Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension

iPad Pro 12,9" - när råstyrka möter elegans

Då fick sig iPad Pro en uppdatering och idag skall vi gå igenom om den nya modellen är så bra som vi hoppats på.

Svart blir nu äntligen svart

Har du stört dig på att svart är mer grått på iPad så kan du sluta störas om du slår till på nya iPad Pro - i alla fall om du köper den stora modellen. iPad Pro 12,9" som vi recenserar i detta test kommer utrustad med en Liquid Retina XDR-skärm. Den nya skärmen har en upplösning på 2732x2048 pixlar och en ljusstyrka på upp till 1 000 nits och har en peak brightness på hela 1600 nits.

Detta är första iPad-modellen som använder sig av mini-LED och skärmen innehåller över 10 000 LED-lampor som ger oss en svärta vi inte sett på en iPad förut. Skärmen är även anpassad för att kunna ge oss en riktigt härlig upplevelse när vi tittar på HDR-material. Den har stöd för Dolby Vision, HDR10 och HLG. Den nya skärmen ger iPad Pro ett ordentligt lyft och en svärta vi närmast kan jämföra med en OLED-panel.

Apple Silicon hittar in i iPad

En av de stora förändringarna med nya iPad Pro är att de har slopat A-chippet som vi har haft i iPad och iPhone sedan urminnes tider och vi välkomnar istället M1-chippet med öppna armar. Detta är samma chip som sitter i Apples nya datorer och som ni säkert redan vet så är det ett riktigt prestandamonster. Vi har testat att redigera tunga bilder, redigerat 4K-material i redigeringsprogrammet LumaFusion och det flyger verkligen fram. Den stora frågan som undertecknad ställer sig är vad tusan vi skall göra med all denna kraft?

Förra generationens iPad Pro är än idag blixtsnabb och vi märker ingen som helst skillnad i prestanda mellan gamla och nya modellen. Förhoppningarna är ju att dessa frågor kanske blir besvarade på WWDC som drar igång inom kort och att iPadOS får sig en uppdatering som kanske använder sig av lite mer av kraften. Det har även petats in mer RAM i iPad Pro och som standard kommer de nu med 8GB RAM men om vi köper modellen med 1 TB lagring eller 2TB lagring så får vi 16GB RAM. Med M1 så går även överföringar från extern SSD dubbelt så snabbt nu då USB-C-kontakten har stöd för Thunderbolt 3 och USB 4. Nya iPad Pro har även stöd för 5G och WiFi6 så oavsett om vi är hemma eller ute på språng så flyger det fram. Eller ja, om vi lyckas hitta en 5G-mast som inte är överbelastad.

Center Stage fungerar riktigt bra

En smart ny funktion som kommer med nya iPad Pro är en funktion som kallas "centrera" eller "center stage" på engelska. Funktionen ser till att följa vårt ansikte och hela tiden placera oss i mitten av skärmen. Vi har testat funktionen genom att ringa ett videosamtal via FaceTime och det fungerar faktiskt löjligt bra. Hoppar vi lite till vänster så följer kameran efter oss och placerar oss i mitten, hoppar vi lite åt höger så händer samma sak och även upp och ned. När vi ändå är inne och doppar fötterna lite i optiken så kommer iPad Pro utrustad med en 12MP ultravidvinkel-kamera på framsidan och på baksidan hittar vi en 12MP vidvinkel-kamera och en 10MP ultravidvinkel-kamera samt en True Tone-blixt. Vi kan spela in i 4K med upp till 60 fps och vill vi filma i slo-mo så kan vi dra ned det till 240 fps.

Så hur är den att använda?

iPad Pro är en produkt som vi har lite svårt att placera, den kan göra nästan allt och har en insida som är lik en MacBook Pro. Att redigera bilder, film, läsa nyheter, spela spel flyter på som en dröm och det känns som det är omöjligt att pressa iPad Pro till max. Som mest kan vi ibland vid lite tyngre användning med LumaFusion känna att den blir lite varm baktill men prestandan är på topp hela tiden. Undertecknad skulle inte idag kunna gå över helt till iPad Pro då det fortfarande är många moment som är lite bökigare eller att vissa appar saknas helt och hållet. Men det kanske inte heller är meningen utan iPad Pro kanske skall vara enheten vi vänder oss till när vi skall lösa vardagspusslet med matlagning, lägga oss i hängmattan och läsa tidningen eller rita en tjusig teckning med hjälp av Apple Pencil. Och när det behövs så har den kraften att ta med på presentationen och koppla in till en projektor med USB-C, vi kan göra avancerade CAD-ritningar och redigera tunga filer på den.

Ganska dyra tillbehör

Vill vi gå ”all in” och få den bästa upplevelsen så är Magic Keyboard nästan ett måste. Det har släppts en ny modell av tangentbordet i år med skillnaden att det nu finns i ett vitt utförande.Tangentbordet kostar 4 095 kronor vilket vi tycker är lite i överkant och om man även vill ha Apple Pencil så kostar den 1 495 kronor. Så för att få den fulla upplevelsen så kan det snabbt bli väldigt dyrt. Men Magic Keyboard och Apple Pencil är två riktigt bra produkter men den stora frågan är hur det vita tangentbordet kommer se ut efter ett par månaders användning.

Sammanfattning

Nya iPad Pro är en fantastisk produkt med en otrolig råstyrka och skärm. Center Stage är en smidig och faktiskt väldigt användbar funktion och varje gång vi lyfter upp iPad Pro så blir vi lite lyckliga. Vi loggas in direkt med hjälp av Face ID och kan fortsätta där vi var för flera dagar sedan utan några väntetider. Men vi känner fortfarande att vi behöver ett mer avancerat iPadOS som gör saker som multitasking enklare och gör iPadOS lite mer lättarbetat. Trots detta så är Apple fortfarande kungarnas kung när det kommer till tablets och det finns idag ingen konkurrent som ens är i närheten. Så är du ute efter en enhet som du kan både arbeta på och använda för nöjen så är iPad Pro ett fantastiskt alternativ. iPad Pro kostar från 12 995 kronor upp till 27 995 kronor beroende på hur mycket lagring du vill ha och om du vill ha 5G-modellen.

➕ Fördelar

  • Brutalt bra hårdvara

  • En design som faller oss i smaken

  • Skärmen är fantastisk

➖ Nackdelar

  • iPadOS är lite av en bromskloss för prestandan

  • Något dyr

  • Tangentbordet är för dyrt

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.