Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Vi testar stabilt men dyrt WiFi 6-system från Netgear

En stabil nätverksuppkoppling är lika viktigt som att ha rinnande vatten hemma och idag tittar vi närmare på ett system från Netgear.

Netgear Orbi Pro Tri-Band WiFi 6 System SXK80 är ett produktnamn man inte helt enkelt kan memorera men idag skall vi se om uppkopplingen är bättre än namnet.

Installation

I kartongen hittar vi en router och en satellit som förhoppningsvis skall fylla vårt hem med en stabil WiFi-uppkoppling. Vi börjar med att hämta appen och sedan kopplar vi in routern med ethernetkabel. Vi följer anvisningarna i appen och på några minuter så är vi igång. Det är även värt att nämna att hela installationsprocessen går att göra via en webbläsare också om så önskas. När vi har installerat routern så är det även dags att koppla in den andra satelliten och lägga in den i vårt system.

Vi kopplar in strömsladden och väljer att lägga till ännu en enhet i appen. Här stötte vi på lite problem och vad vi än gjorde så ville inte appen hitta vår satellit men efter 4-5 försök så lyckades vi slutligen få in den. I appen kan vi sedan ändra SSID och även lägga till gästnätverk om så önskas. Båda enheterna har även möjlighet att kopplas med kabel också om så önskas.

Hela installationen från att vi öppnade kartongen tills att det var klart tog ungefär 20 minuter.

Vad kan vi göra i appen?

I appen finns det mesta tillgängligt och vi kan dels se vad vår router har för uptime, vi kan se vilka enheter som är uppkopplade till routern och även bestämma om de skall vara uppkopplade. Vi kan se hur mycket datatrafik som har skickats, ställa in DHCP-server och även uppdatera vårt system. Något som är lite tråkigt är att det varken via appen eller via en webbläsare går att dela på 2,4GHz och 5,0GHz utan vi får förlita oss på att routern själv ger våra enheter den bästa anslutningen.

Så är det stabilt?

Vi har använt Netgear Orbi Pro i ett par veckor nu och vi har full mottagning i hela hemmet och det har varit stabilt och helt utan problem under testperioden. I form av hastigheter så pendlar vi mellan 500-680 Mbps i både ned- och uppladdning. Testet utfördes på en fiberuppkoppling på 1000/1000. Kör vi trådat från routern till vår dator så ligger vi på ungefär 950 Mbps i både upp- och nedladdning. På det stora hela så är vi mer än nöjda med både täckningen och hastigheten som Netgear Orbi Pro ger oss men denna smidiga lösning kommer med en hög prislapp som i skrivande stund ligger på 8990 kronor för en router och en satellit.

Sammanfattning

Netgear Orbi Pro Tri-Band WiFi 6 System SXK80 är ett stabilt och löjligt enkelt system att komma igång med och vi får även en helt okej app där vi kan ha full kontroll över vårt nät. Men en prislapp på 8999 kronor är lite i överkant tycker vi och både routern och satelliten är väldigt stora och svåra att gömma i hemmet. Men är du ute efter ett stabilt nät antingen i hemmet eller på det lilla företaget så är detta ett system som kan lösa de behoven.

➕ Fördelar

  • Enkel installation

  • Smidig app

  • Stabilt nät och hastighet

➖ Nackdelar

  • Dyra

  • Stor router och satellit

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.