när vi lämnar hemmet om vi nu skulle glömma släcka då vi är stressade och måste skynda oss iväg. Har vi till exempel den smarta pluggen kopplad till en kaffebryggare så kan vi enkelt ställa in att den ska stängas av tjugo minuter efter att den har aktiverats och slipper oroa oss att kaffebryggaren skall fatta eld eller bränna sönder kaffet i kannan.

Den andra pluggen vi testat är Meross Smart WiFi Indoor/Outdoor Plug som passar både för inomhus- och utomhusbruk. Den kommer utrustad med ett IP44-hölje så den klarar utan problem både regn och rusk. prislappen ligger på 399 kronor.

Att installera Meross Smart WiFi Indoor/Outdoor Plug görs på precis samma sätt, ni trycker på + knappen i Hem-appen och väljer ”Lägg till tillbehör” och går igenom stegen. Det man då märker som är en skillnad är att eftersom den har två uttag så får man ställa in båda uttagen och välja vad dom ska heta.

När vi har har lagt till pluggen och ställt in allt så kan vi gå in i inställningarna för pluggen och se att endast ett uttag finns att styra, men går ni lite djupare in i inställningarna så kan ni välja att separera så att man ser båda två och kan på så sätt styra dom hur ni själva önskar.

När vi väl har separerat dem kan vi välja att döpa om dem så de heter olika saker beroende på vad vi har anslutit till vardera uttag. Vi kan även välja att visa dem som eluttag, fläkt eller lampa. På så sätt kan vi helt enkelt göra det lite snyggare i själva Hem-appen och även få upp lite olika val per automatik. Är de satta som en lampa kan vi på så sätt automatisera så de styrs med hjälp av solens upp- och nedgång.

Väljer vi att sätta den som en lampa får vi en liten bonus i Hem-appen där vi kan välja en snyggare ikon för lampan som gör att upplevelsen blir mycket bättre varje gång vi öppnar Hem-appen. Har vi en ljusslinga så vill vi ju att ikonen ska visa just en slinga.

När vi satt upp allting som vi önskar kan vi börja använda vår plug och ställa in hur vi önskar att den ska jobba, vi får exakt samma val när det kommer till automatiseringarna som till en helt vanlig smart plug i HomeKit. Bra till just en utomhusplugg kan vara att ställa in så den startas och stängs av med hjälp av solen. På så sätt har vi alltid vår utomhus belysning tänd när det börja skymma ute och den släcks när solen är framme.

Uttaget är IP44-klassificerat och det betyder inte att den är vattentät men har ett system som hindrar vatten från att nå elektroniken så med det sagt bör man tänka till lite på vart man placerar den.

Sammanfattning

Det finns många fördelar med Meross två produkter och utöver att de är billiga så kräver de inte heller någon extra hub. Vi får två riktigt trevliga HomeKit-kompatibla smarta pluggar och trots att den ena av dom tar upp två strömuttag är de väldigt snygga. En nackdel är dock den starka LED-lampan på Meross Smart WiFi-plug så där får vi nog allt göra ett ingrepp med markeringspennan.

➕ Fördelar

  • HomeKit

  • Enkel Installation

  • Priset

➖ Nackdelar

  • Något stora

  • Den lysande lampan på Smart Wifi Plug

  • Lite kort kabel på Smart WiFi Indoor/Outdoor Plug

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Mathias Severyd

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.