Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Apple TV 4K - fjärrkontrollen som stal showen

Då har en ny Apple TV lanserats och det bjuds på en rad nyheter i den lilla svarta lådan men det är fjärrkontrollen som stjäl strålkastarljuset.

Vi börjar med den svarta lilla lådan

På utsidan ser vi ingen skillnad på nya Apple TV 4K jämfört med gamla modellen men på insidan har det hänt lite mer. Den gamla hade chippet A10X Fusion och i den nya sitter A12 Bionic - samma chip som släpptes i iPhone XS. Nya Apple TV har även stöd för HDMI 2.1 och WiFi 6 802.11ax. Tack vare nya A12 Bionic så har Apple TV nu stöd för HDR i hög bildhastighet (60fps) med Dolby Vision.

Thread hittar in i Apple TV 4K

Något som även är nytt med nya Apple TV 4K är att den har stöd för Thread som är på många läppar just nu. Så vad är då egentligen Thread och varför ser det så lovande ut? Thread är en IP-baserad teknologi som förhoppningsvis är framtiden för våra IoT-produkter. Alla smarta produkter som har stöd för protokollet Thread skapar ett eget mesh-nätverk sinsemellan. Detta ger produkterna en bättre räckvidd och gör upplevelsen stabilare. Det är även ett mer energisnålt protokoll som innebär att vi slipper byta ut eller ladda upp batterierna i våra produkter lika ofta. Men det som sticker ut mest med Thread är ändå att produkterna inte behöver en specifik hubb från tillverkaren för att fungera. Idag har många som hoppat på det smarta hemmet flertalet hubbar i hemmet och detta kan vi förhoppningsvis slippa i framtiden.

Siri Remote är ren perfektion

Undertecknad har haft svårt att bli kompis med gamla fjärrkontrollen till Apple TV. Den har varit väldigt liten, touchen har fungerat sådär och den slutar ibland att svara helt. Den största nyheten med nya Apple TV 4K i mitt tycke är nya Siri Remote som är ren perfektion. Mina preferenser kring en fjärrkontroll är dels att den skall vara snygg men även att man bara skall kunna plocka upp den och börja styra utan att ens behöva föra blicken nedåt mot den för att hitta rätt.

Apple har nu gjort om designen och även lagt till ett par nya knappar som gör att upplevelsen blir ännu bättre. Längst upp på kontrollen hittar vi nu en on/off-knapp vilket verkligen var efterlängtat. Klättrar vi ned lite på Siri Remote hittar vi en tryckplatta med femvägsnavigering som har stöd för både touch och fysiska inmatningar. Runt mittknappen hittar vi en cirkel som vi även kan följa med fingret om vi vill kunna svepa/spola när vi tittar på något.

Hur är den att använda?

Nya Siri Remote är en fröjd att använda och att kunna välja på touch eller fysiska knappar är ett genidrag. Kontrollen känns lyxig och ligger fint i handen och det är väldigt enkelt att navigera med den utan att behöva titta ned på den. Undertecknad har även börjat använda Siri lite mer nu när vi har en snabbknapp på högra sidan av kontrollen så vi snabbt kan som fråga henne vad de nyss sa i filmen vi tittar på. Då spolar Siri automatiskt tillbaka och har vi inte undertexter aktiverat så sätts även dessa på under just den scenen. En smidig och smart funktion.

Är Apple TV det ultimata valet?

Så bör man nöja sig med de inbyggda apparna i sin smarta TV eller är fördelarna fler med en Apple TV 4K - vi skulle säga att det beror på. Undertecknad har en Samsung TV med deras egna Tizen-OS och jag har varit mer än nöjd. Men något som jag har noterat är att nya modeller av Samsungs TV-apparater får en ny version av Tizen samt stöd för vissa appar som min två år gamla flaggskeppsmodell inte får. Här är Apples stora fördel och trumfkort och det är att de låter sina produkter få uppdateringar år efter år och vi kan vara trygga med att vår produkt kommer kännas ny väldigt länge. Samsung verkar glömma bort sina kunder nästan direkt och så är inte fallet med Apple. Så vill du vara trygg med att få uppdateringar länge så är valet enkelt.

Sammanfattning

Apple TV bjuder på en del nya funktioner men än så länge har vi inte fått se A12 Bionic svettas i några grafikkrävande spel. Det skall även bli intressant att se vad WWDC bjuder på för tvOS. På det stora hela är nya Apple TV 4K en fantastisk produkt men det är den nya fjärrkontrollen som hamnar i rampljuset. Vi vågar nog faktiskt påstå att det är den trevligaste fjärrkontrollen vi någonsin har haft i våra händer. Lite tråkigt att den inte kom med AirTag-funktionalitet men man kan ju inte få allt. Apple TV 4K kostar från 1995 kronor för modellen med 32GB lagring och modellen med 64GB lagring landar på 2 149 kronor.

➕ Fördelar

  • Fantastisk fjärrkontroll

  • Framtidssäker

  • Ett snabbt och enkelt UI för hela familjen

➖ Nackdelar

  • Inget stöd för Hitta i fjärrkontrollen

  • Det hade varit kul med en lite annorlunda design på Apple TV

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.