Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TP-Link Deco X90 - stabilt nät med bra hastigheter

Dålig täckning på det trådlösa nätverket hemma? Det försöker TP-Link råda bot på med en Mesh-lösning i form av sina Deco X90.

Har du gått och suktat efter ett Mesh-nätverk till hemmet men kanske inte riktigt vet vad du skall köpa? Undertecknad har gått i samma banor och idag tittar vi närmare på TP-Link Deco X90.

Installation

I kartongen hittar vi två enheter som båda kan agera antingen router eller satellit, enheterna har en hög byggkvalité och känns proffsiga.
För att börja installationen måste vi först hämta Deco-appen och sedan kopplar vi in en av enheterna med en nätverkskabel. Vi följer anvisningarna i appen och inom kort är vi igång. När vi har installerat ena enheten så har den nu blivit router och då är det även dags att lägga till satelliten i nätverket.

Samma visa här, plugga in strömadaptern vänta några minuter tills lampan börjar pulsera blått och välj att lägga till en enhet i appen. I appen kan vi sedan ändra SSID (namn på nätverket), sätta upp begränsningar och lägga till gästnätverk. Enheterna har stöd för trådlös backhaul men går givetvis även bra att köra backhaul med kabel om man hellre vill det. De är även framtidssäkrade i form av en port med 1 gigabit och en port med 2,5 gigabit på vardera enhet.

Från det att vi öppnade kartongen tills det att hela installationen var klar tog ungefär 30 minuter, detta med uppdatering av firmware i båda enheterna.

Hur fungerar appen?

Här är det appen som är kung. Vi sköter allt från installation av nya enheter, öppnar portar, ställer in föräldrarkontroll till att skanna av nätverket från oönskade enheter och den är ganska lätt att komma överens med. TP-Link erbjuder även något som de kallar för HomeShield Pro, en prenumerations-tjänst där det finns ett antal utökade funktioner bland annat IoT-skydd, skydd mot DDoS-attacker och förebyggande av portintrång. Något som jag saknar i appen är möjligheten att separera 2,4 GHz och 5 GHz banden, en lösning som TP-Link har gett på det här är att skapa upp ett gästnätverk med 2,4 GHz och enbart köra 5 GHz på det primära nätverket.

Men är det bra då?

Under ett par veckor har vi kunnat testa Deco X90 och den ger oss både riktigt bra täckning och hastigheter i hela lägenheten. Den har fungerat precis som utlovat utan minsta bekymmer. När vi då gör några mätningar av hastigheterna så ser det riktigt bra ut, testerna har gjorts med en inkommande hastighet på 500/500 i en lägenhet på 54 kvadrat där väggarna är av betong. Precis i närområdet av den enhet som fått agera router plockar vi ut 385 Mbit/s, i köket där vi är som längst ifrån en satellit får vi ut 375 Mbit/s och slutligen sovrummet där vi har placerat ut den andra satelliten, som är kopplad trådlöst mot routern, kan vi då få ut 332 Mbit/s. Priset när den här recensionen skrivs ligger på 3490 kronor.

Sammanfattning

Deco X90 är ett stabilt mesh-system som levererar bra hastigheter i kombination med användarvänlighet, till ett relativt överkomligt pris. Appen är välutvecklad och det enda negativa är att vi har begränsade konfigurationsmöjligheter och säkerhetstjänster som kräver en prenumeration. Men på det stora hela så kan vi inget annat än att rekommendera Deco X90 om du vill ha en snabb och enkel upplevelse.

➕ Fördelar

  • Simpel att installera och komma igång

  • Lättnavigerad app

  • Stabilt nät och bra hastigheter

➖ Nackdelar

  • Säkerhetsfunktioner som kostar extra

  • Enheterna är kanske lite väl stora

  • Begränsade möjligheter i webbgränssnittet

Specifikationer

Produkt: TP-Link Deco X90
WiFi-egenskaper: WiFi 6, 4×4 MU-MIMO
Frekvensband: 2,4 + 5 GHz + 5 GHz
WiFi-kapacitet: 574 + 1201 + 4804 Mbit/s
Säkerhet: WPA, WPA2, WPA3, WPS
Portar: 1x 1 gigabit WAN/LAN, 1x 2,5 gigabit WAN/LAN
Uppmätt hastighet, trådlöst 3 meter: 385 Mbit/s
Uppmätt hastighet, trådlöst 10 meter med vägg i betong: 375 Mbit/s
Admin-gränssnitt: App, webb (begränsad)
Övriga funktioner: Gästnätverk, stöd för Alexa, Google Home och IFTTT, åtkomstkontroll, föräldrakontroll och fler funktioner mot extra kostnad.

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Anders Johansson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.