Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension

Väder, vind och inbrottstjuvar med Netatmo

Vi pratar väder och vind samtidigt som vi löser brott med Netatmos snygga och välfungerande helhetssystem.

Det vi har fått hem är en väderstation tillsammans med en utomhussensor, en övervakningskamera för inomhusbruk med tillhörande dörrsesensorer och siren.

När vi packar upp dessa produkter så slås vi direkt av hur snygga de är. Som alla Netatmos produkter så är det genomtänkt design och i dessa fall så har kamera, väderstation och sensor exakt samma design. Det är aluminiumrör i silver- och guldkulör som känns lyxigt och de behöver verkligen inte skämmas för att stå framme. Snarare tvärt om.

Vi börjar med att packa upp väderstationen och pluggar in den höga delen inomhus och sätter i batterier i den korta och placerar utomhus. Vi laddar ner Netatmos väderapp och sen startar installationen. Vi sköter installationen enkelt via appen och installationen i HomeKit kommer då på köpet.

I HomeKit fungerar de helt sonika som sensorer som kan läsas av med temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet, lika så i tillverkarens app såklart. Men här får vi också översikt över väder som har varit, både från egna mätningar, andra Netatmo-ägare och vad metrologerna på internet tror. Vi får också en snygg vy över ute och inne med skärmen uppdelat vågrätt på två. Animeringar och ikoner är snygga och det ger en väldigt professionell och lyxig känsla även i appen. Fick vi widget till hemskärmen för denna skulle Apples egen bytas ut illa kvickt.

Dessutom tycks spådomarna angående vädret stämma bra och vi kan se grafer inom alla parametrar (temperatur, luftfuktighet och luftkvalitet) och får en väldigt bra översikt. Vi kan också köpa till trådlösa regn- och vindsensorer för att kunna läsa in ännu mer data i vår väder-app. Så här gör Netatmo alla rätt. Snygga enheter tillsammans med en välfungerande app som visar allt vi behöver.

Det enda negativa är kanske att det är allt den här appen gör. Visar vädret - inget annat.

För att installera kameran får vi installera ännu en app, Netatmo Security. Sen ger vi kameran ström och ställer den upp och ned. En rolig detalj, upp och ned-vänd så är den i paringsläge. Här stötte vi dock på problem först, installerar vi den först i appen och sen i HomeKit så visade det sig svårt att aktivera kameran på båda platser. Kör vi den sedvanliga HomeKit-installationen först och sedan i appen så var det inga problem. Men det är lätt gjort och snart har vi vår kamera igång.

Som kamera ger den oss vad vi vill ha, den är lättplacerad och snygg och passar perfekt i en hall - där av namnet Netatmo Welcome. Då denna är tänkt för att stå på din byrå i hallen och hälsa på både välkomna och ovälkomna gäster.

Kameran i Netatmo Welcome är i vidvinkel så vi får med mycket av hallen och den känner av direkt om det försegår något där. Den har ansiktsigenkänning som fungerar överraskande bra, vi har testat på andra kameror men tröttnat snabbt. Här får vi det både i HomeKit och Netatmo-appen och vi kan koppla samman människorna som besöker oss med dem vi har i bilderna på vår telefon. Skulle ett ansikte inte kännas igen, radas dessa upp i Netatmo appen och vi kan tilldela de boende i hemmet bilder och namn. Så nästa gång kameran ser denna "misstänkta" så vet den vem det är och låter bli att larma.

Kameran är fast installerad med en klassisk strömsladd och är på så vis inte trådlös. Men detta är inte bara en kamera utan den fungerar också som brygga till de övriga produkterna. Likadant här som den upp och ned-vända kameran så blir installationen något annorlunda. Vi lägger tillbehören vid kameran så den får syn på dem. Följer anvisningar i appen så är samtliga sensorer snart installerade.

Dörrsensorerna är i en del, inte som de flesta andra vi testat i två delar som reagerar tillsammans med en magnet, denna reagerar på rörelse. Installationen på fönster eller dörr blir väldigt enkel. Dubbelhäftande tejp och du kan egentligen placera den precis hur som helst så länge den inte slår i en karm eller liknande när dörren eller fönstret rör på sig.

Väl på plats så håller vi vår dörr stängd och sedan kalibreras hur sensorn ska vara placerad när det är stängt. Vid rörelse förstår den att dörren öppnas. Detta har testats på flera olika öppningar till huset. Ytterdörr, altandörr och även takfönster. Takfönstret rör sig minimalt eftersom det är ett sånt som öppnas på mitten i en ganska lugn rörelse men det felar väldigt sällan. Vi har testat dessa produkter grundligt och haft det installerat i över en månad utan att egentligen påträffat felaktiga notiser. Såklart om en dörr står öppen och det blåser och slår i dörren så förstår vi att det blir svårt för denna lilla sensor att förstå om det är öppet eller stängt. Men stänger vi och sedan enkelt kalibrerar den så är den på banan igen. Skulle det vara så att sensorn är osäker så ber den också om en ny kalibrering, så det är ingen stor risk att vi faktiskt helt missar detta och sen tror att det står öppet hemma trots att det faktiskt är stängt.

Installationen av sirenen är precis lika enkel som tidigare, håll den nära kameran och lägg till den i appen så är det klart. Sirenen fungerar helt enkelt som högtalare till alarmfunktionen i Netatmo Security. Vi väljer själva om, när och hur högt den ska ljuda när något händer. Vi ställer in Hem- och Bortaläge som enkelt slås på och av via appen eller per automatik. Under de två olika lägena väljer vi vad sensorer och kameror ska reagera på när vi är hemma respektive borta. Som att den kan stänga av rörelse via kameran när vi är hemma, men det kan ändå vara bra att få en notis när en dörr öppnas.

När personer är hemma och borta aktiveras per automatik, ser kameran inte dig på ett par timmar så utgår den ifrån att du inte är hemma. Hur lång tid det ska gå mellan dessa tillfällen ställer vi också in själva. För de olika lägena kan vi ställa in funktioner för okända ansikten, kända personer (boende i hemmet inte Ricky Martin), djur, andra rörelser och larm. Där vi kan välja att inget händer, vi får en notis, vi får notis och det spelas in eller det spelas in, vi får notis och sirenen drar igång.

Detta fungerar bra direkt ur lådan men det är såklart värt att lägga lite tid på att anpassa det så att det passar just er familj. Är hallen belägen så att ni inte passerar där så ofta så kommer den ständigt tro att ingen är hemma och är det som hos oss att vi passerar kameran för att gå på toaletten så kan det bli ett väldigt vibrerande i telefonen om vi har bett om att få en notis varje gång den ser ett ansikte eller djur. Men samtidigt är dessa funktioner så lätta att ställa in och att förstå sig på i appen så det går inte riktigt göra fel.

Security-appen är precis som väder-appen väldigt välbygd och snygg. Vi får bra överblick även här uppdelat i två delar vågrätt. Drar vi uppåt kommer vi till video-läge och ser då vår livefeed och händelserna uppstaplade i ett tidsschema, drar vi nedåt så ser vi fortfarande videofeeden i nedkast men får också tillgång till inställningar för borta/hemma, status på tillbehören och vi kan direkt via personer identifiera foton och se vilka kända personer som är hemma.

Priser
Väderstation (inne och ute) Ord. pris 1699 kronor
Kamera Ord. pris 2199 kronor
Siren Ord. pris 849 kronor

Extra tillbehör
Regnmätare Ord. pris 749 kronor
Vindmätare Ord. pris 1099 kronor
Utomhussensor Ord. pris 749 kronor

Finns även som larmkit (kamera, 3st sensorer och siren) 3899 kronor. Samtliga produkter finns dessutom en bit under ord.pris på Prisjakt.

Se vår videorecension

Sammanfattning

Sammanfattningen blir att Netatmo gör bra grejer och bevisar det igen. Det är kostsamt men i utbyte får vi väldigt snygga produkter som fungerar bra och går in i väldigt välgjorda appar som vi enkelt sköter och förstår. Så är vi villiga att betala för det så blir det heller inte så mycket annat att gnälla på. Förutom om hur tunn plånboken blivit. Men även om du då kan ha alarmet avaktiverat när det inte finns något kvar att stjäla så är det fortfarande snyggt.

➕ Fördelar

  • Väldigt snygga

  • Enkel installation

  • Lätta att ställa in och använda

  • Bra, snygga och välfungerande appar

➖ Nackdelar

  • Priset är högt

  • En app för allt kunde vara trevligt

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Dennis Klarin

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.