Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iPhone 13 Pro lockar fram fotografen inom dig

Bevisligen tror inte Apple på otursnummer för nu är iPhone 13-serien äntligen här och nu skall vi ta en närmare titt på de två telefonerna i Pro-serien.

Precis som förra året så kommer Pro-serien i två storlekar, 6,1 tum och 6,7 tum med samma kantiga design som vi hade förra året och en blänkande sida av rostfritt stål. Frågan är vad som är nytt och om de nya funktionerna imponerar på oss?

A15 Bionic

iPhone 13-serien kommer med A15 Bionic-chippet som bjuder på en sexkärnig processor, en femkärnig grafikprocessor samt en 16-kärnig Neural Engine. Mycket av den nya kraften märks inte i själva användandet då förra generationen fortfarande är precis lika blixtsnabb. Däremot så hjälper A15 Bionic till så vi kan använda lite nya funktioner som vi strax skall prata om.

En telefon som klarar lite stryk

När Apple presenterade iPhone 13-serien så fick telefonen landa hårt i gruset efter en vild cykeltur och blev även dränkt i diverse vätskor. Enligt Apple själva så är iPhone 13-serien den stryktåligaste modellen hittills tack vare Ceramic Shield som skall hålla vår skärm intakt och den är även IP68-klassificerad vilket innebär att den klarar ett maxdjup på sex meter i upp till trettio minuter. Eftersom undertecknad inte är någon extremsportare så har vi inte testat hur det faktiskt är att ramla på en grusig väg och tappa vår iPhone så här får vi se hur bra den nya skärmen faktiskt är efter ett par månaders användning.

En lysande skärm

När det kommer till skämen så har något kommit som vi väntat på länge och det är ProMotion. iPhone 13-serien har nu en adaptiv 120Hz-skärm vilket betyder att den kan ändra frekvens från 10 till 120 gånger per sekund. Det betyder i praktiken att när vi spelar spel så ökas frekvensen så vi får en snabbare och bättre upplevelse och gör vi något enklare som att bara läsa en text så dras frekvensen ned för att spara på batteriet. När ni lägger vantarna på en iPhone 13 så kan ni enkelt märka av ProMotion genom att antingen scrolla bland dina bilder eller i kontaktboken - det går riktigt snabbt och helt utan att det blir hackigt.

Skärmen är även 25 procent ljusare utomhus än tidigare versioner och kan gå upp till 1 200 nits med HDR-material och är det inte HDR så kan den gå upp till 1 000 nits. Något annat som vi även kan notera är att vi har fått lite större skärm (med betoning på lite) tack vare att sensorpanelen i toppen har krympt en aning.

Förbättrad optik, ett filmläge och ProRes

Mobiltelefonen var från början något vi använde för något så simpelt som att ringa med och då och då spela lite snake eller Tetris. Men nådens år 2021 så är mobiltelefonerna så mycket mer och det går att skapa otroliga produktioner med en telefon och allt blir ännu bättre med iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. En trevlig nyhet för i år är att iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max har identiska linser så vill du ha bästa kameran men inte vill ha så stor telefon så går det bra att köpa iPhone 13 Pro. Apple har uppdaterat samtliga linser och de är alla på 12 megapixel.

Om vi börjar med ultravidvinkeln så är den nu betydligt bättre på att ta in ljus - hela 92 procent bättre enligt Apple. Bländaren har gått från f2,4 till f1,8 och detta märks verkligen av om vi jämför mot iPhone 12 Pro Max. Bilderna blir inte lika gryniga som tidigare och färgerna blir mer naturliga, lika så detaljerna och nu har den även stöd för autofokus.

Vidvinkeln har även den förbättrats med en större bländaröppning och en större sensor så nu tar den in 2,2 gånger mer ljus än tidigare modeller. Bländaren har gått från f1,5 till f1,6 och med assistans av LiDAR så får vi fina porträttbilder även i lite sämre ljus. Gillar du filter så har nu Apple lagt in ett par olika fotostilar som går att antingen sätta per default för alla kort man tar eller justera varje gång. Det finns ett standard-läge, rik kontrast, mättad, varm och sedan kall. Samtliga av dessa går sedan att manuellt justera om så önskas.

När det kommer till telekameran så har den fått en brännvidd på 77 millimeter och har nu 3x optisk zoom jämfört med 2,5x på förra årets Pro-modell. Det är ingen gigantisk skillnad men vi kommer närmare det vi vill fota och undertecknad har använt den optiska zoomen mycket på iPhone 12 Pro Max. Det vi dock noterar är att telekameran är ljussvagare och är det lite sämre ljus så blir bilderna lätt lite gryniga vilket är lite trist. Samtliga tre kameror har nu även stöd för nattläget.

Något som har saknats länge är makrofoto till iPhone och nu är det äntligen här. Vad det betyder är att Apple tar användning av ultravidvinkeln så vi kan komma så nära som 2 centimeter ifrån ett objekt. Det gör att vi kan ta detaljerade bilder av insekter, blommor, blad - ja allt som är litet, eller som vi vill göra litet helt enkelt. Makroläget går i dagsläget inte att slå av och ibland kan det vara lite irriterande att den hoppar fram och tillbaka mellan makro och inte om man är lite på gränsen. Dock så har Apple meddelat att man manuellt kommer kunna slå av makro i en kommande uppdatering. Men makroläget är ett otroligt trevligt tillskott som vi har saknat och det är riktigt kul att fota saker ur ett helt annat perspektiv.

Cinematiskt läge är ett nytt filmläge som för de flesta nog är ganska nischat - men otroligt ballt. Det nya läget tillåter oss att flytta fokus från ett objekt till ett annat, antingen medans vi spelar in eller efteråt. Vi har lekt en hel del med den nya funktion och är imponerade av hur bra det faktiskt fungerar. Visst det är lite som porträttläget att man ser lite skavanker om man verkligen tittar noga men att kan skapa lite mer dramatiska effekter genom att ändra fokus på vår mobiltelefon är riktigt imponerande. Vi kan även justera hur fokus skall ändras i både iMovie och Final Cut Pro vilket är smidigt. Värt att nämna är att 1080p är högsta upplösningen för läget.

Sista nyheten när det kommer till kamerorna är att vi kommer att få stöd att filma i ProRes lite senare under året. Detta är en funktion som enbart kommer fungera med Pro-serien och det krävs att man köper en modell med minst 256GB lagring. Har du en iPhone 13 Pro med mindre lagring så är det 1080P som gäller. Enkelt förklarat skulle vi kunna säga att ProRes är som att filma i RAW, det vill säga att så lite effekter från kamerans AI som möjligt används. Detta är en fördel om vi vill redigera filmen i efterhand i till exempel Final Cut Pro och pilla med färgkorrigeringen i större utsträckning själva.

Längre batteritid till folket

Trots alla nya funktioner så får vi faktiskt längre batteritid på både iPhone 13 Pro och iPhone 13 Pro Max. Med iPhone 13 Pro får vi 1,5 timmar längre batteritid jämfört med tidigare version och med iPhone 13 Pro Max får vi 2,5 timmars längre batteritid. Detta är inte bara något som står på pappret utan den längre batteritiden märks verkligen av i det dagliga användandet så det tackar vi för Apple.

Sammanfattning

iPhone 13 Pro-serien är verkligen ett stort steg upp på många sätt. Den nya optiken och den blixtsnabba skärmen är två saker som verkligen märks i det dagliga användandet. Att kunna skjuta i makro och filma i cinematiskt läge är verkligen roligt och Apple öppnar upp för ännu mer kreativitet för användarna. En annan trevlig nyhet är att Apple har slopat 64GB som instegslagring och nu är det istället 128GB vilket verkligen var på tiden. Så är du ute efter en iPhone med en helt fantastisk skärm och gillar att fota och filma så är det inget att fungera på - slå till. iPhone 13 Pro-serien må vara en "S"-modell men vi är mäkta imponerade med årets telefoner. Årets Pro-modeller finns i färgerna sierrablå, silver, guld och grafit och börjar på 12 290 kronor.

➕ Fördelar

  • De tre nya kamerorna imponerar

  • ProMotion är fantastiskt

  • Löjligt snabba med A15

➖ Nackdelar

  • Snabbare laddning hade varit trevligt

  • Ännu ett år med lightning istället för USB-C

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.