Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Inspirerande Masterday 2007

När Gothia bjöd in till Masterday 2007 var tidpunkten optimerad till Apples lansering av Mac OS X 10.5 Leopard. Tanken var att få en snabb genomgång av alla nya funktioner i det nya operativsystemet framfört av en riktigt expert - Joel Rennich på Apple Enterprise Consultant Group i Cupertino. Tyvärr flyttade nyligen Apple på lanseringen av Leopard Server till hösten 2007.

Anledningarna till att gå på kunskapsdagar som denna är: Lär dig nya sätt att arbeta, träffa nya & gamla bekanta inom ditt arbetsområde, inspireras av "så här gjorde vi" berättelser och samtidigt få en skön dag med god mat och fika.

Masterday 2007 hölls på Rica Hotel alldeles intill Stockholmsmässan i Älvsjö och i entrén väntade morgonfika och en namnbricka att hänga runt halsen. Direkt möttes jag av flera gamla 99mac medlemmar som Hugin, Creops, MacPatric, Daniel Ström, Oscar Bjers för att inte tala om Viktor Glemme och Ian Vännman som höll presentationer under dagen.

Dagens program
Föreläsare

Apple på storföretag
Joel Rennich höll öppningsanförandet med rubriken "”Exciting times at the Apple Enterprise Group in Cupertino” där han berättade om hur mycket lättare det blivit för Apple att komma in hos stora företag i USA - en marknad där han jobbar dagligen som konsult. På stor företag krävs det 1 sysadmin på 180 användare i Windows-miljö och endast 1 på 450 användare i Macmiljö. Det innebär många sparade kronor!

Enterprise Switcher
Han berättade att Apple inte längre ses som isolerat utan har fått ett erkännande internationellt vilket gör det mycket lättare att få in företagets mjuk & hårdvara på IT-avdelningarna. AppleStore Retail Stores spelar faktiskt en viktig roll eftersom många fått en direktkontakt med Apple - "även VD för stora företag har köpt en iPod till sina barn i jultider" sa Joel. Det har gjort att IT-avdelningarna fått press både uppifrån och nerifrån i organisationen. Anställda vill köra nya MacBook och MacBook Pro som är "snygga och smidiga" och VD:n har "hört bra saker om Apple".

Joel har då gått in som Enterprise Switcher konsult och hjälpt företagen ta dom nödvändiga stegen för att integrera Macar i nätverken.

Någon kunde inte stava till Viktor - vi retade honom hela dagen.

Joel Rennich och Viktor Glemme från Apple.

Open Directory och Macar i näverk
Patrik Jernheim, Johan Gradvall och Marcus Horn berättade mer om Open Directory och stora nätverksinstallationer av Mac. För mig som aldrig ens startat Open Directory (eller OD som det kallas) tog det en stund att ens inse möjligheterna. Jag har ju lärt mig Mac OS X Server den "hårda vägen" utan att genomgå en certifieringsutbildning och nu insåg jag att en kurs vore vettig.

Program som Apple Remote Desktop går att använda betydligt smartare och effektivare än vi gör idag och med Open Directory skulle man kunna centralisera kontohantering och inloggning på ett riktigt smart sätt. Med Software Update tjänsten kan man ta kontroll över vilka uppdateringar som körs i nätverket och minska nerladdningstiderna på ansträngda nätverk.

Patrik Jernheim berättade om ett samarbetsprojekt mellan Gothia och Macoteket där SF Media beställt ett HD videoredigeringssystem baserat på Xserve RAID och Fibre Channel mellan diskar och arbetsstationer. När maskinerna behöver 450MB/sek krävs det rätt tunga (dyra) grejer. Nästa gång du ser reklam på ditt biobesök kan du luta dig tillbaka och tänka "den här reklamfilmen är redigerad på Mac och 5st Xserve RAID".

Christer Lennartsson och Oscar Bjers. VD för Gothia respektive Apple Norden.

Integrationsprojekt på Aftonbladet
Ian Vännman höll en väldigt inspirerande föreläsning om hur dom planerat och implementerat deras enorma serverpark och nätverk. Vad sägs om 150 stationära och 500 bärbara Macar och 250 bärbara PC. Dessutom 200 servrar varav hälften Xserve (!). Totalt driftar IT-avdelningen 150 olika tjänster åt dom 800 heltidsanställda och 450 deltidare. Tro det eller ej - dom är bara sex man på IT-avdelningen!

I så stora miljöer skapas, ändras och försvinner hundratals konton i månaden och rätt planering var nödvändigt för att få infrastrukturen att fungera. Samtidigt vill man inte att "vem som helst" sitter inloggad som Admin i Workgroup Manager. Med hjälp av en riktigt smart Open Directory lösning och vanliga PHP-formulär har nu anställningsavdelningen möjlighet att skapa, radera och ändra alla konton vilket avlastat IT-avdelningen enormt.

Det roliga med Ian Vännmans föreläsning var att jag kände "Oj - det här behöver jag också" så jag började rita och planera på mitt anteckningsblock. Gör man på rätt sätt kan man verkligen göra något coolt av mac.se och 99.se i kombination med Open Directory och serverparken vi sitter med. Även om vi inte har samma datorpark att hantera så har vi enormt många användare och behöver en central hantering av konton och lösenord för våra tjänster.

Joel Rennich berättar mer om AD/OD integration i praktiken.

Mac OS X 10.5 Leopard Server
Joel Rennich körde en snabb genomgång av nyheterna i 10.5 Server men kunde inte berätta några hemligheter. Faktum är att den slutgiltiga versionen inte är spikad ens ännu så mycket kan hända fram till Oktober.

På Apple.com kan du läsa mycket av det som sades under dagen om Leopard Server. Personligen hoppas jag bland annat på optimerad trådning så att MySQL går att köra på Mac OS X Server med goda prestanda. Någon viskade också att NetInfo tjänsterna försvinner i 10.5 men den som lever får se helt enkelt.

Sammanfattning
Som sammanfattning tycker jag dagen var väldigt lyckad. Vi fick en fullpackad heldag med både lättsamma och tyngre föreläsningar. God lunch och middagsbuffé och ett tillfälle att träffa både branschkollegor och andra användare med ungefär samma arbetsuppgifter som en själv. Jag blev ännu mer motiverad att genomgå en certifieringskurs för OS X Server och antagligen blir det med någon av dagens föreläsare som lärare.

Jag måste också erkänna något pinsamt - tre nätter i rad har jag drömt om nya möjligheter med Open Directory i grunden, tror det kvalificerar mig som servernörd! Faktum är att jag satt upp en liten Mac mini med Open Directory och Portable Home Directories hemma nu i labbmiljö! Det säger väl allt om Masterday 2007?

Masterday nyheten här på 99mac

Bildgalleri på MasterDay.se

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.