Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iPad mini - en kärlekshistoria

I många år har undertecknad drömt om en ny design på iPad mini och nu är den drömmen uppfylld.

Ni som har lyssnat på Macradion och även Teknikveckans podd vet att undertecknad har drömt om en iPad Mini med ny design i många år nu. Äntligen har den blivit verklighet och nu skall vi se om den lever upp till mina höga förväntningarna.

En design som gör oss knäsvaga

Det var faktiskt ett tag sedan vi höll en iPad Mini i handen då de för ett par år sedan gick i arv till barnen och sedan blev de för gamla och hamnade i en låda. När vi lyfte upp iPad Mini ur förpackningen och drog av skyddsplasten så var det som att se en gammal vän igen som vi inte hade sett på flera år. Bara det att den gamla vännen hade legat på operationsbordet i flera timmar och gjort sig modern och aktuell igen. Så vilka skönhetsoperationer har gjorts då? Jo Apple har plockat väck den numera antika hem-knappen och tagit bort mycket av all dö-yta. Den har nu liknande designspråk som många andra Apple-produkter idag har med en mer kantig och robust form, och vi skulle helt enkelt kunna beskriva den som en iPad Air i miniformat.

Rent tekniskt då?

Tack vare att Apple har slopat mycket av dö-ytan så har iPad Mini nu växt till sig från en 7,9-tums skärm till en 8,3-tums Liquid Retina-skärm med en 2266 x 1488 pixlars upplösning. På insidan hittar vi samma A15 Bionic-chip som vi har i de nya iPhone 13-modellerna. För att låsa upp vår iPad Mini använder vi inte Face ID utan precis som på iPad Air så hittar vi Touch ID längst upp till höger på On/off-knappen. iPad Mini har även stöd för 5G och WiFi 6 och i botten på enheten hittar vi nu en USB-C-port istället för Lightning. En annan kul nyhet är att iPad mini nu har stöd för senaste generationens Apple Pencil som laddas genom att sätta den på sidan av iPad mini och den kommer även utrustad med stereohögtalare.

När det kommer till optiken så har vi en vidvinkelkamera på baksidan på 12 MP och tack vare A15 Bionic så kan vi även fota i Smart HDR 3. Funktionen Centrerat hittar även in i iPad mini vilket betyder att kameran automatiskt centrerar dig i bilden under videosamtal om du skulle röra på dig. Skulle fler personer komma in i bild så zoomar kameran ut så alla får plats i bild. På framsidan hittar vi en FaceTime HD-kamera av typen ultravidvinkel och den har ett 122° synfält och plåtar i 12 MP.

Så har det varit värt väntan?

Undertecknad har drömt om den här stunden i många år och det är skönt att kunna säga att jag inte blev besviken. iPad mini har en perfekt storlek för att slänga sig ned i soffan och läsa lite nyheter, scrolla lite sociala medier eller faktiskt skriva något på den utan ett fysiskt tangentbord. Att den även fick USB-C så vi kan koppla in externa hårddiskar är ett stort plus eller med hjälp av en dongel kan vi exempelvis koppla in den till en extern skärm. Ett annat exempel är att man nu enkelt kan ta ett par foton med systemkameran, koppla in externa disken och redigera bilderna direkt på vår iPad. Men iPadOS borde göras om en aning för iPad mini, ett exempel är om man skriver på tangentbordet i landskapsläge så täcks 70 procent av skärmen av tangentbordet. Det finns ett litet tangentbord som man kan få fram men det går i ärlighetens namn inte att skriva på då det blir alldeles för plottrigt.

Sista nackdelen med iPad mini är skärmen som känns lite gammal. Vi upplever att den släpar lite när vi scrollar snabbt på hemskärmen eller i kontaktboken och färgerna "poppar" inte riktigt som vi nu är vana vid på många av Apples andra produkter. Vi fattar att en bättre skärm hade trissat upp priserna en del men en lite bättre skärm hade inte skadat.

Sammanfattning

iPad mini är verkligen det där som vi har väntat på väldigt länge och har äntligen en modern design och hemknappen är ett minne blott. USB-C, stöd för nya Apple Pencil och Touch ID på powerknappen är riktigt trevligt. Men vi hade hoppats på lite mer när det kommer till skärmen men på det stora hela så är detta en fantastisk produkt som vi rekommenderar till dig som vill ha en lite smidigare och nättare iPad. iPad mini går att köpa i fyra olika färger, rymdgrå, rosa, lila och stjärnglans och priset börjar på 5 995 kronor.

➕ Fördelar

  • Äntligen ny design

  • USB-C och stöd för senaste Apple Pencil

  • Blixtsnabb tack vare A15 Bionic

➖ Nackdelar

  • iPadOS kan finjusteras lite mer för iPad mini

  • Skärmen kunde varit snäppet vassare

Din webbläsare saknar stöd för den här typen av innehåll.
Skriven av Marcus Attefors
Kommentarer
1 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.