Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

ZAGG Pro Keys - ett tangentbordsfodral man vill tycka om

Att köpa till ett tangentbordsfodral till sin iPad börjar bli en självklarhet och vi har fått testa ZAGGs senaste tillskott på marknaden.

ZAGG har det senaste riktat in sig på iPad och nyligen fick vi chans att recensera deras snygga penna. Den senaste produkten är ett 2-i-1 tangentbordsfodral med både ett rejält skal och alla tangenter som kan behövas för produktivitet.

Form och design

Att ZAGG har riktat in sig på en stilren mörkgrå design är ett riktigt smart drag då det både passar och är riktigt snyggt för alla som valt en rymdrgrå iPad Air. När man köper Pro Keys är det inte bara ett klassiskt tangentbordsfodral utan man får först och främst ett skal som med hjälp av magneter kan fästas och tas bort från tangentbordsdelen. Skalet har dock en ganska trist baksida som påminner om ett billigare alternativ från Wish men vi lägger ju mest tid på att titta på framsidan som tur är. På framsidan och sidor utökar den tjockleken på på en iPad Air med ungefär en halv centimeter vilket är ledsamt men skyddande.

Det är så pass skyddande att ZAGG marknadsför det som skydd mot fall upp till två meter. Skalet är smidigt utskuren för högtalare, Touch ID-knapp och laddningsport. Dessutom har den ett smidigt litet hölje för Apple Pencil som dessutom ser till att den håller sig laddad och där får även ZAGGs egna Stylus Pro plats och med hjälp av en flärp är man säker på att sin penna inte försvinner. När man fäster sin iPad Air med skal i tangentbordsfodralet blir det en ganska tung pjäs men för oss som uppskattar lite vikt i våra prylar är det bara välkommet som dessutom får två betraktningsvinklar.

pic
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Tangenterna

Här utlovas allt och lite till med möjlighet att kunna kopplas till två enheter där ett skifte mellan enheterna sker med hjälp av två knappar för bluetooth 1 och 2. En lite onödig funktion kan vi tycka då man sällan sitter utan tangentbord till sin dator och iPhone använder nästintill exakt samma appar som synkas med iPad och till stor del Mac numera. I en ekvation där en Android-telefon är delaktig kanske det finns större funktion för det eller om man skiftar fodralet mellan mer än en iPad Air. Utöver knappar för dessa två enheter hittar man maxad funktionsrad av knappar där man hittar det mesta från att låsa sin iPad till mediaknappar vilket alltid är uppskattat och saknat från Apples egna tangentbordsfodral.

Knapparna är bekväma och runda om än lite lätta att trycka på och det hade varit lite skönare med lite mer motstånd. De har dock ett behagligt djup och kommer även med bakgrundsbelysning men det lite tråkigare är att det måste aktiveras manuellt. Men eftersom detta sköts genom att hålla nere Fn-tangenten längst ner till vänster och sedan trycka på piltangenterna längst ner till höger är det lätt att lokalisera i mörker. Bakgrundsbelysningen kommer i sju olika färger och tråkigt nog finns inget vitt alternativ och man får istället tre nyanser utav blått, rött, lila, grönt och gult. Dessa går att ändra i tre olika nivåer av ljusstyrka och är tacksamt att ha när man skriver i mörker. Det man önskar mest från tangentbordet är dock att tangenten för Enter/Retur kunde varit en aning större då det är alldeles för lätt att träffa fel och man kunde lätt ha justerat andra tangenter för göra den större.

Batteri

Läs även: ZAGG Pro Stylus - Spacegreat! Ett område man inte behöver oroa sig för då tangentbordet har en batteritid på upp till ett år och går automatiskt in i viloläge när det inte används. Dessutom laddas den med USB-C vilket gör det enkelt att ladda med samma kabel som man använder med sin iPad Air. Samma fodral finns för iPad 10,2” som dock laddas med Apples Lightning-kabel.

Sammanfattning

Ett tåligt och pålitligt tangentbordsfodral från ZAGG som innehåller det mesta man kan behöva men som tappar lite i designmissar. Detta räddas dock upp delvis av den låga prislappen och den gör sig väldigt bra för de yngre både privat och i utbildningssyfte. För oss äldre är det en inlärningskurva att kunna pricka Enter-tangenten och numera är det svårare att rekommendera ett tangentbordsfodral som saknar pekplatta.

➕ Fördelar

  • Trevligt utseende och budgetvänlig

  • Fullmatad och pålitlig

  • Lång batteritid

➖ Nackdelar

  • För liten Enter-tangent

  • Lite svampiga tangenter

Tillverkare: ZAGG
Produkt: Pro Keys
Kompatibilitet: Fjärde generations iPad Air (finns en separat version för iPad 10,2 tum)
Batteri: Upp till 1 år
Laddning: USB-C
Ingår: Skal, tangentbordsfodral, manual
Pris: 999 kronor

Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.