Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Sony WF-1000XM4 - anpassar sig till ditt lyssnande

Sonys WF-1000XM3 är sedan länge erkända som en av marknadens bästa True Wireless Earbuds. Som pionjär för adaptiv medhörning och med ett bra ljud är det svårt att ta sig an rollen som efterträdare men nu är äntligen WF-1000XM4 här.

Personligen så har jag aldrig fått chansen att pröva någon av Sonys hörlurar och har således inget att jämföra med av deras produkter. Men däremot kommer jag att kunna jämföra med både Bose QuietComfort och AirPods Pro som båda erbjuder bra ljud och brusreducering. Men något som endast Sony erbjuder av dessa är adaptiv medhörning, vilket känns som en helt naturlig utveckling för brusreducering i hörlurar.

Färg och (pass)form

Som man ser på bilderna har Sony gjort om hörlurarna från grunden och det är inget yttre som egentligen påminner om föregångaren. Varken laddfodralet eller hörlurarna ser likadana ut och WF-1000XM4 kommer i antingen svart eller silver som vårt testexemplar är. Dock påminner silver mer om en grå, sandig färg med guldiga detaljer på hörlurarna. Laddfodralet ska enligt Sony ha krympt 40 procent och hörlurarna 10 procent men istället blivit en aning rundare och det är även här som en tidig besvikelse infinner sig. WF-1000XM4 är varken tunga eller överdrivet stora och använder sig av minnesskum i öronpropparna. Dessa visade sig vara svåra att få på plats tillräckligt bra för att uppnå vad Sony har tänkt.

I appen får man förklarat att de ska pressas in och skruvas på lätt för att få rätt fäste i örat, vilket är långt ifrån den bekvämligheten man får med att bara lägga in ett par AirPods Pro i öronen. För det är lätt att just det här misslyckas med Sonys hörlurar och genom appen kan man sedan göra ett ljudtest för att se om man lyckats få dem tätt. För det påverkar ljudet men framförallt brusreducering en hel del om man misslyckas med detta.

En påfrestande start varje gång man vill sätta i dessa och man får med öronproppar i tre olika storlekar och när min sambo fick testa den minsta storleken gav hon bedömningen att de var obekväma. Något att tänka på för alla med mindre öron och som är känslig för ett lättare tryck i öronen under längre lyssning. Men för oss andra sitter de annars riktigt tillförlitligt och höll sig kvar både under plötsliga rörelser och lätt joggande.

Ljudkvaliteten

Ljudmässigt imponerar de här verkligen och det är både ett rejält tryck i basen tillsammans med ett väl balanserat och detaljerat ljud. Hörlurarna innehåller element på sex millimeter och det går att mata hörlurarna med alla musikgenrer utan att de kroknar. Dessutom har den tillhörande appen fembands grafisk equalizer som man kan justera efter tycke eller utnyttja deras färdiga profiler. Ljudet som gav WF-1000XM3 sitt välförtjänta rykte gör sig känt även här och det är nog få som kommer bli besvikna över ljudkvaliteten.

Sonys DSEE Extreme system är en funktion som förbättrar komprimerat ljud med hjälp av AI och det ger faktiskt en viss förbättring och dessutom har de stöd för Bluetooth 5.2, DLAC, SBC och AAC. De stödjer även 360 Reality Audio system som är Sonys motsvarighet till Spatial Audio men som endast fungerar med några utvalda musikappar som bland annat Tidal och Deezer men inte Spotify eller Apple Music. När det kommer till samtalskvalitet ska hörlurarna enligt Sony ha mikrofoner som skall kunna avlägsna ljud som inte kommer från vibrationerna i ens käkben - vi kan väl nöja oss med att de är fullt godkända för samtal.

Anpassningsbar ljudkontroll

Brusreduceringen är verkligen bra när man får in hörlurarna tätt i öronen och med Sonys adaptiva medhörning är det här precis vad man önskar sig från hörlurar i denna prisklass även om den inte kan tysta lika bra som exempelvis Bose QuietComfort. Det går att justera medhörningen helt efter tycke och handling vilket betyder att medhörning går att ändra i ljudnivå helt efter vart man är eller gör. Genom appen kan man ställa in vilken nivå medhörning ska ligga på om man är stillasittande, går, springer eller förflyttas i fordon. Även plats går att anpassa om man så är hemma och kan ha medhörningen helt avstängd och den går dessutom att lära in vart tunnelbanan befinner sig.

Inställningarna är nästan överväldigande i appen och det kommer att krävas en period innan man får till det perfekt för sig själv. Det går att ställa in så att medhörningen vrids på så fort den hör tal och då pausas även det man lyssnar på för att man ska kunna prata ostört. Detta är en väldigt smidig funktion och man kan bestämma dess känslighet också vilket jag blev tvungen till då den reagerade på mitt astma-hostande, men efter justeringar och hur länge den ska pausa hittar man snart sin skräddarsydda inställning. Dock så krävs telefon med appen för att den ska kunna känna av om man rör sig eller vilken position man befinner sig på.

Kontroll och funktioner

Hörlurarna har klassiska touch-baserade kontroller och involverar som det alltid gör lite feltryckningar men som ändå är lättlärda och anpassningsbara. De kan aktivera Siri, Google Assistant eller Amazon Alexa efter tycke och som nämnts tidigare är appen fylld med funktioner som involverar allt man kan behöva och förväntar sig. Här finns instruktioner för hörlurarna och man kan analysera öronpassning, equalizer, ändra i touch-kontroller, uppdatera mjukvara, styra adaptiv medhörning med mera. Sonys app ger som ni kan förstå full kontroll över det mesta och vill man istället ha det enkelt för sig går det även att låta bli att gotta ner sig i de små detaljerna.

Batteri och laddning

Hörlurarna erbjuder upp till 8 timmars batteritid med brusreducering och under normal användning kommer de flesta att vara nöjda med detta. Utan brusreducering växer detta till omkring 12 timmar och under kontinuerlig taltid går det ner till cirka 5,5 timmar. Laddningsfodralet erbjuder istället 16 timmar batteri vilket betyder att man kan ladda upp de båda hörlurarna två gånger till fullt. Man kan ladda fodralet med antingen medföljande USB C-kabel eller trådlös laddning och den laddas på ungefär 90 minuter. Behöver man en timmes lyssning snabbt krävs endast 5 minuters laddning om man har bråttom.

Sammanfattning

Sony WF-1000XM4 har allt som man kan önska sig av ett par trådlösa hörlurar i den här prisklassen. Man får en rejäl skopa med funktioner och inställningar att pilla med som kan få vilken tekniknörd som helst att sätta i halsen. Även ljudnörden kommer bli nöjd med kvaliteten för pengarna och möjligheten till att kunna justera EQ. Tillsammans med Sonys anpassningsbara ljudkontroll är det här verkligen ett imponerande paket hörlurar. Dock är inte passformen för alla och man borde kanske försöka testa eller eventuellt köpa hem lösa öronproppar för att se om dessa passar just era öronen innan köp.

➕ Fördelar

  • Fantastiskt ljud

  • Adaptiv medhörning

  • Fullmatad med funktioner

➖ Nackdelar

  • Passformen är varken den bästa eller för alla

  • Det kostar att ligga på topp

Tillverkare: Sony
Produkt: WF-1000XM4
Anslutning: Bluetooth 5.2, LDAC, SBC, AAC
Laddning: USB C, trådlös laddning (Qi)
Färger: Svart, silver
Batteritid: 24 timmar totalt, 8 timmar med ANC
Ingår: Hörlurar, laddningsfodral, tre storlekar öronproppar, USB-C-laddningskabel
IP-klass: IPX4 för svett och vattenstänk
Pris: 2 800 kronor

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Larsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.