Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Mac App Store fyller tio år idag

Utan App Store skulle livet vara grått och tråkigt och idag är det tio år sedan App Store kom till Mac.

Den stora dagen

Den 20 oktober 2010 meddelade Apple på sitt "Back to the Mac"-event att App Store kommer till Mac. Lanseringen skedde sedan den 6 januari 2011 med Mac OS X 10.6.6. Många var sugna på att testa den nya affären och efter 24 timmar hade det gjorts över en miljon nedladdningar.

Spökstaden

App Store till Mac har aldrig varit samma succé som till iPhone och iPad men det är inte så konstigt. På iOS är det enda alternativet att ladda ned spel och appar via App Store men på Mac är möjligheterna betydligt fler. Utvecklare kan istället lägga upp sitt program på sin egna hemsida och behöver då inte ta hänsyn till Apples diverse App Store-regler och behöver inte heller ge Apple en del av vinsten för alla köpta program. Så Mac App Store har under årets gång känts lite som en spökstad.

En helt ny era

Under åren har Mac App Store förfinats men när macOS Mojave lanserades den 24 september 2018 så skedde den största förändringen hittills. In kom ett modernt utseende med enklare navigering och med stöd för dark mode. Vi kunde enkelt uppdatera våra program, hitta nya spel och program och det hela presenterades på ett snyggt, modernt och stilrent sätt. Tack vare detta blev det en del snack om Mac App Store igen och utvecklare började använda plattformen i lite större utsträckning.

En ljus framtid

macOS Big Sur är nu här och Mac App Store är fortfarande sig lik sedan macOS Mojave men mer har hänt än vad som syns. När Apple lanserade sina Apple Silicon-datorer med deras egna processorer så kom även möjligheten för utvecklare att optimera sina iOS- och iPadOS-appar till Mac. Det betyder att du som har en dator med M1-processorn kan ladda ned en drös med iOS- och iPadOS-appar direkt via Mac App Store. Än så länge är utbudet och användningsområdet inte jättestort men vi tror att i framtiden kommer Mac App Store vara en naturlig väg att gå när appar och spel skall laddas ned.

Vi avslutar det hela med att gratulera Mac App Store på tioårsdagen och det skall bli spännande att se vad som händer med butiken i framtiden.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
2 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.