Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Förändringar för utvecklare i App Store

Apple backar lite på sin strikta policy om betalningar i appar för att få ett avslut i dispyten med mindre utvecklare.

Apple har meddelat om en handfull ändringar som kommer till App Store som svar på en stämningsansökan från amerikanska utvecklare. En av de mest anmärkningsvärda förändringarna är att utvecklare nu kan kommunicera med användare om alternativa betalningslösningar utanför sina applikationer. Detta har inget med Epic mot Apple-fallet att göra utan för att få ett avslut i ärendet med mindre utvecklare. Dessa ändringar kommer att gälla alla utvecklare i App Store i USA och andra länder.

Vidare säger Apple att utvecklare kan "använda kommunikation, som till exempel e-post, för att informera om betalningsmetoder utanför App Store". Detta innebär att ett företag eller utvecklare kan skicka e-post till användare med sitt samtycke för att informera dem om en prenumeration utanför App Store. Apple har dock bekräftat för 9to5Mac att denna ändring inte gäller för kommunikation i appen.

Utvecklare får alltså som förut inte informera användare i appen om priser eller prenumerationsalternativ som finns tillgängliga någon annanstans än App Store. Teoretiskt sett betyder detta att Netflix kan ha ett fält i sin iOS-app för användare att ange sin e-postadress och sedan kommunicera direkt med den användaren via e-post om betalningsalternativ.

Andra höjdpunkter från uppgörelsen:

  • Apple och utvecklarna kom överens om att behålla App Store Small Business-programmet i sin nuvarande struktur under minst tre år till.

  • Sökfunktionen för App Store har alltid handlat om att göra det enkelt för användare att hitta de appar de letar efter. På begäran av utvecklare har Apple kommit överens om att sökresultaten fortsätter att baseras på objektiva egenskaper som nedladdningar, stjärnbetyg, relevans och användares beteende. Avtalet kommer att hålla sin nuvarande sökfunktionen i App Store under minst tre år till.

  • Apple kommer också att utöka antalet försäljningspunkter som är tillgängliga för utvecklare i prenumerationer, köp i appar och betalappar från färre än 100 till mer än 500. Utvecklare kommer att fortsätta att kunna bestämma sina egna priser.

  • Apple kommer att behålla möjligheten för utvecklare att överklaga avslag på en app om de uppfattas orättvist behandlade. Apple har gått med på att lägga till innehåll på App Review-webbplatsen för att hjälpa utvecklare att förstå hur överklagandeprocessen fungerar.

  • Under de senaste åren har Apple tillhandahållit mycket ny information om App Store på sin hemsida. Apple gick med på att skapa en årlig transparensrapport som kommer att dela meningsfull statistik om granskningsprocessen för appar, inklusive antalet appar som avvisats av olika skäl, antalet kund- och utvecklarkonton som inaktiverats, uppgifter om sökfrågor och resultat och antalet appar som tagits bort från App Store.

Utöver detta så Apple även tillkännagett en fond för mindre utvecklare som betalar ut uppåt 30 000 dollar till utvecklare som tjänar under 1 miljon dollar per år i App Store. Beloppen kommer att variera baserat på utvecklarens "deltagande i App Store-ekosystemet". Detta gäller dock endast utvecklare i USA som är berättigade till detta program.

Källa: Apple Newsroom, via: 9to5Mac

Skriven av Anders Johansson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.