SYMFONISK Tavelram - konst och musik i ett

Är du less på alla synliga högtalare i hemmet eller har din närmaste sagt nej till fler högtalare? Nu finns det en lösning från IKEA.

IKEA och Sonos har återigen slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en produkt som är unik på marknaden idag - en högtalare och tavla i ett.

En dold design men ändå inte

SYMFONISK Tavelram är menad att synas i hemmet men inte som en högtalare utan som en tavla. Tavlan går att ha hängd på väggen, både vertikalt och horisontellt och det går även att ha den på golvet lutandes mot en vägg eller varför inte i bokhyllan. Den har ingen IP-klassificering och IKEA själva rekommenderar inte att den används i ett badrum. Motivet som ingår och som vårt recensionsexemplar hade får oss inte direkt att ramla av stolen. Men det går att byta ut fronten på högtalaren och köpa nya motiv för mellan 200 till 400 kronor. Panelen är enkel att ta bort och på baksidan finns fyra hål där vi trycker in fingrarna så hoppar den loss. Om man är ute efter lite industrikänsla så är SYMFONISK Tavelram faktiskt ganska snygg utan panelen på.

Vad kan vi göra med den?

SYMFONISK Tavelram har precis som andra högtalare i SYMFONISK-serien stöd för både AirPlay 2 och Spotify Connect. Högtalaren läggs till i Sonos-appen på precis samma sätt som tidigare och vi kan sedan gruppera dem med andra Sonos eller SYMFONISK-högtalare i hemmet. Om du redan idag har en Sonos Beam, Playbar eller Arc vid TV'n så kan du köpa två SYMFONISK Tavelram och ha som bakre högtalare och den har även stöd för Trueplay. På baksidan hittar vi ett ethernet-uttag om vi vill ha den trådad istället för WiFi och även ström och ett uttag till för om vi skulle vilja seriekoppla högtalaren med en FLOALT LED ljuspanel. På baksidan hittar vi fysiska knappar om vi manuellt vill starta/stoppa en låt eller byta till nästa. Vi kan justera volymen och inkludera högtalaren med en annan högtalare som spelar musik genom att hålla in play/pause i några sekunder.

Så hur låter den?

Vi skall vara ärliga och säga att när vi tittade på eventet så förväntade vi oss en ljudbild som var sämre än Sonos One men här fick vi på fingrarna. SYMFONISK Tavelram har mer eller mindre samma ljudbild som en Sonos One och det är vi positivt överraskade över. Vi får ett fylligt ljud med bra bas och så där Sonos-krispigt ljud som vi är vana vid. Ljudet kommer från två D-klassade förstärkare som tillsammans med väl planerad akustik och en diskant som som piper ur sig de ljusa tonerna medans en mindre bas tar hand om mellanregistret och basen.

Vi har flyttat runt tavlan i hemmet och i vardagsrummet som är öppet mot köket gör den en utmärkt jobb med att fylla rummen med musik. Att köra två sådana här som bakre högtalare till TV'n kommer med andra ord låta precis lika härligt som om man har två Sonos One, så vill du inte ha högtalare synliga så kan två tavlor nu vara lösningen.

Så vad tycker vi om den?

Det är kul att IKEA och Sonos har tagit ut svängarna och visar att de är ett bra team som kan göra bra produkter som samtidigt smälter in i hemmet precis som deras tidigare högtalare i SYMFONISK-serien. Det är även uppfriskande i dessa tider när de flesta produkter ser mer eller mindre likadana ut att komma med högtalare som ser ut som en tavla, något vi inte har sett förut. Vi är som sagt inte helt sålda på motivet på tavlan som vi har recenserat men IKEA säljer olika motiv och vi har en känsla av att det kommer dyka upp en hel del tredjepartsalternativ i framtiden där man säkerligen kan få valfritt tryck på en panel. IKEA har även tänkt till lite med tavlan och skickat med en lång strömkabel så vi enkelt kan placera den som vi vill i hemmet.

Sammanfattning

Sonos och IKEA har gjort det igen och SYMFONISK Tavelram är en rolig och bra produkt. Den lämpar sig perfekt för dig som inte vill ha massa högtalare synliga i hemmet eller vill ha två tavlor som bakre högtalare i biorummet. Att för 1 795 kronor få en tavla och högtalare som låter som Sonos One är i våra ögon ett väldigt bra pris. SYMFONISK Tavelram finns med vit och svart ram och går att köpa från och med den 15 juli.

➕ Fördelar

  • Bra ljud, låter som en Sonos One

  • Bra pris

  • Utbytbar panel

➖ Nackdelar

  • Kunde varit lite tunnare

  • Tråkigt motiv på panelen som följer med

Skriven av Marcus Attefors

Ett nytt iOS - nya buggar. Senast buggen i operativsystemet till iPhone hindrar användare från att styra AirPods Pro.

Ryktena visade sig stämma och EU skyndar nu på processen med att se till att mobila produkter delar samma laddningsport.

Att slippa kablar är alltid trevligt och något så vanligt som magneter kan nu göra att vi slipper det i allt större utsträckning.

Tillbehörstillverkaren mophie har lanserat två nya produkter som underlättar livet för oss när det kommer till laddning.

Det ser inte ut som att Fortnite återvänder till App Store inom de närmsta fem åren även om de anpassar sig till reglerna.

iPhones popularitet fortsätter växa och ska nu alltså ha sålt 2 miljarder exemplar sedan den introducerades 2007.