Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension:

Earfun Free Pro - för mycket för pengarna?

Riktigt små hörlurar med litet laddningsfodral och bra ljud, bra batteritid, ANC, trådlös laddning för endast sexhundra kronor. Kan det vara möjligt?

Earfun har funnits på marknaden sedan 2018 och är relativt okända än så länge. Men under denna korta period har Earfun lyckats få ut flera hörlurar och en högtalare på marknaden. Deras senaste hörlurar är både små men också fullmatade.

Ett märkligt namn som lovar mycket

Namnet Earfun Free Pro får en att fnysa till lite och det låter nästan som ett par billiga AirPods-kopior från Kina. Sedan när man ser att de till och med jämför sig med AirPods Pro, Sennheiser Momentum True Wireless 2 och Sony WF-1000XM3 tillsammans med en femtedel av dessa bjässars prislapp blir det nästan lite fånigt. Men efter lite forskning på nätet börjar man sakta se att dessa hörlurar hyllas i recension efter recension. Kan dessa hörlurar för endast 600 kronor vara så bra som det verkar?

Det tekniska

Earfun Free Pro ansluter med Bluetooth 5.2, har ANC (Active Noise-Cancelling) upp till 28 decibel, medhörning, två mikrofoner per hörlur, drivers på 6.1 mm, laddfodralet kan laddas med både trådlös laddning och USB-C, är klassade upp till IPX5, Low latency mode och med en minimal storlek väger de endast 4,1 gram per hörlur. Det man märker snabbt är hur små och smidiga både hörlurar och laddfodral är. Laddfodralet är till och med mindre än AirPods laddfodral och får enkelt plats i fickor som inte är allt för tajta tillsammans med nycklar eller till och med bredvid ens telefon.

ANC och medhörning

När Earfun själva marknadsför den med ANC för upp till 28 decibel borde inte mina förväntningar ha varit så höga som de var. Men det blev en lätt besvikelse när man startade igång ljuddämpningen och märkte ganska snabbt att de drog ner ytterst lite av omgivningens oljud. Men lägre kontinuerliga oljud så som en diskmaskin eller dammsugare lyckas den åtminstone döva en del vilket man ändå får se som helt ok med tanke på prislappen.

Men gummipluggen i örat ser ändå till att döva ljud utifrån bättre än dess ANC vilket gör att man kan behöva ha medhörning igång vid promenader vid trafikerade vägar eller slippa ta ur dem när man talar med någon. Hörlurarna har två mikrofoner vardera som är dedikerade för både ANC och medhörning och har man en mössa över öronen som det krävs en vargavinter som denna med tio minusgrader på termometern blir det genast svårt för dessa mikrofoner. Även utan mössa är medhörningen ganska låg och med musik i öronen kan det bli svårt att höra en bil komma runt hörnet.

Ljudet

Här förvånar verkligen Earfun Free Pro och ljudet är riktigt bra. Visst är det överdrivet med både uppskruvad diskant och bas men det skär sig aldrig och volymen är tillräckligt hög för att aldrig skruvas upp helt. Ett väldigt dynamiskt ljud med förvånande bra tryck i basen och det är riktigt roligt att få lyssna på musik om man vill pumpa upp blodet inför och under ett gympass. Även tal gör sig bra i hörlurarna och Podcasts eller samtal fungerar även det.

På tal om samtal så hörs även ens egen röst tydligt och man kan dessutom använda sig av röstassistenterna Siri och Google Assistent i hörlurarna. Funktionen "Low latency mode" ser till att ljudet har minimal fördröjning om man till exempel märker av en fördröjning i tal när man ser på video eller spelar spel. Det är sällan man stöter på någon fördröjning i sin underhållning men det är ändå ett kul tillskott från Earfun. Man får dock vara beredd på att Low Latency Mode drar ner batteritiden och kräver att man inte rör sig mer än en halv meter från källan innan ljudet börjar att hacka.

Touch kontroller

Båda hörlurar har en touch-yta för att styra volym och funktioner och är det något som aldrig har varit en bra idé är när man försöker hitta på sätt att styra allt med endast två knappar eller ytor. Men Earfun Free Pro har försökt det ändå och man lyckas aldrig komma ihåg alla kombinationer.

Vänster hörlur: ett tryck sänker volymen, två tryck spela/paus/svara på samtal/lägger på, ett långtryck för att avvisa samtal, trippla tryck för att växla mellan ANC, medhörning och normalt läge, ett långtryck för Low latency.

Höger hörlur: ett tryck höjer volym, två tryck spela/paus/svara på samtal/lägger på, ett långtryck för att avvisa samtal, trippla tryck för att hoppa fram ett ljudspår, ett långtryck för att starta röstassistent.

Med mindre kontroll och en tillhörande app hade det varit mycket enklare att använda hörlurarna för som det är nu kommer man aldrig ihåg vilka funktioner som är igång eller hur man ändrar. Touch-ytan är väldigt känslig dessutom så det är lätt att komma åt funktioner av misstag när man justerar exempelvis en huvudbonad eller bara ska sätta in hörlurarna i öronen. Sedan saknar man funktionen att den känner av om den sitter i örat och vill man att ljudet bara ska spela i ett öra måste den andra hörluren åka ner i laddfodralet innan ljudet pausas i den.

pic
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Batteri

För sin lilla storlek har hörlurarna en rejäl batteritid att skryta med. Med ANC avstängd har hörlurarna upp till sju timmars batteritid och med laddningsfodralet blir det en total speltid upp till 32 timmar. Med ANC igång blir det istället upp till sex timmars speltid för hörlurarna och 27 timmar med laddningsfodralet. Hörlurarna tar en timme att ladda i laddningsfodralet från tomt till fullt och laddningsfodral tar två timmar med USB-C och 3,5 timmar med trådlös laddning.

Sammanfattning

Även om det finns småsaker att kritisera så måste man ta in faktumet att dessa hörlurar endast kostar cirka 600 kronor. Det går inte att hitta bättre alternativ för den prislappen om ens för det dubbla. För den som vill ha ett extra par som är smidiga att ta med eller som inte vill ge mer pengar för hörlurar så kommer dessa fullmatade med funktioner och finesser och besitter ett riktigt bra ljud med tung bas.

➕ Fördelar

  • Små men fullmatade

  • Bra ljud

  • Riktigt prisvärda

  • Bra batteritid

➖ Nackdelar

  • Touch-kontrollerna är irriterande och komplicerade

  • ANC gör ytterst liten skillnad

Tillverkare: Earfun
Produkt: Free Pro
Laddning: USB-C och trådlös laddning
Ingår: USB-C kabel, fyra storlekar gummiproppar, tre storlekar öronvingar
Batteritid: 7h hörlurar utan ANC, 6h med ANC, 32h laddningsfodral utan ANC, 27h laddningsfodral med ANC
Övrigt: Low latency mode, ANC upp till 28db, medhörning, touch-kontroller, Siri och Google Assistent
Pris: 59.99 Euro/Dollar

Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.