Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension:

DoHome LED Strip HomeKit - fuskande billigt

Att köpa billiga produkter från Kina leder oftast till besvikelse och när de dessutom lovar funktioner så som HomeKit blir hoppet om kvalitet ännu mindre. Men plötsligt så händer det - typ.

Paket från Kina brukar oftast innehålla påse efter påse som är inlindat i tejp utan speciellt mycket lockande illustrationer på utsidan. Detta gäller så klart även för en så billig produkt som DoHome LED Strip (Wi-Fi) HomeKit.

Plast

I paketet får vi fyra zip-påsar som innehåller den fem meter långa remsan, strömadapter, en styrenhet, fem hållare för remsan om man inte vill utnyttja tejpen på den, en plastig fjärrkontroll utan batteri och en liten manual. Fjärrkontrollen har en knapp för de flesta färger och knappar för dimmer och även lite olika blinkande effekter för den som tröttnar på att ha statisk ljussättning.

Installation

Den fysiska installationen är väldigt enkel då man ser exakt hur kablar ska fästas och remsan är markerad vart man kan klippa efter den längd man vill ha. Direkt när allt är inkopplat lyser remsan och fjärrkontrollen går att använda direkt. Styrenheten är ganska klumpig så för alla som vill kunna dölja kablarna snyggt så krävs lite planering och finess att gömma den bakom smala skrivbordsben eller hyllkanter. IR-sensorn för fjärrkontrollen sitter dessutom på styrenheten och vill man utnyttja kontrollen krävs det att den tittar fram något för att det ska funka.

DoHomeKit

DoHomes egna app hittar sin LED strip direkt och då kräver appen ens nätverks SSID och lösenord för att få det att fungera. Ett lite obekvämt sätt att ge bort sitt nätverk kanske men efter att den har lagts in i appen går det att välja att den ska fungera för HomeKit. Sedan är det bara att lägga in den som övriga prylar i HomeKit och den hittas omgående men där får vi även en notis om att tillbehöret inte är certifierat för HomeKit. Föga förvånande med tanke på prislappen men detta stoppar inte möjligheten att lägga in den.

Väl inne i HomeKit blir man dock förvånad över hur bra det fungerar. Ljusremsan reagerar omgående på alla tryck, ändrar ljusstyrka, färgjusterar och färgerna synkroniseras till och med korrekt i HomeKit. Scener och automationer reagerar den felfritt på och de enda problem man kan stöta på är att ikonen kan ibland visa ”inget svar” men så fort man trycker får den tillbaka kontakten igen.

Riskerna med en ljusremsa som inte är certifierat för HomeKit är ganska få. Apple kan så klart bestämma sig för att sätta stopp för dessa tillbehör men chanserna för att det ska hända är ganska få. Det kan även komma en framtida uppdatering av HomeKit som gör att det krånglar mer frekvent. Då lär inte DoHome lägga mer resurser på denna produkt för den prislappen så där är man utan hopp.

Pris

Priserna är 140, 210 och 260 kronor för 5, 10 eller 15 meter. Vill man ha fler styrenheter till detta så kostar det 70 kronor och då ingår båda. Tycker man inte om deras app kan man helt enkelt radera den efter att ljusremsan lagts in i HomeKit och skulle man en vacker dag vara utan HomeKit så kommer den plastiga fjärrkontrollen alltid fungera - så länge man har köpt ett batteri till den.

Sammanfattning

Det blir inte mycket billigare än så här och dessutom med HomeKit(-ish...). Motsvarande från Eve eller Philips Hue kostar i regel mellan 600-900 kronor för två meter medans här får man upp till 15 meter för en tredjedel av det priset. Detta gör den tvivelaktiga installationen i HomeKit värt det.

➕ Fördelar

  • Billigaste alternativet

  • HomeKit fungerar

➖ Nackdelar

  • Ej certifierat för HomeKit

  • Styrenhet är ganska stor

Tillverkare: DoHome
Produkt: LED Strip (Wi-Fi) HomeKit
Ingår: ljusremsa, styrenhet, strömadapter, fjärrkontroll, fästen
Pris: 140 kronor (5 meter), 210 kronor (10 meter), 260 kronor (15 meter)
Tänk på att tullavgifter ( Ca 80-90 kronor) kan tillkomma

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.