Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

TEST: iSkin ProTouch PB

Brukar du äta knäckebröd när du jobbar med din Powerbook? Då kanske iSkin ProTouch är något för dig!

Jag tror inte jag är ensam om att råka spilla CocaCola eller kaffe i tangentbordet på min dator. Om du använder ett tangentbord till en stationär dator innebär det i värsta fall ett besök till närmaste Applebutik för att köpa nytt. Använder du Powerbook som jag kan det bli väldigt mycket dyrare än så.

iSkin erbjuder tangentbordsskyddet ProTouch PB för oss som använder Powerbook G4 (passar både titanium och nya aluminium), iBook G4, iBook G3 (även snäckskalen) och Powerbook G3.

Produkten består av tunt formpressad gummi med god matchning mot tangenterna och erbjuds i två färger: frostat vitt och elektriskt blått. Vi testade ProTouch PB på en Powerbook G4 17" och en ny 15" och passningen mot tangenterna var mycket bra men tyvärr blev passningen lite vågig och ytterkanterna var inte jämnt skurna (se bilder).

iSkin hävdar att ljudet ifrån tangenterna minskar rejält och det kan vi intyga. I vårt fall berodde det mycket på att viljan att använda tangentbordet minskade rejält med ProTouch. Känslan i fingertopparna blir något otydlig och man möts av en sladdrig gummikänsla när man skriver. Två av oss tre som testade produkten vill inte använda den i längden trots dess goda skydd mot damm och stänk.

Funktionen som tangentbordskydd är optimal - ingenting slinker mellan tangenterna. Däremot frågade vi oss vad som händer vid ev kaffestänk, troligen rinner nämligen kaffet ner i högtalarna intill tangentbordet med ungefär lika katastrofalt resultat. Däremot är skyddet mot smulor och damm väldigt bra.

Många som använder Powerbook råkar ut för fettfläckar på bildskärmen som kommer ifrån flottiga tangenter som pressas mot skärmen när locket stängs. ProTouch PB ger ett hyggligt skydd mot detta men kräver att man sköljer av skyddet med vatten och diskmedel lite då och då.

Information
Tillverkare: iSkin
Svensk distributör: Macoteket
Beskrivning: Tangentbordsskydd för bärbara Macar
Pris: 149 kr exkl moms, 186 kr inkl moms.

Slutsats:
ProTouch PB är ändamålsenlig för den som behöver använda sin dator i dammig miljö eller på andra ställen då datorn kan utsättas för exempelvis stänk. Kanske för den som har sin Powerbook som DJ-dator? För den som istället använder sin Powerbook för att skriva längre texter kan vi inte rekommendera produkten. Priset är dock lågt och det är lätt att vika ihop ProTouch och förvara det i en ficka på datorväskan. Vi tror att den som är intresserad av en produkt som ProTouch kommer bli nöjda med produkten.

iSkin ProTouch PB

Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.