Macradion special - med apputvecklaren Oscar Fridh

Det är ingen vanlig Macradion-torsdag idag utan vi bjuder också på ett avsnitt Macradion Special där vi tar ett snack med apputvecklaren Oscar Fridh - som nu vunnit Apples Swift Challenge två gånger.

Oscar Fridh är en kreativ och driven utvecklare som nu har vunnit totalt två Swift Student Challenge som Apple håller varje år i samband med att WWDC går av stapeln. Men han låter inte sin kreativitet enbart flöda ut i Apples tävlingar utan driver även sitt egna företag Trafikappar Sverige AB. Vi bestämde oss för att ta ett snack med Oscar om sina olika projekt och även för att få höra lite mer om hur det är att uppleva WWDC på plats.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Det var i gymnasiet som intresset för apputveckling dök upp och Oscar lärde sig att utveckla helt själv och kodar enbart i Apples egna programspråk Swift. När körkortet skulle tas så sökte han på App Store efter en app med trafikmärken så han kunde testa sina kunskaper men hittade ingen bra och då kom idéen att utveckla en egen. "Det var mycket roligare att bygga appar än att plugga körkortsteori" Det slutade med att det visade sig vara mycket roligare att bygga appar än att plugga körkortsteori och resultatet blev appen Vägmärken Quiz. Appen har sedan lansering laddats ned 300 000 gånger och finns idag tillgänglig i Sverige, Norge, Storbritannien och Tanzania.

Oscar fick blodad tand och drog igång nästa projekt som blev appen Körkortsfrågor där vi hittar över tusen teorifrågor. I appen går det att att sätta upp dagliga mål där man varje dag får tio frågor och gissar man alla rätt så bygger man upp en streak. Man kan även i appen ställa in så man får påminnelser att plugga lite körkortsteori varje dag och det finns även en simulering av det riktiga kunskapsprovet så man vet vad som väntar.

2019 vann Oscar Swift Student Challenge med ett memoryspel där man skapar egna banor med hjälp av emojis. Priset blev att hoppa på flyget till USA och uppleva WWDC på riktigt istället för bakom en skärm. Efter själva eventet var det kunskapsutbyten med andra utvecklare och anställda på Apple de följande dagarna på WWDC. För bara någon dag sedan fick Oscar reda på att han återigen har vunnit Swift Student Challenge och denna gång var det med hjälp av sökalgoritmer i Swift. Användaren kan själv koda sina sökalgoritmer och resultaten visas sedan upp visuellt. Totalt kan 350 personer vinna Swift Student Challenge och vi är imponerade av att Oscar har lyckats med detta två gånger.

Till vardags studerar Oscar på Lunds Tekniska Högskola samtidigt som han underhåller och vidareutvecklar sina trafikappar och bygger upp sitt företag där han snart kommer få förstärkning av både sin far och syster. Med tanke på Oscars kreativitet och driv så är vi inte förvånade om både Vägmärken Quiz och Körkortsfrågor snart finns runt om i världen. Håller du på att ta körkort så kan du ladda ned Oscars två appar genom att följa länkarna nedan. Missa inte heller att lyssna på vår podcast Macradion där vi pratar med Oscar om hans spännande resa och hur det var att uppleva WWDC på plats.

Vägmärken Quiz laddas ned här.
Körkortsfrågor laddas ned här.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
1 svar

Nu går det att förbeställa iPhone 13 och vi har samlat de bästa erbjudandena och kampanjerna för årets modeller.

HomeKit är bland det bästa sedan skivat bröd och har du HomeKit-kameror från Arlo och en Apple TV så blir det hela ännu bättre nu.

Apple har presenterat höstens iPhone-modeller och vi har försökt plocka ut lite vad som skiljer modellerna åt.

ZAGG lanserar idag flera olika skärmskydd för Apples nya modeller samt tio olika mobilskal för iPhone 13-serien

Det är sällan Apple pratar om AirPods på sitt event utan oftast skickar de ut ett pressmeddelande och sedan går de att beställa.

iPhone 13-serien ser ut att bli riktigt lovande med nya filmlägen och förbättrad optik och även sensorpanelen har krympt.