Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Recension:

Maotoam - den perfekta dockan till skrivbordet

Hubbar och dockor till våra Macbook-datorer finns det ju idag en hel uppsjö utav, vi tittar idag närmare på ett lite annorlunda alternativ från Maotoam.

Det kinesiska företaget Maotoam startade en kickstarter med målet att dra in 5 000 dollar till sin senaste produkt och de har redan samlat in över 200 000 dollar med 1 500 backers och resultatet skall vi idag titta närmare på.

Maotoam är både hub och ett skrivbordsställ i ett till vår Macbook men fungerar även för iPad. Vi får en hub som kommer med 13 olika anslutningar och med den medföljande USB-C-kabeln som vi kopplar in i sidan på Maotoam och sedan i vår Macbook Pro så är vi igång. Längst ner på baksidan hittar vi en Display-port, 2 stycken HDMI, 3 stycken USB-A 3.2, minneskortläsare, 2 stycken USB-C-portar samt på andra sidan av dockan hittar vi en ljudutgång för anslutning av hörlurar.

USB-C-portarna på baksidan kan ladda upp till 100W med stöd för Power Delivery och nätverksportens specifikationer är 10/100/1000 Mbps. HDMI-portarna och Displayporten har stöd för 4K med 60Hz - dock saknas det stöd för dubbla externa skärmar.

Förutom massa extra portar så har Maotoam en till fördel på skrivbordet då vi kan justera höjden på den. Vi placerar vår MacBook på stället, kopplar in våra externa prylar och när vi vinklar stället känner vi att det är ett ordentligt motstånd som gör att den håller sig på plats i den vinkeln som vi väljer och vi behöver inte oroa oss för att den ska fällas ihop. Färgen är av samma typ som Apples rymdgråa kulör och matchar perfekt ihop med våra Apple-produkter. I framkant är det två flärpar som sticker upp som håller vår MacBook på plats och även två mjuka gummidelar som ser till så den inte blir repig.

Sammanfattning

Maotoam är en snygg docka och även ett praktiskt ställ till vår Macbook eller iPad. Att använda extern skärm med vår MacBook och samtidigt kunna höja upp den i samma vinkel som vår externa skärm är ett stort plus. Här finns även tillräckligt med anslutningsmöjligheter för att göra de flesta nöjda. Det enda minuset vi kan hitta är möjligheten att kunna koppla in dubbla skärmar men eftersom det krävs lite mer för det idag med M1-datorerna så hade priset på denna förmodligen skenat iväg ordentligt om stöd fanns. Trots detta så är det här en docka vi rekommenderar för dig som vill ha extra anslutningar och även få till ergonomin vid hemmakontoret.

➕ Fördelar

  • Snygg design

  • Power Delivery via USB-C

  • Många ansutningsmöjligheter

➖ Nackdelar

  • Saknar stöd för dubbla skärmar

  • Hade gärna bytt ut en av USB-A portarna till USB-C istället

Maotoam går att beställa ifrån Indiegogo och kostar cirka 1000 kronor.

Skriven av Mathias Severyd

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.