Recension

Vi gör våra radiatorer smarta

Går det verkligen att göra sina radiatorer smarta? Följ med oss när vi försöker ta reda på just detta.

Tado skickade oss deras smarta system för att göra våra radiatorer smarta, eller som vi är vana vid att kalla dem - element. Vi fick hem deras brygga, temperatur-sensor och termostater som monteras på själva elementet.

Att installera Tados produkter är superenkelt men det är viktigt att kontrollera så ens radiatorer stödjer Tado. Det gör man enklast genom att gå in på Tados hemsida och kolla i deras manual. När det är dags för installation så laddar vi ner Tados app, skapar ett konto och följer anvisningarna för produkten. Sedan kopplar vi in bryggan, termostaterna samt temperatur-sensorn. Det följer med en påse med adaptrar och tillbehör för att kunna skruva fast termostaterna på våra element. Tados system har även stöd för HomeKit vilket är ett plus i kanten för oss Apple-människor.

Men hur smart är det här systemet egentligen och ger det oss några fördelar i hemmet - egentligen inte. Med tanke på vårt klimat här i Sverige och med våra värmesystem som vi har med bergvärme och fjärrvärme så är det här inget man egentligen behöver. Ett värmesystem som drivs med bergvärme eller fjärrvärme styrs från huvudenheten som man har i sitt hus eller lägenhetshus. Då står alla radiatorer fullt öppna så vätskan har fullt flöde och kan ta sig runt systemet på bästa sätt. Eftersom upplägget är så betyder det att detta system från Tado endast ger oss en indikation om vilken temperatur vi har i vårat rum. Sänker vi temperaturen på termostaten kommer den strypa flödet av vätskan som resulterar i att hela vårat värmesystem kommer få problem med att cirkulera vätskan till övriga radiatorer.

En fördel med att installera Tado är att termostaterna motionerar pinnen som sitter inne i själva termostaten. Så vi behöver inte oroa oss för att dom ska sitta fast när vintern kommer och vi ska slå på värmen igen, vilken kan vara vanligt om man har lite äldre radiatorer.

Missa inte vår videorecension på vår Youtube-Kanal.

Sammanfattning

Beroende på hur man bor är det stor skillnad om detta system verkligen gör nytta. Det kan bli en ganska dyr erfarenhet om det visar sig att systemet inte kan tillföra något för ens klimat i hemmet. Men gillar man att ha lite koll på sina temperaturer så är åtminstone produkterna väldigt snygga.

➕ Fördelar

  • Enkel installation

  • Snygga produkter

➖ Nackdelar

  • Dyrt

  • Ingen som egentligen behöver produkten

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Mathias Severyd

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.

Nu har Apple haft sitt oktober-event med nya datorer. Till de nya datorerna måste vi ju också ha en ny version av macOS, här är Monterey.