Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Philips Hue räddar oss från det dystra höstmörkret

Hösten är på intåg och alldeles lagom till det så lanserade Philips Hue en rad nya produkter som vi har tittat närmare på.

I Sverige är vintern lång och mörk och livet är inte riktigt lika roligt som på sommaren. Men det finns lösningar för att få in lite värme och ljus i hemmet och idag skall vi kika närmare på några nyheter från Philips Hue.

Hue Gradient Signe

Gradient Signe är en långsmal golvlampa som klarar av att blanda flera olika färger samtidigt och detta kanske inte låter så spännande på pappret men lampan skapar verkligen en riktigt härlig ljusbild i hemmet. Vi valde att placera lampan i hörnet mot en vägg på kontoret och det känns nästan som vi sitter i en solnedgång och arbetar.

Lampan har stöd för HomeKit så efter att vi har lagt in den Hue-appen så ramlar den automatiskt även in i Hem-appen. Det tråkiga är dock att de härliga Hue-scenerna inte går att aktivera direkt i Hem-appen så vi kan bara välja så lampan visar en färg i taget istället för flera. Detta är en HomeKit-begränsning så det är egentligen ingenting vi kan skylla på Philips Hue. I Hue-appen kan vi antingen välja bland färdiga scener eller ställa in de olika färgerna efter smak och tycke. Här kan vi direkt ändra färgen på flera lampor om vi skulle ha det. Lampan kostar i skrivande stund 3 279 kronor och finns i ett vitt och svart utförande.

Hue Gradient lightstrip

Är du ute efter bättre belysning i köket eller kanske vill ha lite mysbelysning som strålar upp från TV-bänken? Just detta löser Philips Hue's senaste ljusslinga. Precis som Signe så klarar ljusslingan att visa flera olika färger samtidigt för att ge oss ultimat mysfaktor i hemmet. I en kommande uppdatering kommer vi även kunna kunna använda Gradient lightstrip med en Hue Play HDMI Sync Box så ljuset anpassar sig efter det som visas på TV'n. Precis som med Signe så blir vi omedelbart förälskade i ljuset som dessa produkter lyckas få ut och även denna har stöd för HomeKit. Gradient lightstrip kostar 659 kr för en meter och 1 649 kronor för två meter och den går även att kapa och förlänga om så önskas.

Hue Play Gradient light tube

Det här är helt klart en annorlunda produkt som vi till en början rynkade lite på näsan när vi såg men som under recensionen faktiskt har växt på oss. Enklast förklarat så ser Gradient light tube lite ut som ett litet lysrör med en fot i varje hörn. Denna placeras med fördel ut under TV'n och tack vare sin låga profil så går den att gömma bakom en ljudlimpa om så önskas. Vi valde att ha den framme i barnens rum och har du en Hue Play HDMI Sync Box så kan du synka så den anpassar ljuset efter det som visas på TV'n.

Precis som de andra produkterna i denna recension så kan light tube visa flera olika färger samtidigt och ställa in i Hue-appen. Själva lysröret går även att vrida på så man kan få ljuset precis där man själv vill. Här hemma så har light tube uppskattats av både barn och vuxna och att titta på film ger oss helt klart en förhöjd upplevelse och även när vi spelar TV-spel. Light tube kostar 1969 kronor för den lilla och den stora kostar 2 189 kronor och den finns i ett vitt och svart utförande och de lanseras i oktober.

Lite nya glödlampor

Filamentlampor mår bäst utan lampskärm i en snygg armatur och vi begav oss till IKEA och hittade en relativt diskret liten betonghistoria som vi kunde skruva in en Hue White ambiance filamentlampa Edison i. Lampan är av typen E27 och vi kan gå från varmt, gult ljus till väldigt vitt/blått ljus. Denna lampa är en av våra favoriter då den ger ett härligt sken i sovrummet samtidigt som vi utan problem kan använda den som läslampa. Prislappen ligger i skrivande stund på 344 kronor.

Filament Candle är en E14-lampa på 300 lumen som ger oss en lite mer klassisk look och ett härligt varmt, gulaktigt sken som passar perfekt när höstmörkret faller på. Den är av typen filament och botten är i en svart färg istället för den vita som vi är vana vid på Hue's andra E14-lampor. Prislappen ligger i skrivande stund på 329 kronor.

Sist ut har vi en ny E27-lampa på hela 1600 lumen som är designad för dig som behöver ett riktigt starkt sken när du behöver bra ljus. Själva lampan är också betydligt större än de vanliga E27-lamporna vi är vana vid från Philips Hue. Så är bra belysning viktigt för dig så är det värt att spana in denna lampa. Prislappen är i skrivande stund 207 kronor.

Sammanfattning

Philips Hue fortsätter ge oss lite mer ljus i vardagen och vår nya favorit är Hue Gradient Signe som har en unik design men är som gjord för att gömma mot en vägg eller bakom en gardin för att få en riktigt ball upplevelse. Även Gradient lightstrip som kan lysa i flera olika färger ger hemmet ett riktigt lyft när mörkret faller. Play Gradient light tube har helt klart en annorlunda design men väger upp för det balla ljuset den kan skapa. Att den går att koppla till Hue Play HDMI Sync Box gör TV-spels- och filmupplevelsen verkligen extra härlig. Även de nya glödlamporna ger oss en fin ljusbild för att få det ultimata myset nu i höst.

Om vi skall klaga på något så är det nog prissättningen som kan svida en del i plånboken, speciellt om du inte sedan innan har en Hue Play HDMI Sync Box. Men om du har råd så är det värt varenda krona för oj vad mycket ljus kan göra för att få upp mysfaktorn hemma.

➕ Fördelar

  • Otroligt mysigt ljus

  • Löjligt enkel installation och HomeKit-stöd

  • Gradient-serien är magisk som kan lysa i flera olika färger

➖ Nackdelar

  • Blir snabbt väldigt dyrt

  • Gradient går inte att sätta i Hem-appen (Inte Hue's fel)

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.