WWDC:

Vi har tagit en titt på iOS 15

Publika betan av iOS 15 är nu ute och vi har tagit en titt på den nya versionen för att se om den bjuder på några trevliga funktioner.

Nu har Apple öppnat upp porta för den publika betan av iOS 15 och nu kan alla som vill prova den nya uppdateringen som lanseras i höst. Nedan går vi igenom allt som är nytt i den kommande versionen av iOS.

Väder har aldrig varit så här vackert

Förra året köpte Apple appen Dark Sky och det börjar nu visa sig i den uppdaterade väder-appen. Bakgrunden i appen ändras nu beroende på vad det är för väder och vi har fått en bättre överblick över vind, UV, regn, luftfuktighet och mycket mer. Apples väder-widget har fått en mer interaktiv bakgrundsbild som justerar sig efter vädret.

Mer information om dina foton

Något som många har frågat efter länge är att kunna se exif (Exchangeable image file format) på våra bilder direkt i Bilder-appen. Exif betyder i korta drag att vi kan se en teknisk beskrivning av fotot vi har tagit. När vi går in i Bilder-appen hittar vi nu ett "i" nere i menyraden. Klickar vi där så får vi information om hur stor bilden är, vilken upplösning den har och även information om vilken kamera den har tagits med.

Förstoringsglaset är tillbaka och även rullfunktionen

För ett par iOS-versioner sedan hade vi ett förstoringsglas som dök upp när vi redigerar text och detta är nu tillbaka. När vi placerar fingret på texten så dyker ett förstoringsglas upp precis ovanför vårt finger så vi enkelt kan se vart vi har placerat markören - supersmidigt. Något annat som har kommit tillbaka är hur vi ställer in larm. Detta gjordes om i iOS 14 men det är få som hyllade den nya designen så här har Apple backat bandet vilket vi är tacksamma för.

Kopiera text från bild

En annan riktigt smidig funktion är att vi nu kan kopiera text från bilder vi har tagit. Det är bara att markera texten i en bild och välja kopiera. Sen kan vi klistra in texten i iMessage, anteckningar eller vart man nu vill klistra in den. Vi kan även direkt i till exempel iMessage kopiera text från kameran. När vi håller ned fingret i chattrutan får vi upp alternativet "Text från kamera" och då aktiveras kameran och vi kan då kopiera text från vad som önskas.

Närhetsstöd AirTag

Brukar du vara både slarvig och glömsk så kommer du gilla den nya funktionen som nu finns i Hitta-appen. Nu kan du klicka dig in på en av dina AirTags och välja "Meddela om den lämnas kvar". När vi aktiverar det så kan vi få en notis när vi till exempel går hemifrån utan våra nycklar eller plånbok, så smått genialisk funktion för den slarvige.

En ny upplevelse i Safari

Safari har fått sig ett lyft i iOS 15 och nu har adressfältet flyttats till botten av skärmen så vi enklare kommer åt det. Vi kan även direkt dra i adressfältet för att hoppa mellan våra olika öppna tabbar. Vi kan även på hemskärmen i Safari byta bakgrundsbild om så önskas, antingen en av de som Apple bistår med eller så kan vi lägga in en egen.

Vi kan även i Safari greppa tag i adressfältet med en hand och med ett annat finger kan vi svepa upp för att stänga Safari och öppna till exempel iMessage och dra in länken som vi direkt i en konversation. Det fungerar så klart även i andra appar så som anteckningar och mycket mer.

Notiser och stör ej

Notiser har gjorts om och de är nu större än tidigare och har vi varit i från vår telefon en längre stund så får vi även en summering av de viktigaste notiserna under dagen eller natten.

Lite nya widgets

Vi har även fått ett par nya widgets och kan numera lägga Hitta, kontakter, Game Center, App Store, Sova och Mail på hemskärmen.

iMessage och dubbla SIM-kort

Har du dubbla SIM-kort så har det inte varit helt enkelt att veta vilket nummer man skickar sina meddelanden från. Nytt nu är att vi i en konversation kan välja vilket nummer som skall användas så vi enklare kan separera vårt privata och arbetsnummer.

Fungerar alla nödvändiga appar?

Det är alltid en risk att installera betor och det sker ofta att ganska viktiga appar slutar att fungera men i år verkar det flyta på i halvbra harmoni. Vi har testat Bank ID, Swedbank, Swish, Avanza och Kivra och samtliga fungerar men BankID har spärrats ett par gånger. Så var medveten om det och det kan även vara klokt att ha bankdosan nära till hands om du kastar in betan. Värt att tänka på om du väljer att uppdatera är att dessa appar kan sluta fungera under framtida beta-uppdateringar som Apple skickar ut.

Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
10 svar

Det är bara dagar bort tills höstens andra event och vi går igenom vad vi tror kan visas upp av Apple på måndag.

Har du ett par AirPods Pro och har problem med knaster i lurarna? Då kan du ha rätt till gratis reparation.

Inför eventet på måndag har flera rykten cirkulerat om Apples kommande bärbara kraftpaket som tros introducera nästa Apple Silicon-chip.

Det har länge ryktats om att nya MacBook Pro-modeller med ett helt nytt M1X- eller M2-chip ska lanseras denna höst och nu kan det finnas ett datum.

Visst är det väl så att vi alltid har för få laddare eller alldeles för många kablar liggandes i stora ormbon? Men vi har kanske hittat en lösning på det.

Tile kommer med en ny produktserie och nya säkerhetsfunktioner, vi har testat Pro, Mate, Slim och Sticker taggarna.