Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension:

Vi testar att bygga ihop egna hörlurar från AIAIAI

Kan modulära hörlurar vara nästa stora grej? Idag skall vi ta en titt på TMA-2 från AIAIAI.

AIAIAI är ett danskt bolag som grundandes 2006 och sedan dess har de jobbat med att ta fram Hi-Fi-lurar och idag skall vi ta en titt på deras modulära modell TMA-2 Wireless.

Det första mötet

Det är helt klart en annorlunda upplevelse att öppna upp förpackningen till TMA-2 och hitta ett gäng svarta påsar där samtliga delar till hörlurarna ligger. Monteringen är busenkel och på knappt en minut är hörlurarna monterade och vi kan börja testa dem.

Design och kvalité?

Hörlurarna är genomgående i plast vilket gör att vi inte riktigt känner av den där premiumkänslan. Hoppar vi över till öronkuddarna så är de klädda i ett Alcantara-tyg och oj så bekvämt de sitter på huvudet. Tack vare att de är genomgående i plast så blir de inte speciellt tunga och vi kan utan problem ha dessa på huvudet en hel arbetsdag utan att känna obehag. Slutprodukten som helhet är ett par mattsvarta hörlurar som inte direkt fångar ens uppmärksamhet men det är inte det undertecknad är ute efter. Ett par diskreta, snygga och framförallt bekväma hörlurar.

Tekniken

Bakom det bekväma tyget i öronkåporna hittar vi 40 millimeters högtalare och hörlurarna har stöd för SBC och AAC. Denna modell går att köra trådat med 3,5mm eller via Bluetooth 5,0 och batteriet klarar en speltid på 20 timmar och de laddas sedan upp via USB-C. På själva bågen har vi även tre fysiska knappar där vi kan stänga av/sätta på hörlurarna, styra musik och volym. Det finns ingen brusreducering eller transparans eller någon app till hörlurarna utan vi pluggar in dem, lyssnar och förhoppningsvis njuter?

Så hur är de att använda?

Det finns både bra och dåliga saker med TMA-2 Wireless och det första vi vill lyfta fram är placeringen av laddningsporten. Till att börja med fick vi leta ganska länge innan vi ens hittade den då den är lite gömd på insidan i bågen. Kontakten sitter även ganska dumt till och det är inte helt lätt att koppla in USB-C-kabeln utan allra enklast blir det om vi tar bort hela hörlurskåpan. Nästa problem vet vi inte om det beror på att vi har ett måndagsexemplar men vi har haft stora problem med blåtandsuppkopplingen. Det är inget problem att ansluta hörlurarna till telefonen men allt som spelas upp i hörlurarna låter rätt dåligt. Det hörs lite mer i höger hörlur än vänstra och maxvolymen är rätt låg.

Men när vi kopplar in dessa lurar med sladd till datorn eller telefonen så bjuds det på en riktigt fin upplevelse. Ljudet är kristallklart och det är ett fint balanserat ljud. Det bjuds på lagom med bas, inte för lite och inte för mycket utan precis som vi vill ha det. Oavsett om vi lyssnar på låg eller hög volym så låter det väldigt bra.

Sammanfattning

TMA-2 Wireless är ett par intressanta modulära hörlurar där vi enkelt kan uppgradera dem när vi vill eller byta ut vissa delar mot nya. För vår del så känns de dock lite billiga i designvalen och placeringen av laddport var inte bra. Vi hade även problem med blåtandsdelen men kör vi dessa med sladd direkt in i datorn eller ett externt ljudkort så låter det faktiskt riktigt bra. Det här är numera våra hörlurar som alltid får hänga med vid datorn när vi spelar in podd, lyssnar på musik och klipper film. Modellen vi testade kostar cirka 3 500 kronor och går att köpa på AIAIAIs hemsida.

➕ Fördelar

  • Kul med en modulär lösning

  • Väldigt bra ljud när de är kopplade med sladd

  • Bekväma att ha på huvudet under längre perioder

➖ Nackdelar

  • Knakiga i plasten

  • Dålig blåtandskoppling

  • Krånglig placering av USB-C-port

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.