Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Nya Sonos Beam - en liten ljudlimpa med ännu större ljud

Hösten är här och då brukar vi parkera oss lite oftare i soffan på kvällarna och då är det ju viktigt att ha bra ljud.

Sonos Beam lanserades sommaren 2018 och den blev snabbt en populär produkt tack vare sin lilla formfaktor och humana prislapp. Nu är generation två här och idag skall vi titta närmare på vad som är nytt och hur den låter.

En design som vi känner igen

Om du har en Beam hemma och även har småbarn så kanske du, precis som jag noterat att tyget som finns på Sonos Beam väldigt enkelt blir smutsigt av kladdiga barnfingrar. I år så ryker tyget och i stället hittar vi samma typ av galler som vi har på Sonos andra produkter. I övrigt så ser nya och gamla Beam faktiskt identiska ut både i utseende och mått, men HDMI-porten på baksidan har nu stöd för eARC.

Vad gömmer sig på insidan?

På insidan har det hänt lite mer då Beam har fått en snabbare processor och två nya högtalare som gör att det nu finns totalt fem högtalare i ljudlimpan. Tack vare den nya processorn och nya högtalare så kommer något som många har längtat efter - Dolby Atmos. Beam har dock inga uppåtriktade högtalare för Atmos-effekten utan detta sköts istället med mjukvara.

Väldigt enkelt att komma igång

Om du har haft en Sonos-produkt sedan tidigare så vet du hur enkelt det är att installera en ny produkt och Beam är inget undantag. Vi öppnar upp Sonos-appen, går in i inställningar - system och väljer "lägg till produkt". Sedan är det bara att följa anvisningarna och installera den med hjälp av NFC från vår telefon. På under två minuter så är Beam installerad och redo att köra igång. Vill vi kan vi även direkt lägga till Sonos Sub och två bakre Play:1, Sonos One eller Sonos SL.

Så hur låter den då?

När vi mottog recensionsexemplaret så tipsade Sonos om några låtar och filmer där Atmos verkligen sticker ut. Så vi startade upp Netflix och drog på George Clooney-filmen Midnight Sky. Precis i början av filmen så står Clooney och fixar med lunchen bakom kameran och då kan vi tydligt höra om han befinner sig till höger eller vänster fast han inte är i bild. Detta förhöjer upplevelsen en nivå till och kopplar du två bakre Sonos One/Play1/One SL och även adderar Sonos Sub så låter det riktigt bra. Det är svårt att inte bli imponerad av ljudbilden med tanke på den lilla storleken på Beam och Atmos ger oss verkligen en extra dimension. Men eftersom inga högtalare är uppåtriktade i Beam så märks Atmos-effekten tydligast i djupled och inte så mycket på höjden.

Skall jag byta ut min nuvarande Beam?

Det är svårt att jämföra första Beam mot nya för ljudmässigt är de på många sätt lika. Men vi tycker att ljudet har lite mer tryck än innan och vi upplever det även som snäppet klarare och lite bättre på att fylla upp ett helt rum. Utseendemässigt är den gamla och nya Beam väldigt lika men har du tröttnat på att torka rent tyget så kan det också vara en anledning att byta upp sig. Så summa summarum, vill du ha lite bättre ljud och galler istället för tyg - byt upp dig. Men är du nöjd och inte måste ha Dolby Atmos eller eARc så är det inte mycket som skiljer de båda modellerna åt.

Sammanfattning

Nya Sonos Beam är ett steg upp från sin föregångare och att tyget byttes ut mot ett galler är vi tacksamma för. Vi har nu även Atmos och det ger helt klart en fin effekt men går inte riktigt att jämföra med Atmos i till exempel Sonos Arc som dock är både större och dyrare. Men Sonos Beam är i våra ögon fortfarande den mest prisvärda ljudlimpan på marknaden som bjuder på multi-room-funktioner, Atmos, röstassistenter, ett riktigt bra nattläge och ett fantastiskt bra ljud med tanke på dess storlek. Sonos Beam kostar 5 349 kronor och kommer i ett svart och vitt utförande och släpps den 5 oktober.

➕ Fördelar

  • Riktigt bra ljud

  • Atmos och eARC

  • Bra val att byta ut tyget

  • Prisvärd

➖ Nackdelar

  • Synd att den inte har uppåtriktade högtalare

  • Hade varit kul med lite större designförändringar

Skriven av Marcus Attefors

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.