Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Bättre fotografering med iPhone 4

Nya iPhone 4 har fått en rejäl och nödvändig uppgradering av kameran. På telefonens baksida sitter nu en 5-megapixel kamera tillsammans med en LED-blixt och på framsidan sitter ytterligare en kamera med VGA-upplösning.

Frågan är hur kameran står sig jämfört med riktiga kameror? För att få förståelse i hur det hela fungerar så gör vi en kort djupdykning.

Det begränsade utrymmet för komponenter i en vanlig mobiltelefon resulterar oftast i små sensorer och minimal optik, vilket inte är en ultimat lösning för att få en bra kvalitet på fotot. En glädjande nyhet med iPhone 4 är att Apple inte valde att "klämma in" fler pixlar på samma yta, utan gett sensorn och optiken mer plats. Detta ger i sin tur ett bättre ljusinsläpp och användaren får i slutänden en bild med bättre kvalité. Den gyllene regeln för foto i allmänhet är ljus, ljus och ljus. Men i den digitala världen är det fler faktorer som spelar roll. Till exempel vilken typ av sensor som används och hur stora själva "pixlarna" är i sensorn.

iPhone 4's sensor har en pixelstorlek på 1.75 µm. Jämförelsevis med en digital systemkamera t.ex. Nikon D3 som har en pixelstorlek på 8.5 µm, så är storleken nästan fem gånger större i den sistnämnda. En vanlig kompaktkamera har oftast en pixelstorlek runt 2 µm, vilket ger iPhone 4 en bättre chans att placera in sig i facket "vanliga kameror".

En annan sak som Steve Jobs tog upp under keynoten är att sensorn är bakupplyst. Detta kan tolkas fel och om man ska vara helt korrekt blir sensorn endast upplyst av ljuset som faller på den, alltså ljuset som går igenom optiken, men sensorns alla kretsar är placerade på baksidan av chipet, vilket gör sensorn mer känslig och ger ett bättre foto i svaga ljusförhållanden. Detta är en avancerad teknik som används i många nya kameror från t.ex. Sony och Toshiba. Att Apple valt denna typ av sensor indikerar på en seriösare syn av fotografering i iPhone.

Kort och gott avgörs fotokvaliteten inte bara av megapixelenheten på kameran.

På Apples hemsida kan man skåda fullupplösta och oredigerade foton från iPhone 4's nya kamera. Det ser väldigt lovande ut, för att vara en mobilkamera.
Apple - iPhone 4 - Learn about the 5-megapixel camera with LED flash

Kommentarer
81 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.