Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Allt ljusnar med Nanoleaf

Vi har fått testa flera produkter ur Nanoleafs katalog och vi var definitivt inte beredda på all teknik de lyckats trycka in i sina ljuskällor.

Nanoleaf är väl etablerade på marknaden numera och de flesta vet vad de erbjuder. Det var våran förutfattade mening innan vi fick testa det mesta från deras sortiment som visade sig vara så mycket bättre och smartare än vi hade kunnat ana.

Nanoleaf Essentials

Det är verkligen lätt att missa att Nanoleaf även erbjuder både en klassisk glödlampa och lightstrip när panelerna ständigt överglänser allt annat. Men dessa är ändå bland det mest prisvärda och prestandamässigt bästa de erbjuder. Låt mig förklara varför med ett enda ord; Thread. Dessa styrs båda med Bluetooth och Thread i HomeKit och för alla som antingen har senaste Apple TV 4K eller HomePod Mini kommer älska dessa produkter i ert smarta hem.

Det går oerhört snabbt både genom att kontrollera igenom Hem-appen eller när man ber Siri och hon känner av direkt när lampan är tänd eller släckt. Inga mer konstiga kommentarer från Siri där hon kan påstå att det inte fungerar även om kommandot är fullföljt. Dessutom kommer både lampan och lightstrip från Nanoleaf att uppdateras till att kunna agera Thread Border Router. Alltså mer eller mindre som kärnan för ens framtida Thread-produkter vilket gör att det inte ens krävs en HomePod Mini eller Apple TV 4K för att ta del av denna stabila och snabba teknik.

Färgglad kvalitet

Nog om det tekniska då de även erbjuder exakt det man förväntar sig; färgglada lampor som lyser upp ens hem. Nanoleafs glödlampa har en lite speciell kantig form till skillnad mot många lampor. Detta gör att den ändå sticker ut lite om man vill visa upp den när den dansar igenom olika färger men den fungerar även att ha i en lampskärm.

Nanoleafs lightstrip känns riktigt rejäl och de har vart riktigt smarta med att lägga till en lagom lång sladd mellan styrenheten och ljusremsan för att lätt kunna dölja kablaget. Den är självklart klippbar och förlängningsbar med självhäftande tejp på baksidan. Ljusstyrkan är mer än tillräcklig och färgerna återspeglas felfritt från HomeKit och färgscheman animeras vackert både på denna och glödlampan.

I Nanoleafs app där man kan kontrollera det mesta inklusive andra tillbehör i HomeKit så får man ta del av ett tiotal färgscheman från Nanoleaf. Man kan även skapa sitt eget färgschema med valfria färger och sätt de ska byta mellan färgerna. Så för färg-nördarna därute har Nanoleaf sett till att ni inte kommer bli besvikna. Med tanke på priserna hos konkurrenter som Eve eller Hue är det riktigt prisvärt med 199 kronor för E27-lampan och 499 kronor för två meter lightstrip från Nanoleaf.

Nanoleaf Shapes

Det här är vad man får kalla Nanoleafs kronjuvel; deras färgpaneler som finns i formerna Hexagon, små och stora trianglar. Dessa kan man koppla samman hur man vill med hjälp av medföljande länkar upp till 30 stycken paneler per styrenhet. Just att hitta en design som man vill ha på väggen kan vara lite svårt och det har Nanoleaf försökt underlätta genom både sin app och hemsida. Där kan man fylla i vilka former och hur många paneler man vill ha och lägga fritt.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

På baksidan av panelerna finns förutom fästena för länkarna även en snurrbar och avtagbar platta där den dubbelhäftande skall sitta. Denna platta har även skruvhål för den som är riktigt grym på att mäta ut vart panelerna ska sitta. Genom att kunna avlägsna panelen från denna platta underlättar man även lite när man vill ta bort panelen från väggen men vi rekommenderar verkligen att man har något mellan tapet och den dubbelhäftande tejpen om man inte vill riskera skador.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Funktioner

Panelerna som är tunna och sticker ut en centimeter från väggen är fullproppade med teknik. Panelerna kan visa över 16 miljoner färger, appen detekterar din design, är touch-känsliga och med Nanoleafs Rythm-styrenhet dansar färgerna till ljud. Dessutom kan du låta färgerna återspeglas från en det som visas på en TV med AirPlay eller en datorskärm. När man rör vid panelerna ser man hur färgerna dansar runt just den panelen och det är verkligen tillfredställande. Man kan ställa in genom appen så att olika beröringar så som tryck, dubbeltryck eller svepningar kontrollerar om panelerna ska byta färgscheman, startas/stängas av och höja eller sänka ljusstyrka.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.

Med Rythm-styrenheten som har en liten mikrofon inbyggd reagerar färgerna och ljuset direkt på ljud. Detta gör sig riktigt snyggt till musik om man vill höja stämningen hemma till sina favoritlåtar. Man får med ett tjugotal varierande färgscheman från Nanoleaf i appen och där finns det möjlighet att programmera hur man vill. Det finns till och med spel där man ska flytta färger mellan panelerna för att vinna. Dessutom verkar valmöjligheterna ständigt uppdateras.

Uppdatering 19/8 2021
Nanoleaf har släppt en uppdatering för Shapes och Elements som gett stöd för Thread Border Router. Det innebär att dessa produkter får ännu stabilare och snabbare koppling i ens hem med HomeKit och övriga Thread-enheter. Det betyder också att man inte behöver varken HomePod Mini eller Apple TV 4K för detta utan endast panelerna.

Elements

Tycker man att de färgglada panelerna är lite för utstickande med färgerna och tråkiga när de är släckta så har Nanoleafs nyligen lanserat Elements. Dessa paneler i träimitation har endast kalla och varma färger som uttrycker sig mer subtilt i hemmet. Där Nanoleafs medföljande färgscheman har namn som Fireflies, Clouds och Waterfall återger de avkopplande animationer som fungerar i de flesta hem. Även som släckta gör de sig riktigt tjusiga på väggen och även om man inte har lika mycket färger att välja mellan kan man även här skapa sina egna färgscheman. De har även adaptivt ljus som anpassar sig efter dagens solljus och kostar 2 290 kronor för 7 stycken paneler och styrenhet med Rythm.

Sammanfattning

Nanoleafs arsenal av produkter är så bra de kan bli på det som de är ämnat att göra. Oavsett om man vill ha paneler på väggen i glödande trä eller dansande färger till ens musik så gör de detta på ett vackert, kreativt och magiskt sätt. Är det istället en klassisk glödlampa eller lightstrip man vill ha i sitt smarta hem får man detta för relativt lite pengar och får en start in till Thread som gör allt mycket snabbare och mer stabilt.

➕ Fördelar

  • Essentials är en perfekt start för Thread

  • Panelerna är trollbindande vackra att se på

  • Nanoleafs app har mängder med valmöjlighet

➖ Nackdelar

  • Det kan bli en dyr faktura om man vill täcka mycket yta

Tillverkare: Nanoleaf
Produkt: Essentials/Shapes/Elements
Ingår: Glödlampa, paneler, ljusremsa, styrenhet, strömadapter, fästen, länkar, instruktioner, färgscheman

Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.