Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Macradion special - med apputvecklaren Oscar Fridh

Det är ingen vanlig Macradion-torsdag idag utan vi bjuder också på ett avsnitt Macradion Special där vi tar ett snack med apputvecklaren Oscar Fridh - som nu vunnit Apples Swift Challenge två gånger.

Oscar Fridh är en kreativ och driven utvecklare som nu har vunnit totalt två Swift Student Challenge som Apple håller varje år i samband med att WWDC går av stapeln. Men han låter inte sin kreativitet enbart flöda ut i Apples tävlingar utan driver även sitt egna företag Trafikappar Sverige AB. Vi bestämde oss för att ta ett snack med Oscar om sina olika projekt och även för att få höra lite mer om hur det är att uppleva WWDC på plats.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Det var i gymnasiet som intresset för apputveckling dök upp och Oscar lärde sig att utveckla helt själv och kodar enbart i Apples egna programspråk Swift. När körkortet skulle tas så sökte han på App Store efter en app med trafikmärken så han kunde testa sina kunskaper men hittade ingen bra och då kom idéen att utveckla en egen. "Det var mycket roligare att bygga appar än att plugga körkortsteori" Det slutade med att det visade sig vara mycket roligare att bygga appar än att plugga körkortsteori och resultatet blev appen Vägmärken Quiz. Appen har sedan lansering laddats ned 300 000 gånger och finns idag tillgänglig i Sverige, Norge, Storbritannien och Tanzania.

Oscar fick blodad tand och drog igång nästa projekt som blev appen Körkortsfrågor där vi hittar över tusen teorifrågor. I appen går det att att sätta upp dagliga mål där man varje dag får tio frågor och gissar man alla rätt så bygger man upp en streak. Man kan även i appen ställa in så man får påminnelser att plugga lite körkortsteori varje dag och det finns även en simulering av det riktiga kunskapsprovet så man vet vad som väntar.

2019 vann Oscar Swift Student Challenge med ett memoryspel där man skapar egna banor med hjälp av emojis. Priset blev att hoppa på flyget till USA och uppleva WWDC på riktigt istället för bakom en skärm. Efter själva eventet var det kunskapsutbyten med andra utvecklare och anställda på Apple de följande dagarna på WWDC. För bara någon dag sedan fick Oscar reda på att han återigen har vunnit Swift Student Challenge och denna gång var det med hjälp av sökalgoritmer i Swift. Användaren kan själv koda sina sökalgoritmer och resultaten visas sedan upp visuellt. Totalt kan 350 personer vinna Swift Student Challenge och vi är imponerade av att Oscar har lyckats med detta två gånger.

Till vardags studerar Oscar på Lunds Tekniska Högskola samtidigt som han underhåller och vidareutvecklar sina trafikappar och bygger upp sitt företag där han snart kommer få förstärkning av både sin far och syster. Med tanke på Oscars kreativitet och driv så är vi inte förvånade om både Vägmärken Quiz och Körkortsfrågor snart finns runt om i världen. Håller du på att ta körkort så kan du ladda ned Oscars två appar genom att följa länkarna nedan. Missa inte heller att lyssna på vår podcast Macradion där vi pratar med Oscar om hans spännande resa och hur det var att uppleva WWDC på plats.

Vägmärken Quiz laddas ned här.
Körkortsfrågor laddas ned här.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.