Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

iTunes Store inte med i nya Hitlistan

Sveriges radios långkörare Hitlistan som pågår just nu i P3 tar idag det historiska steget när de börjar räkna in nedladdningar efter 30 år av mätningar av traditionell skivförsäljning.

Nästan all försäljning av nedladdad musik till datorer och mobiler i Sverige finns representerat. Nästan. För en aktör vägrar lämna ut statistiken: Apple.

IFPI Svenska Gruppen i sammarbete med GLF (Grammofonleverantörernas förening) sammanställer nedladdningslistan och de beklagar att iTunes Store är den enda aktör som vägrar lämna ut försäljningstatistik över nedladdningar. Helene Rönnmark, som ansvarar för Hitlistan hos IFPI, beklagade detta tidigare i sommar i SvD:

- Itunes är en stor aktör så det är naturligtvis tråkigt att vi inte lyckats få tillgång till deras statistik. Men vi vill publicera en lista, så vi har valt att
göra det ändå. Men ambitionen är att få med Itunes, säger Helene Rönnmark, som ansvarar för Hitlistan på musikbranschens organisation Ifpi.

Exakt varför Itunes inte redovisar sina försäljningssiffror till Grammofonleverantörerna är inte lätt att bringa klarhet i. Itunes har ingen egen organisation i Sverige utan sköts från Storbritannien.
- Vi för samtal med dem. Än så länge har vi inte hittat en modell som fungerar. Jag tror att det handlar om teknik och administration, säger Helene Rönnmark.
SvD har inte lyckats få tag på någon som kan förklara situationen på Apple, som driver Itunes.

Jag misstänker att det är mer än bara teknik och administration utan även ett utslag för Apples ständiga hemlighetsmakeri, men vi får väl se om IFPI lyckas övertyga Apple om att lämna ut statistiken.

Kommentarer
16 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.